Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Zarkavi terjeszkedni akar

Az amerikai Külügyminisztérium a közelmúltban adta ki a terrorizmus globális helyzetéről szóló jelentését. A dokumentum szerint szunnita és síita szélsőséges csoportok azon munkálkodnak, hogy Irak a terroristák valóságos paradicsomává váljon.


Abu Muszab az-Zarkavi. Első számú terroristává válhat Fotó: AP

Abu Muszab az-Zarkavi, az al-Kaida iraki tagozatának vezetője és más terroristavezérek Irakot potenciális terrorista-menedékhelynek tekintik, és máris terveik valóra váltásán fáradoznak. Emellett a terrorizmust szponzoráló államként számon tartott Szíria és Irán is támogatja a terroristákat Irakban. Míg előbbi egyfajta logisztikai központként szolgált eddig, utóbbi politikai és ideológiai támogatást nyújtott az Irak területén működő csoportok számára. Az al-Kaida mellett azonban létrejöttek olyan kisebb, lazábban összekapcsolódó terrorszervezetek is, amelyeknek az erőforrásai ugyan korlátozottabbak, de működésük annál kiszámíthatatlanabb. A jelentés szerint Washington számára ezek jelentik a legnagyobb veszélyt, mivel kisebbek és kevésbé leleplezhetőek.


al-Kaida

A dokumentum megállapítja: az al-Kaida felső vezetése többnyire szétszóródott menekülés közben, egykori stratégiai hálózata pedig megbénult. Bár a szervezet továbbra is inspirál más terroristacsoportokat, már nem tudja azokat úgy irányítani, mint korábban. A jelentés elismeri: "Még nem tudtuk kiütni az al-Kaidát", és hozzáteszi azt is, hogy "bizonyos jelek arra utalnak: újabb látványos támadásra készülnek Amerika földjén".
"Bizonyíték van arra, hogy a főbb vezetőket frusztrálja, hogy nem tudnak közvetlenül irányítani" - állítja a jelentés azon korábbi levél alapján, amelyet bin Laden egyik embere - vélhetően maga al-Zavahiri - írt az-Zarkavinak, és amely erősen bírálta az iraki terrorista kegyetlen módszereit. Elképzelhető, hogy bin Laden és al-Zavahiri hatalmi harcban áll az-Zarkavival, aki vélhetően növelni akarja befolyását globális méretekben.
A jelentés szerint Irak továbbra is a terrorizmus elleni harc fő frontja. A terrorizmus állami szponzorai között Washington Kubát, Iránt, Líbiát, Észak-Koreát, Szudánt és Szíriát tartja számon. Bár a Bush-kormány üdvözölte Líbia korábbi lépéseit, Tripoli egyelőre mégsem került le a feketelistáról. Ugyanez a helyzet Szudán esetében is: noha Khartum együttműködött Amerikával a terrorizmus elleni harcban, a kormány darfuri ténykedései miatt az ország neve még mindig szerepel Washington listáján.