Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Lesz Vigasz

Magyar Disneyland! Bezenyei Las Vegas! Tiszta Amerika! Íme egy újabb lehetőség, hogy kitűnjünk Európában: a kontinens legnagyobb élményparkját, bevásárlóközpontját és kaszinóvárosát álmodták meg a magyar puszta közepén.

Ha megvalósul a befektetők álma, Bezenye határába költözik át Disneyland és Las Vegas. Együtt, egy helyen lesz Európa legnagyobb bevásárlóközpontja, játék- és élményparkja, valamint kaszinóvárosa. A készülődés már évek óta tart, a kivitelező, a Lukale Investment and Development AG tulajdonosa több mint 300 hektár rossz minőségű földet vásárolt fel Bezenye környékén. A helyiek ingatlanárai is szépen emelkednek a nagy készülődés hírére.
Bezenye a szerencsés fekvésének köszönheti "kiválasztottságát", hiszen néhány kilométerre fekszik az osztrák és a szlovák határtól, az autópályától, valamint a vasúthálózattól. Bécsből, Pozsonyból, sőt a schwechati repülőtértől fél órán belül elérhető.
A tervezők álmai szerint hamarosan egy csillogó város nő ki a puszta közepén. A jövő év őszéig parkolók, éttermek vendéglátóegységek, 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont épül. Itt épül fel az úgynevezett élményváros is. Sétálhatunk Velence reneszánsz utcáin, a Canal Grande partjain, csatornákon, hidakon, tereken át. Vagy hamisítatlan egyiptomi fílinget érezhetünk "Kairóba" látogatva, bazárral, kávéházakkal egyben. A hegyek szerelmesei számára az "Alpokban" tiroli hangulat elevenedhet fel, a "Kihívások városában" pedig mindenki próbára teheti az ügyességét, a túlélőképességét. A "Jövő városát" ma még csak elképzelni tudjuk, de Disneyland nem lenne az igazi, ha nem lennének igazi játékok, így hát több mint 60 játék, gokart- és golfpályák, wellness- és élményfürdő ad majd lehetőséget az idő múlatására.
A messziről jött vendégek számára apartmanházak, illetve ötcsillagos luxushotelek épülnek majd. A megaprojekt 2009 végéig készül el teljesen, nem kevesebb, mint 183 millió euró, azaz több mint 45 milliárd forint értékben, 1800 új munkahelyet teremtve. Sajtóhírek szerint az állam is beszáll az üzletbe, közel 47 millió eurós, azaz közel 12 milliárd forint támogatást nyújtva. Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője kérdésünkre nem erősítette meg az értesülést. Megkeresésünkre annyit tett hozzá, a Magyar Közlönyből hamarosan megismerhetők lesznek a részletek.

A magyar Disneyland nem az egyetlen beruházás Bezenye határában, hiszen egy másik csillogó város, a "magyar Las Vegas" is itt épülne fel. Az úgynevezett Euro Vegas olyan jó üzletnek tűnt, hogy Joe Jackson, a sorozatos botrányokba keveredett énekes, Michael Jackson apja is érdeklődött a projekt iránt. Míg azonban ő kiszállt a buliból, sokan mások jöttek. Nagy a tolongás. A Pénzügyminisztérium az év elején kiírta a koncessziós pályázatot, melynek nyertese jogosultságot nyert a kaszinóváros üzemeltetésére. A 108 hektáros területen összesen öt első osztályú kaszinó épülhetne fel, egyenként legalább száz játék- vagy kártyaasztallal és ezer pénznyerő automatával, más szerencsejátékok társaságában. A kaszinóvendégek kényelmét öt, több tízemeletes luxusszálloda szolgálná. A projekt akár 400 millió euróba, azaz 108 milliárd forintba is kerülhet, és 5-6 ezer új munkahelyet hozna létre. Az állam 500 és 900 millió forint közötti összegért adná el a 20 éves üzemeltetési jogot. A startvonalnál áll az amerikai Ellis Gaming LLC, az osztrák Casinos Austria, és a világ legnagyobb kaszinóvállalkozása, a Harrah's Entertainment is.

De nemcsak a befektetők körében nagy a készülődés, az állam háza táján is látszik a mozgolódás. Az elmúlt években módosították a szerencsejáték-törvényt annak érdekében, hogy szabályos keretek között működhessen a kaszinóváros.
Bezenyén is nagy a nyüzsgés. Mint Schmatovich Mátyás polgármester kérdésünkre kifejtette, bár még építkezésnek nyoma sincs, egyre másra jelentkeznek vállalkozók: vendéglősöktől az őrző-védő cégeken át egészen a kertészekig. Bár több ezer új munkahely jöhet létre - mondta a polgármester - ,ez nem vált ki nagy lelkesedést a falubeliekből, hiszen Bezenyén gyakorlatilag nincsen munkanélküliség. Aki akar dolgozni, átjár a néhány kilométerre levő Ausztriába.
A falu jelentős összeghez jut majd a befolyó iparűzési adókból, a környéken azonban többen úgy vélik, a kaszinóváros a faluba hozná a bűnözést. Az éjszakai élet velejárójaként a "rosszarcúak" megjelenésétől, a drogkereskedelem, a prostitúció, az erőszak elterjedésétől tartanak.