Vissza a tartalomjegyzékhez

Rimaszombati Andrea
Másfél Kulcsárnyi csúszópénz

Az Európai Parlament huszonöt évig fizetett, mint a katonatiszt, most azonban igyekszik angolosan távozni egy olyan üzletből, amelyben kiderült: a strasbourgi városvezetők legalább 50 millió eurót (12 milliárd forint) tettek zsebre a semmiért cserébe. Összehasonlításként: ez másfélszerese a Kulcsár-ügyben eltűnt pénznek.


Az Európai Parlament székháza. Nem olcsó mulatság Fotó: AP

Az Európai Parlament (EP), az unió egyetlen demokratikus úton választott testülete, minden hónapban egy hétre ül össze Strasbourgban, amely évente 200 millió euró költséget jelent az adófizetőknek 1979 óta. Az üléstermeknek otthont adó épületek egy holland befektetési alap, az Erasmus tulajdonában vannak, viszont a bérleti ügyletben közvetítőként Strasbourg városa is részt vesz. A European Voice brüsszeli hetilap szerint az EP a 10,5 millió eurós éves bérleti díjat kétmillió euróval túlfizette. Az épületek megvételéről az EP most folytat tárgyalásokat.
Az EP nemrég megállapodott a tulajdonos intézménnyel, hogy 136 millió euróért megvásárolja az ingatlanokat. Ekkor szembesültek azzal, hogy az összegből Strasbourg vezetése 29 millió eurót követel jutalékként. Amikor az EP ellenőrzési és költségvetési bizottsága feltette a kérdést, hogy ugyan miért, előkerült a huszonöt éve porosodó, senki által nem látott bérleti szerződés. Ez rendelkezik a 21 százalékos lízingjutalékról, amit már negyedszázada fizet az unió. Ezek után az EP nemcsak az ingatlanok megvásárlásától állt el, de nem hajlandó az esedékes bérleti díjat sem kifizetni a városnak.


Fabienne Keller polgármester

Kérdés, hogy a parlament miért várt eddig a bérleti kondíciók felülvizsgálatával. Robert Grossman, a Strasbourg-régió elnöke szerint az elmúlt huszonöt évben "a parlament nem fizette volna a díjat, ha túl magasnak ítéli". Fabienne Keller polgármester asszony szerint sincs ok a rossz lelkiismeretre, mivel szerinte a követelt összeg biztosíték arra az esetre, ha az EP elköltözne a városból. Fazakas Szabolcs EP-képviselő, az ellenőrzési bizottság elnöke attól tart, hogy mindez csupán a jéghegy csúcsa. Ezért felkérik az Európai Számvevőszéket, hogy vizsgálja meg az Európai Parlament összes ingatlanjának kérdését, mert mint mondta, "úgy tűnik, a hivatalnokok túlzott nagyvonalúsággal jártak el az európai pénzek tekintetében".
A botrány nyomán az EP valószínűleg újra felülvizsgálja majd, hogy szükség van-e a havonta egyszeri strasbourgi "zarándoklatra", amely csak kellemetlenséget és szükségtelen költségeket jelent az európai adófizetők számára, főleg hogy a parlament fenntart egy irodát Luxemburgban is a brüsszeli központon kívül.