Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Mekkora lesz a Gyurcsány-csomag?

A kormányalakításra készülő koalíciós partnerek egyelőre zökkenőmentesen fésülik össze programjaikat, és - úgy tűnik - eltökéltek az elengedhetetlennek ítélt gazdasági reformok végrehajtása tekintetében. Azonban ha ezek végrehajtásához nem körültekintően fognak hozzá, az elért eredmények ára komoly népszerűségvesztés is lehet: a formálódó új MSZP-SZDSZ-koalíció "kamikaze-kormánnyá" is válhat. Az eddiginél is hangsúlyosabb tényező lesz az új kormány egysége, illetve kommunikációja.


Fidesz-aktivisták Bokrosénál nagyobb csomaggal riogatnak Fotó: Németh Tamás

Balatonőszödön a héten tovább folytak az egyeztetések az MSZP és az SZDSZ között az új kormányprogramról, illetve a koalíciós együttműködésről. A tárgyalásokat nem kísérik hangos viták, pozícióharcok vagy "kibeszélések", sőt úgy tudni, személyi kérdésekről érdemben még szó sem esett a két fél között. Ez egyben Gyurcsány integráló erejét is jelzi, aki udvarias formában megkérte a tárgyalódelegáció tagjait: a nyilvánosság felé egyelőre ne "szivárogtassanak" információkat.
A múlt héten kilenc téma (közjog, államigazgatás, közigazgatás, oktatás, egészségügy, gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés, gyermekszegénység és az Új Magyarország program) került terítékre a tárgyalásokon, ezekben a napokban pedig a munkacsoportok konkrét jogszabálytervezetekre bontják az egyes programokat. Az adókról és a költségvetés helyzetéről külön nem tárgyalt ugyan a két delegáció, de a kevés nyilatkozatból úgy tűnik, a kormány már a nyáron megkezdi a - megszorításokkal is együtt járó - reformok sorozatát. Ezek érdekében kétharmados, illetve alkotmánymódosítást igénylő törvénytervezeteket is benyújtanak majd a T. Ház elé. A tervek szerint személyi kérdésekről csak a későbbiekben esik szó, mivel a kialakult "programhoz keresnek minisztereket", és nem fordítva - ami azt is jelenti, hogy a tárcák és vezetőik kormányon belüli érdekérvényesítő ereje csökkeni fog. Az új kabinettel kapcsolatban azt is siettek hangsúlyozni a felek, hogy az jóval "karcsúbb" lesz, mint a jelenlegi.


A balatonőszödi tárgyalások helyszíne. A programhoz varrják a kormányt

Egyes értesülések szerint Gyurcsány az egyeztetésen kritikusan szólt kormánya másfél évéről. Mint mondta, a költségvetés rossz helyzete és a kormányciklusból hátralévő idő rövidsége miatt nagy programokat már nem tudtak beindítani, annak ellenére sem, hogy nyilvánvaló volt ezek szükségessége. Azt is kijelentette, hogy ha az általa legfontosabbnak vélt kérdésekben nem kapja meg az MSZP és az SZDSZ támogatását, nem fogadja el a miniszterelnök-jelöltséget. Gyurcsányra és az új kormányra váró legnagyobb feladat nyilvánvalóan a gazdaság rendbetétele lesz. Közgazdászok sora állítja, hogy amennyiben a kormány nem hajtja végre a szükséges reformokat, az ország rendkívül nehéz helyzetbe kerül (lásd keretes írásunkat).
Kiszelly Zoltán politológus szerint az, hogy a koalíciós tárgyalások mentesek a hangos pozícióharcoktól, részben éppen annak köszönhető, hogy most "válságmenedzserekre" van szükség, vagyis népszerűtlen intézkedéseket is végre kell majd hajtani, és ez nem teszi vonzóvá a miniszteri bársonyszékek többségét. "A koalíció könnyen kamikaze-kormánnyá válhat, amely meghozza ugyan a szükséges reformokat, viszont ennek az ára a népszerűségvesztés, vagy akár a bukás is lehet" - fogalmazott Kiszelly. A másik oka a koalíciós tárgyalások "csendességének" szerinte az, hogy az MSZP és az SZDSZ - úgy tűnik - meg tud egyezni egy közös programban. "Ehhez keresnek majd végrehajtókat. Ez a stratégia politikailag azért is előnyös, mert így új embereket lehet pozícionálni, ami a pártokon belüli hatalmi harcokban hatékony eszköz lehet a pártvezetők kezében" - magyarázta.


Fotók: Vajda József

Lényeges kérdés, hogy vajon felvállalja-e a kormány a reformokat az őszi önkormányzati választások előtt? "Vélhetően nem fognak magukra céltáblát rajzolni egy újabb Bokros-csomaggal, ehelyett sok kisebb kiigazításra és elnyújtott megszorításokra lehet számítani" - mondta Kiszelly. Hozzátette: a sikeresség szempontjából fontos tényező lesz, hogy a kormány hogyan "adja el" a reformokat. Úgy látja, egy őszinte, feltáró kommunikáció várható ezzel kapcsolatban.
Kumin Ferenc politológus szerint a kiszivárgott megszorítási tervezetek között vannak olyanok - mint áfaemelés vagy a gyógyszerár-támogatás csökkentése -, amelyek minden háztartást érintenek, ezért ezeket még a felelősségteljes kormányzati magatartásra való hivatkozással is nehéz lesz "eladni".
"Ugyanakkor a közvélemény már fel van készítve a megszorításokra, és ebben elévülhetetlen érdemei vannak Orbán Viktornak, aki a Bokros-csomagnál is keményebb intézkedéseket vizionált arra az esetre, ha az MSZP-SZDSZ-koalíció tovább kormányoz" - fogalmazott Kumin. Az őszi önkormányzati választások kapcsán megjegyezte: az esetleges népszerűségvesztést kiegyensúlyozza a győzteshez húzás jelensége, így a kormánykoalíciónak nem kell tartani a rossz szerepléstől.
A politológus szerint az, hogy a kormányprogramhoz "végrehajtókat" keresnek, Gyurcsány szerepét erősíti, és - hasonlóan Orbán Viktor kabinetjéhez - a miniszterelnöknek lesz kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke. "Ez hatékonyabbá teszi a kormányzást, viszont kérdés, hogy miként valósul meg a koalíciós kormányzás, hiszen ezzel az SZDSZ által irányított tárcáknak is szűkül a mozgásterük, a kreatív politizálás pedig a kancelláriára fog korlátozódni" - fogalmazott Kumin Ferenc.