Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Karrier mindenáron

Elizabeth Taylor Hollywood fénykorában vált a huszadik század élő legendájává. A világ legszebb, majd leggazdagabb nője lett, mesés gázsijú sztár, bár a szó nemesebb értelmében vett "művészethez" a rossz nyelvek szerint soha nem volt sok köze. De hát az álomgyár nem is erről szólt és szól, hanem a nézettségről meg a kasszasikerről, márpedig ővele, az álomnővel, szó szerint mindent el lehetett adni. Mostanában úgy hírlik, hogy a hetvenöt éves színésznő súlyos szívbeteg, és a végső búcsúra készül.

Liz Taylor pár évvel volt fiatalabb Marylin Monroe-nál, de úgy tűnik, szerencsésebb alkattal bírt: boldogabb gyermekkorral és acélosabb idegrendszerrel rendelkezett. Liz az alkoholnál csak a férfiakat és a gyémántokat szerette jobban, miközben meglehetősen házasságpárti volt: élete során nyolc férjet, no meg hihetetlen mennyiségű szeretőt "fogyasztott el". Utoljára hatvannyolc évesen ment férjhez egy nála évtizedekkel fiatalabb férfihoz. Egyik életrajzírója szerint a válások hazájának számító Amerikában Taylor erkölcsiségében messze felülmúlta a többséget, hiszen "minden férfihoz feleségül akart menni, akivel összekerült, és ebben az sem zavarta, hogy szinte mindegyik házasember volt". Ezt figyelembe véve nyolc válása nem is tűnik megrendítően soknak. Elizabeth féktelen, nagystílű életet élt, és - a másik nemet is beleértve - világéletében mindent megkapott, amit csak megkívánt. Persze a gátlástalan szexuális életnek megvolt az ára: amikor például - már híresen és gazdagon, mellesleg családosként - két hónapra összejött Frank Sinatrával, és kapcsolatukból terhesség lett, a sármos énekestől csak egy búcsúborítékot kapott, benne kétszáz dollárral és egy feketén magzatelhajtásokkal foglalkozó sebész nevével. A baba nem született meg.
Liz magánéletének mérlege számtalan partnere mellett négy gyermek, kilenc unoka, kutyák, macskák meg egy óriási vagyon - házak a világ minden részén, ládányi gyémánt -, aminek nagy részét a színésznő az általa létrehozott AIDS-alapítványra akarja hagyni, mellőzve családtagjait. Bár a válások során tigrisként harcolt a gyermekeiért, a mozgalmas mindennapok során túl sok időt nem vesztegetett rájuk: a csemetéket nevelőnők, dajkák, rokonok, olykor az apák nevelték. Amikor az egyik nevelőnő ezt helyteleníteni merészelte, Liz türelmesen végighallgatta, majd kidobta. Akárcsak egy megunt férjet.

Liz legnagyobb szerelmeként, az évszázad kapcsolataként Richard Burtonnel való viszonyát és kétszeri házasságát emlegetik. Akkoriban még világraszóló botrány lett belőlük, mert Burton - bár addig sem élt szentként - ezúttal két gyermekét és odaadó feleségét hagyta ott végleg Liz kedvéért. A walesi bányászfaluban, ahonnan Richard származott, a család elhagyása a legnagyobb bűnnek számított. Mindennek nem kis szerepe lehetett a férfi tragikus, ötvennyolc évesen rövidre zárult életében: önpusztító, súlyos alkoholizmus, növekvő agresszivitás és lelkiismeret-furdalás - az úgymond mindent elsöprő "vágyért" cserébe. Kapcsolatukat nem csekély szakmai rivalizálás is súlyosbította, hiszen a férfi Elizabeth révén vált igazán világhírűvé, aki jóval gazdagabb is volt nála, de Burton szellemi fölénye, színpadiszínész-múltja intellektuális előnyt jelentett. Érdekes módon Liz egyik közös filmjük, a Nem félünk a farkastól című dráma főszerepéért nyerte el a vágyott művészi elismerést, élete második Oscar-díját. Harminchat évesen hihetetlenül életszerűen játszotta el az alkoholista férj ötvenkét éves házsártos feleségét. A valósághűséghez az is hozzátartozik, hogy Taylort ma sem könnyű idézni iszonyúan trágár nyelvhasználata és káromkodásai miatt, melyek nehezen tűrik a nyomdafestéket. Mellesleg ezzel a filmmel zárult le a szép nő korszaka is, Liz későbbi szerepeiben már nem nagyon érdekelte a nagyérdeműt. Burtonnel való kapcsolata is megtört, elvonókúrák sorozata közben mindketten újabb házasságokba bonyolódtak, bár kötődésük soha nem szűnt meg teljesen.

Érdekes módon Elizabeth Taylor zűrös magánéletét azzal szokták indokolni, hogy mindig is apapótlékot keresett a férfiakban. Édesanyja mézesmázos modora mögött ugyanis vasakarat rejtőzött, amely könnyedén maga alá gyűrte a halk szavú műkincskereskedő apát és gyermekeit is. Az asszony önnön sztárambícióinak megvalósulását kezdettől szépséges lányának menedzselésében látta, akit kilencéves korától bevezetett a Metro, majd egyéb hollywoodi filmtársaságok berkeibe. Saját elképzelései szerint formálta - alakította az engedelmes kislányt, s igazította minden lépését a vágyott hírnév és gazdagság felé. A gyermeksztárok fénykorában Liz is befutott, s nemsokára anyjának és környezetének aranytojást tojó tyúkja lett. Ám Liz cseppet sem vágyott a sztárságra, életcélja sokkal inkább egy normális, szerető férj és gyermekek lettek volna. Anyja azonban meghiúsította terveit, és hozzáédesgette a hotelmilliomos aranyifjú fiához, Nicky Hiltonhoz. A világraszóló esküvő után nem sokkal a férj elhidegült, játékszenvedélye már nászútjuk alatt is sokkal erősebbnek bizonyult feleségénél. A házasság tönkrement, és Elizabethnek elege lett az anyjából: hosszú időre megszakította vele a kapcsolatot, önállósította magát, és megkezdődött karriernek nevezett ámokfutása.
Elizabeth Taylort legutoljára a londoni Sunday Express választotta a Világ Legszebb Asszonyának 2002-ben. Nemrég pedig felröppent a hír, hogy a színésznő szívbetegsége miatt válságos állapotba került, már csak a halállal és saját temetésével foglalkozik. A hírrel szinte egyidejűleg látott napvilágot szóvivőjének cáfolata, miszerint Liz Taylor teljesen jól van, minden idejét leköti az általa létrehozott AIDS-alapítvány, valamint legújabb parfümjének és ékszerkollekciójának munkálatai.