Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Nyugdíjasok, bevándorlók, ortodoxok

A Nyugdíjasok Pártja és a Munkapárt után a Sasz vezetőjével, Éli Jisajjal is megállapodott a koalícióhoz való csatlakozásról Ehud Olmert izraeli kormányfő. A Kadima minisztereinek hétfői kinevezésével már-már úgy tűnt, a koalíciós megbeszélések sikerrel befejeződnek. A kormány mögött jelenleg hatvanhét képviselő áll, így Ehud Olmert kijelölt kormányfő csütörtökön a knesszetben bemutathatja kormányát.


Ehud Olmert és Amir Perec. Létrejött a koalíció Fotó: AP

A kormányfő mindezek ellenére mégsem dőlhet hátra karosszékében. A Munkapárton belül heves vita robbant ki a miniszteri kinevezések körül. Bár Amir Perec elnök a vasárnapi bizalmi szavazást a párt központi bizottságában megnyerte, a különbség marginális, mindössze háromszázalékos volt. A Matan Vilnai és Danny Yatom vezette belső ellenzék azt szerette volna elérni, hogy ne Perec, hanem a párt központi vezető testülete állítsa össze a hét munkapárti miniszter listáját. Perec beszédét a központi bizottság jelentős része hangos nemtetszéssel fogadta. Vilnai, Saron kormányának egykori minisztere azt is Perec szemére vetette, hogy a párt a várt huszonkét mandátum helyett csak tizenkilenc képviselői helyet szerzett. Most úgy tűnik, hogy a párt elnökének, aki magát az Olmert-kormányban honvédelmi miniszteri posztra jelölte, nemcsak a jobboldallal, de tartósan saját belső ellenzékével is számolnia kell.
Ehud Olmert kijelölt kormányfő végül is a Sasz párt vezetőjével a kormányhoz való csatlakozásban állapodott meg vasárnap. A Sasz az egyezség szerint megkapta az ipari, kereskedelmi, munkaügyi és kommunikációs minisztériumot, valamint államtitkári posztot a vallásügyi, pénzügyi és oktatási minisztériumban. Ugyanakkor független oktatási hálózata jelentős, többmilliárdos kormányzati fenntartási támogatásban részesül. Ám a nézetkülönbség két fontos kérdésben fennmaradt a két párt között. Az egyik a polgári házasság törvényi szabályozásának kérdése, amelynek bevezetését az ultraortodoxok ellenzik. A másik pedig Olmert konvergenciatervének elfogadása volt. Egyikben sem közeledtek az álláspontok. Az ultraortodox párt ma is ellenzi a polgári házasság bevezetését, és nem támogatja Olmert álláspontját sem egyes ciszjordániai zsidó települések felszámolásában.
A Sasszal való megállapodás azonban megnyitotta az utat az askenázi ultraortodox párt, az Egyesült Tóra Judaizmus csatlakozása előtt. A koalíciós tárgyalások azonban egyelőre megszakadtak. A főbb vitapontok itt is a polgári házasság bevezetése, illetőleg egy különleges, a betéréseket elbíráló rabbinikus bíróság felállításának kérdése. A párt ezen felül magasabb családi pótlék bevezetését követeli. A vita és a tárgyalások megszakadása ellenére a felek bíznak abban, hogy sikerül megoldást találni, és a vallási párt végül csatlakozik a koalícióhoz. Olmert ennek jeleként nyitva hagyta a szociális miniszter posztját, amelyet várhatóan a párt vezetője, Ávrahám Rávitz tölt majd be. A knesszet pénzügyi bizottságának elnöke is ebből a pártból kerülhet ki.


Avigdor Lieberman

A bizonytalansági tényezők miatt Olmert számára fontos lenne más pártok csatlakozása is. Vasárnapig még nyitva állt a lehetőség, hogy a jobboldali Izrael a Hazánk is belép a koalícióba. Mára ez az esély elhalványult, mivel Avigdor Lieberman, az orosz bevándorlók pártjának elnöke kizárta a csatlakozás lehetőségét. "Olmert az orosz bevándorlókkal szemben a baloldalt választotta" - jelentette ki Lieberman a Kadima miniszteri listájának nyilvánosságra hozatalát követően. A népszerű "Yvette" jobb szeretett volna a jelenlegi balközép helyett egy jobbközép koalíciót. A párt vezetője szerint ugyanakkor az általuk kért miniszteri posztokat Olmert már betöltötte. Ráadásul Jurij Stern, a párt második embere szerint Olmert a miniszteri posztokra a lehető legrosszabb jelölteket választotta ki. Az Izrael a Hazánk egyébként nem támogatja Olmert egyoldalú visszavonulási tervét sem, amely a Kadima legfőbb célkitűzése. Olmert még ad pár nap gondolkodási időt Liebermannak, és csak azt követően kezdi meg a tárgyalásokat a baloldali liberális Merec párttal.