Vissza a tartalomjegyzékhez

Benke László
Rice hadat üzent

Csak semmi szex, elvégre republikánusok vagyunk. Ezzel az élces megjegyzéssel adta minap hírül az olasz La Stampa a hírt, miszerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter betiltotta a pornólapokat az USA külügyminisztériumában.

A neves olasz lap Rice intézkedését - aki köztudottan egy presbiteriánus tiszteletes lánya - azzal az esettel hozta párhuzamba, amikor John Ashcroft, egy protestáns pásztor fia az Igazságügyi Minisztérium kapualjaiban álló szobrok szégyenét elfátyoloztatta.
A hírt leközlő egyik magyar bulvárlap is közröhej tárgyává tette Rice-t, tudni vélt leszbikusságával és férfiellenességével indokolva intézkedését, amellyel betiltotta a pornómagazinok terjesztését és olvasását a "Foggy Bottom"-ban, azaz az amerikai külügyminisztériumban. Tény, hogy a hatalmas épületben számos újságárus stand áll, amelyekben a közéleti és egyéb lapok mellett Playboy és Penthouse is egyaránt kapható volt. Miféle információt tartalmazhatnak a szexuális forradalom eme "bibliái", amire az amerikai diplomatáknak szükségük lehet? Semmit - hangzott Rice megfellebbezhetetlen verdiktje. Bár a szexlapok a közszemlére kitehető újságok mögött lapultak barna papírtasakokban - nem pedig gyerekszemmagasságba kiteregetve, mint Magyarországon -, ez mit sem változtat azon, hogy bárki számára elérhetőek voltak.

A Foggy Bottom folyosóin sokan megfordulnak, külügyminiszterektől a diplomatagyerekekig bezárólag. Rice szerint ez már önmagában is elég ok, hogy véget vessen az effajta újságolvasói szokásoknak.
Az intézkedésnek mindezen túlmenően politikai jellegű okai voltak. "A külügyminiszter asszony - magyarázta tanácsadója, Jim Wilkinson - nem tudta belátni, hogy az irányítása alatt álló minisztériumban, amely az egész világon a nők jogainak előmozdításáért küzd, el lehessen adni a nőket lealacsonyító pornográfiát." Egy további komoly probléma - Wilkinson szerint - a belső nyugalom kérdése: "Ezek az újságok ellenséges munkalégkört hoztak létre", vagyis egyeseket hajlamossá tettek mások molesztálására. A legdurvább folyóiratok tehát eltűntek, de Rice kiiktatná a "pikáns" címlapokat is. Úgy tűnik, ezzel nehezebb dolga lesz.