Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Levél a Nagy Sátánnak

Irán atomprogramjának tisztázása helyett a demokrácia bukásáról és az amerikai kormányról szólt az a levél, melyet Mahmúd Ahmadinezsád intézett a héten a Teherán szemében Nagy Sátánnak tekintett Egyesült Államok elnökéhez. Az iráni vezető terjengős, tizennyolc oldalas levelében arról írt, hogy a demokrácia világszerte megbukott, és az amerikai kormány felé egyre nagyobb mértékben megnyilvánuló gyűlölet okait vizsgálta.


George W. Bush. Nem kér a kioktatásból

A levél konkrét kérdésekkel nem foglalkozott, csupán homályos célzásokat tett Irán nukleáris szándékaira vonatkozólag. Az iráni elnök - többek között - elmarasztalta George W. Busht azért, ahogyan a szeptember 11-ei támadásokat kezelte, és megkérdőjelezte, hogy a Bush-kormány valóban szerzett-e bizonyítékokat a merényletekre vonatkozóan, a médiát pedig azzal vádolta, hogy hazugságokat terjeszt az iraki háborúról. Emellett az Egyesült Államoknak felrótta, hogy Izraelt támogatja.
Ahmadinezsád a levélben kifejtette: az emberek világszerte elvesztették hitüket a nemzetközi szervezetekben. "A liberalizmus és a nyugati típusú demokrácia nem volt képes az emberiség eszményeit megvalósítani" - fogalmazott az iráni elnök, továbbá kifejtette, hogy Bush elnöknek magába kellene néznie, és hogy "elnyomó és kegyetlen kormányok nem maradnak fenn sokáig." Ahmadinezsád a levelében írtakat kedden "az iráni nemzet szavainak és véleményének" titulálta, melynek célja, hogy "megtalálja a kiutat a problémákból".
A levelet, amely huszonhét év óta az első, melyet iráni államfő amerikai elnökhöz intézett, a teheráni svájci nagykövetségen keresztül küldték. 1979-ben a két ország megszakította a diplomáciai kapcsolatot, miután iráni harcosok megrohamozták az amerikai nagykövetség épületét, és az ott dolgozókat több mint egy évig túszként fogva tartották.
A legtöbb iráni napilap a címoldalon foglalkozott Ahmadinezsád üzenetével. A keményvonalas Resalat napilap például "Ahmadinezsád levele, egy kezdeményezés a globális diplomáciában" címmel vezette fel a hírt. A mérsékelt Sargh pedig úgy fogalmazott, hogy az üzenet új fejezetet nyithat az Egyesült Államokkal való kapcsolatban. Egy konzervatív törvényhozó azonban elmarasztalta az elnököt, mivel a levél elküldése előtt nem egyeztetett a parlamenttel.


Mahmúd Ahmadinezsád. Másokra mutogat

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter elmondta: továbbra sincs előrelépés az iráni atomkérdést illetően, mivel a levél semmilyen választ nem adott Teherán gyanús nukleáris programjára. Rice azt gyanítja, hogy a levéllel Irán a nemzetközi közösség figyelmét akarta elterelni, és úgy volt időzítve, hogy befolyásolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni kérdésről tartott vitáját. Az amerikai külügyminiszter világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem fog változtatni Iránnal kapcsolatos politikáján, mivel a levél nem tartalmaz semmi olyat, ami ezt indokolttá tenné. Az Egyesült Államok Nagy-Britannia és Franciaország támogatásával a BT jóváhagyását szeretné megszerezni egy ENSZ-rendezéshez, amely lehetséges intézkedéseket helyezne kilátásba, ha Irán nem függeszti fel urándúsítását. A nyugati országok az ENSZ Charta hetedik fejezetét akarják alkalmazni, amely lehetővé tenné, hogy gazdasági szankciókkal, vagy ha szükséges, katonai beavatkozással kényszerítsék rá Iránt dúsító programjának beszüntetésére. Oroszország és Kína azonban ellenzi ezeket a lépéseket.
Ahmadinezsád az elmúlt hétvégén azzal fenyegetőzött, hogy kilép az Atomsorompó Egyezményből, amennyiben a BT szankciókat hoz Teheránnal szemben. Mindeközben az iráni elnök a héten Indonéziába látogatott, hogy energiaügyi megállapodásokat írjon alá a világ legnépesebb muzulmán országával. Az elmúlt hónapban az indonéz külügyminiszter közölte, hogy várakozásuk szerint Irán hatszázmillió dollár értékű befektetésről fog megállapodni az indonéz gáz- és olajiparban.