Vissza a tartalomjegyzékhez


Reál az ész

Szerkesztőségünkbe rengeteg levél érkezett a könyvajánló rovattal kapcsolatban. A számtalan dicséret mellett néhány jogos kritika is ért bennünket: miért a humán témájú könyveket részesítjük előnyben?

A Hetek könyvajánló rovatának alszerkesztősége ezért úgy döntött, hogy ezúttal a reál beállítottságú olvasóinknak kedvez. Az alábbiakban a Négyjegyű függvénytáblázatról írunk.
A Négyjegyű függvénytáblázat bonyolult könyv. Ezt igazolja az a tény is, hogy egy ember nem volt képes megírni, mindjárt hárman álltak hozzá.
Őszintén ki kell mondani: a könyv cselekménye meglehetősen egysíkú; és sajnálatos módon a szereplők elnagyolt jellemrajzára sem érdemes sok szót vesztegetni.
Változatosságot csupán a helyszínek biztosítanak, de azok aztán...! Az egyik fejezetben még a négyzetgyököknél járunk, hogy azután merész húzással átsuhanjunk a vektorok csöppet sem veszélytelen birodalmába. (Meg kell azonban jegyezni, a síkidomokról szóló rész kissé lapos lett.)
Gazdagsága miatt a Négyjegyű függvénytáblázatot nem lehet, de nem is érdemes együltő helyünkben végigolvasni, nem bizony! Az olvasó folyamatos előrehaladását e témájában pikáns, mégis nagyívű könyvben meg kell szakítania gyakori sétákkal, átmozgató edzéssel, evéssel, alvással. Olvasási-szokás-kutató szakemberek szerint azonban még többet segít, ha néhány évig bele sem nézünk a műbe.
Ne feledjük, a Négyjegyű függvénytáblázat az évek elteltével egyre több szépségét fedi fel a tudásra szomjazó elme előtt. (Az úgynevezett holt időszakokban pedig a vitrin elegáns díszítőeleme, egy-egy billegő polc vagy fotel esetén pedig kitűnő támaszték.)
Tessék csak bátran olvasni, mert annyit elárulhatunk, a vége garantált happy end ("és boldogan éltek, amíg az AX4 összetételű molekulák és ionok ki nem haltak"). -kohnbandi-