Vissza a tartalomjegyzékhez

Holecz Erika
Hé! Víz!

A nemzetközi elismertségnek örvendő Hévízi-tó Európában a legnagyobb, de az egész földön is a második legnagyobb kiterjedésű termálvizű tónak számít. Az osztrák üdülővárosnak is beillő, gyönyörű dunántúli kisváros a gyógyulni és regenerálódni vágyók tömegét vonzza évről évre.

Gyógyulást és kikapcsolódást egyaránt kínál a festői Zalai-dombságban, a Balatontól alig tíz kilométerre található hévízi gyógyfürdő. Az autóval, busszal vagy vonattal is megközelíthető városka különös élménnyel hat az idelátogatókra: mintha megállt volna az idő, itt minden a pihenésünket szolgálja. Egy tucat wellness-szálloda vár arra, hogy minket kényeztessen, a kisváros dombos utcácskáit tájjellegű ételeket kínáló éttermek, butikok és ajándéküzletek színesítik. Számtalan szolgáltatás közül választhatunk: ami a fő, mindenhol lubickolhatunk a gyógyhatású termálvízben, előtte és utána méregtelenítő kúrát is vehetünk a szaunákban.
A tófürdő vastag véderdővel körülvéve, a város központjában jött létre. Több mint két évszázada sajátos vonzerővel bír. A tradicionális hévízi gyógykúrának komplex hatása van, amely a víz összetételében, az egyedülálló gyógyiszapban, a hévízi klímában rejlik. A bővizű forrásnak köszönhetően a tó vize kétnaponta kicserélődik. A termálvíz kiválóan alkalmas ízületi megbetegedések, gerincpanaszok, nő- és bőrgyógyászati problémák gyógykezelésére. Nemcsak a vizet használják, hanem a "korpának" nevezett tőzegiszapot is alkalmazzák iszappakolás formájában. A tó egyedülálló növényritkasága a város címerét is díszítő, szubtrópusi klímát kedvelő, vörös színű tündérrózsa, melyet Indiából telepítettek a tóba 150 évvel ezelőtt. A tó a "négy évszakos" elnevezést is kiérdemelte, hiszen egész évben alkalmas fürdésre, hőmérséklete nyáron 32-36 °C, és télen sem süllyed 22-24 °C alá.