Vissza a tartalomjegyzékhez


A Csukás-hatás

Csukás István Nyár a szigeten című könyvét mai szemmel nézve akár konzervatívnak is mondhatjuk. Olyan emlékezetes szereplőkkel van tele, akik később is megmaradnak - irodalmi barátként - az olvasó emlékezetében. Felismerhető ebből az, hogy Csukás István az olvasónak ír, ami, furcsa módon, igen nagy dolog. Sokan pénzért, mások intellektuális mutatvány miatt írnak, megint mások csak egyszerűen őrültek.

A Nyár a szigeten című könyv nyári számháborúja is ilyen személyes érintettségek nyomait viseli magán. Látszik, hogy Csukás Istvánnak egyáltalán nem mindegy, hogy hőseivel mi történik. Az említett regényben a gyerekek számháborúja előzetesen megállapított és korrekt szabályok szerint zajlik, a végén a nyertes és vesztes együtt vacsorál. Ez mindenki számára evidens a könyvben, pedig a számháború során valóban harcoltak egymás ellen.
A könyvet és a belőle készült Le a cipővel című filmet bátran ajánlhatjuk politikusainknak is, nézzék meg többször is, olvassák el legalább egyszer, sokkal barátságosabb választási küzdelmeink lesznek a jövőben. A jövő politikusai és választói ott ülnek az iskolapadban, nekik még többször kell elolvasni-átgondolni csak ezt az egy könyvet. Ha ez megtörténik, akkor tíz év múlva a választások alatt lezajló jelölti vitát a választások végén a jelöltek közös vacsorája fogja követni. Micsoda képtelenségnek tűnik ma egy Gyurcsány-Orbán- vacsora! Kevés Csukás-könyvet olvasunk? Be kell hozni ezt a lemaradást. Könyvei és a belőlük készült filmek új kiadásai most is kaphatóak. Ha olvassuk és nézzük ezeket, akkor igazi születésnapi ajándékot adunk Csukás Istvánnak. Mert már tudjuk, ő olyan író, aki azért ír, hogy olvassuk.
Longauer László