Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Gémesi nehezen viseli a kudarcot

Az MDF kampányát Leisztinger Tamás baloldali kötődésű vállalkozó pénzelte Schmuck Andoron, illetve a Tisztelet Társaságán keresztül - állította lapunknak a párttal szakító Gémesi György. A társaság szóvivője szerint a választásokat a második fordulóban előnyős helyzetből elbukó gödöllői polgármester rosszul emlékszik egy beszélgetésre.


 

Gémesi György állítása szerint a kampány során Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága (TT) alapítója személyesen kereste fel őt, és felajánlotta, hogy 80 ezer szavazót tud biztosítani az MDF-nek. A pártból egyébként kilépett politikus azt is elmondta, a kampányhoz szükséges pénzek jelentős része Leisztinger Tamás baloldali kötődésű vállalkozótól érkezett az MDF-hez, Schmuckon keresztül. Hasonló információk már a két választási forduló között is napvilágot láttak - ezeket rendre visszautasította az MDF és a TT. Az mindenestre tény - és ezt a társaság napokban kiadott közleménye is megerősíti -, hogy a Schmuck Andor által a "szépkorúak" segítésére létrehozott - állításuk szerint 145 ezer tagot számláló - szervezet minden parlamenti párttal igyekezett felvenni a kapcsolatot, és felajánlották az együttműködésüket. Rendezvényeikre - amelyeken művészek szórakoztatták az étellel-itallal vendégül látott közönséget - szintén meghívták a pártok képviselőit. Közleményük szerint végül is az MDF-fel tudtak a társaság számára is elfogadható megállapodást kötni programjuk képviseletére. Ennek értelmében a szervezet négy tagja felkerült az MDF listájára, ahonnan Vas János mandátumot is szerzett. A TT hangsúlyozza: ez nem azt jelenti, hogy házaltak volna a szavazatokkal.

"Nincs közünk Leisztinger Tamáshoz" - reagált megkeresésünkre Horváth Éva, a TT alelnöke, akitől megtudtuk, Schmuck Andor elutazott, így a napokban nem lehet elérni. Azzal kapcsoltban, hogy a társaság alapítója és Gémesi között lezajlott beszélgetést eddig senki sem cáfolta, elmondta: a találkozó valóban létrejött, de nem abban a formában és tartalommal, ahogyan a politikus emlékszik. Az alelnök verziója szerint egy társaságban Schmuck egy harmadik személlyel folytatott beszélgetést, amikor Gémesi csatlakozott hozzájuk. "Itt valóban szóba került az MDF-fel való együttműködés, csak Gémesi úr eltorzítva idézte az elhangzottakat" - mondta Horváth Éva. Gémesi György lapunknak azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy minden úgy történt, ahogyan nyilatkozta. Hozzátette azonban, hogy az üggyel a jövőben már nem kíván foglalkozni.
Az MDF elnökhelyettese szerint a pártot illető vádakat a választási kudarc mondatta Gémesivel. Hock Zoltán azt kívánta volt párttársának, hogy az a keresztényi alázat és mérsékelt konzervatív gondolkodásmód vezérelje a továbbiakban, amelyre sokszor szokott hivatkozni, illetve legyen ereje objektíven elemezni választási vereségének okait, és feldolgozni a kudarcot.