Vissza a tartalomjegyzékhez

Zsurkán Mariann
Erzsébet, a koronás szupernagyi

II. Erzsébet április 21-én ünnepelte "biológiai" születésnapját a százötven éve hivatalosan a brit királyi család lakosztályaként funkcionáló Buckingham Palotában. Úgy tűnik, erény és példamutatás tekintetében Erzsébet a királyi család utolsó "mohikánjának" tekinthető. A britek 76 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy száz év múlva állni fog az angol királyság intézménye.


Erzsébet 80. születésnapján

A brit uralkodó 20 ezer képeslapot és 17 ezer jókívánságot kapott az erre elkülönített e-mail- címre, sőt egy német játékgyártó cég 38 centiméteres brit királyi plüssmacikat dobott piacra a királynő 80. születésnapjának tiszteletére, amelyeket potom 170 fontért, azaz 70 ezer forint ellenértékben birtokolhattak a királynőhívők. Természetesen a brit kormány sem felejtkezett el a nagy napról, és nem egyébbel ajándékozta meg az uralkodót, mint egy patinás porcelán teáskészlettel. A Vörös-tengeren cirkáló 22 ezer tonnás Illustrious repülőgép-hordozó, a királyi haditengerészet zászlóshajója fedélzetén ötszáz matrózzal a "Happy 80th" - Boldog 80. (születésnapot) élő felirattal lepte meg a királynőt. Az ünnepelt ellátogatott a vele egyidős BBC rádióhoz is, ahol megkérdezték, hogy mit szeretne születésnapjára. Erzsébet azt válaszolta, hogy különösebben semmit, de egy "napfényes nap szép lenne". Igaz, nem sütött a nap, de legalább nem szakadt az eső. Pont ezért, a biztos szép idő kedvéért létezik "a hivatalos" uralkodói születésnap is, amelyet június egyik szombatján, idén június 17-én ünnepelnek.
Erzsébet királynő őfenségét a jövőre esedékes 60. házassági évfordulója nagyobb várakozással tölti el. A kerek évforduló alkalmából az Ipos MORI cég elvégzett egy felmérést, mely szerint az angolok kétharmada szívesen látja a trónon a királynőt. Azonban Károly fia nem ilyen népszerű: a szavazók kisebbik része gondolja úgy, hogy Károly megfelelően látná el a királyi teendőket. A felmérés azt is kimutatta, hogy az ország 19 százaléka térne át a köztársaságra, és 24 százaléka hisz abban, hogy Nagy-Britannia államformája királyság lesz száz év múlva.
Pedig II. Erzsébet kemény kézzel kormányozza idestova 54 éve a második világháború idején mélypontra süllyedt brit nemzetet. Apja, VI. György korai halála és VIII. Eduárd lemondása a trónról (aki inkább feleségül vett egy elvált amerikai nőt) egy szempillantás alatt a trónra repítette, jóllehet reménykedett, hogy ez nem fog bekövetkezni. A huszonnégy évesen uralkodásra kényszerülő fiatal nő volt az első olyan brit uralkodó, aki ötven év szünet után ellátogatott az indiai szubkontinensre 1961-ben. Már huszonegy évesen megfogadta, hogy "egész életét, legyen az hosszú vagy rövid, a haza és a Birodalmi Nemzetközösség szolgálatába állítja". A koronázáskor egy "új Erzsébet-kort" emlegettek, amivel a királynő nagy XVI. századi elődje, I. Erzsébet korára utaltak. Királysága valóban sok mindent átvészelt: uralkodása kezdetén omlott össze a brit gyarmati birodalom, majd jött a hidegháborús időszak, később a Szovjetunió felbomlása és a vasfüggöny országainak Európához csatlakozása indított el gyökeres változásokat a világban. És akkor még nem beszéltünk a családban dúló botrányokról: négy gyermeke közül háromnak a házassága tönkrement, az ex-menyei, Fergie kicsapongó életvitele, Diana felelőtlensége, majd hirtelen halála megbontotta a család jó hírét és összetartását. Tavaly télen pedig Harry unokája hozott szégyent Erzsébetre, amikor a "Telepesek és bennszülöttek" elnevezésű jelmezbálon náci tisztnek öltözött. Válaszul apja azon melegében elküldte Auschwitzba gondolkodni és a Schindler listája című filmet megnézni.

A királynő mindig is híres volt családcentrikusságáról és megközelíthetetlenségéről, valójában senki és semmi nem tudta kihozni rettenthetetlen, szinte Viktória királynőt idéző méltóságából. Holott volt idő, amikor nem sok hiányzott hozzá: például a királyi ház pénzügyi botrányai miatt fellángoló republikánus indulatok idején. A királynő ezt követően nyilvánosságra hozta és átláthatóbbá tette a Windsorok pénzügyeit, és kész volt jövedelemadót fizetni. A The Sunday Times a legutóbbi "gazdagok listáján" 270 millió fontra becsüli vagyonát, nem számítva a 10 milliárd fontra tartott Királyi Kollekciót (Royal Collection), amit királyi szüleitől örökölt, s amit köteles megőrizni utódainak és a nemzetnek. A kollekció 9 ezer képet, zománcműveket, miniatúrákat, rajzokat, akvarell- és egyéb lenyomatokat, valamint könyveket, bútorokat, szobrokat, üvegalkotásokat, porcelánokat, fegyvereket, páncélokat és egyéb ezüst, arany, valamint koronaékszereket foglal magában. A korona "csupán" 2,5 kilót nyom.
II. Erzsébet egész életében feddhetetlennek bizonyult, sem ő, sem édesanyja hosszú élete során nem szerepelt a királyi házzal kapcsolatos botrányokban, pletykákban, a bulvársajtóban. 85 éves férje, a görög származású Fülöp, Edinburgh hercege egész életében "árnyékban" volt kénytelen meghúzódni, de annál nagyobb támaszt nyújtott feleségének humorával, iróniájával a nehéz helyzetekben. Szigorú apaként ismerik, állítólag nem felhőtlen a kapcsolata legidősebb fiával, Károly herceggel. Szókimondása időnként vihart kavar. Egyszer állítólag azt mondta a királynőről, hogy "csak olyasmi érdekli, ami füvet eszik". A pedáns királynőnek egyetlen gyengéjét valóban a lovak jelentik, és a lovi, azaz a fogadás. Koronázása előestéjén jobban izgult a versenyen induló lováért, mint a másnapi ünnepség miatt.