Vissza a tartalomjegyzékhez


Mit ígér a Fidesz?

Tisztelt Szerkesztőség!

Előrebocsátom, hogy nem voltam jó matematikából. Erről kicsit Pali bácsi is tehetett, akinél végül dicstelen eredménnyel érettségiztem, de azért azt tudom, hogy kétszer kettő mennyi. Bár ez év tavaszán kicsit elbizonytalanodtam.

Az egész úgy kezdődött, hogy szükségem volt egy adatra. Hány ember él Nigériában? Megnéztem egy atlaszban: 128 millió. A biztonság kedvéért megnéztem egy másik helyen is: 124 millió. Nyugtalankodni kezdtem. A harmadik helyen 126 milliót találtam. Nem nagy különbség - ha költségvetési forintban számoljuk; de ugye nem feltételezzük, hogy valakinek érdekében áll meghamisítani Nigéria lakosságának számadatát? Aztán pár nappal később az Üllői úton haladtam. Az egyik kereszteződésben a piros lámpánál konstatáltam, hogy az oszlopon lévő hőmérő 9 fokot mutat. Önkéntelenül autóm műszerfalára pillantottam. A hőmérő 6 fokot mutatott. Belém hasított a bizonytalanság. Lehet, hogy hat egyenlő kilenccel? Vagy kinek áll érdekében ezt elhitetni velem? Már éppen napirendre tértem volna a dolgok felett, amikor Orbán Viktor a választások első fordulójának estéjén azt találta mondani, hogy a 42 százalék több, mint a 43. Azt is mondta, hogy a többség nem az MSZP-t választotta, holott én ennek ellenkezőjét láttam. Kíváncsian vártam, hogy a többiek mit szólnak, mert - mint említettem - nem voltam jó matekból. Ők is úgy látták, hogy a 43 több. Megnyugodtam. Nyugalmam rövid ideig tartott. Orbán azóta is úgy szeret viselkedni, mintha a 43 kevesebb lenne a 42-nél, és nem nyugszik, amíg le nem vezeti erre az eredményre az egyenletet. Tudják, számomra sokat jelent ez a kérdés. `98-ban elvesztettem az állásomat, mert akkor sem értettem egyet Orbán úrral. Akkor nem védett meg senki tőlük. Hogy az ő koppintott terminológiájukkal éljek: környezetemben személyesen tapasztaltam, hogy azok, akik nem értenek egyet velük, védelemre szorulnak.
A napokban messzire utaztam, ahol az ilyesfajta félelmeket nem ismerték. Ahol úgy látták, hogy nincs gond az én alapszintű matematikatudásommal. Mióta visszajöttem, én is újra nagyon remélem, hogy kétszer kettő tényleg négy. Akkor is, ha sokan úgy látják, hogy nincs igazam. Sokan, de nem elegen.
Üdvözlettel: Lázár Barna