Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
A beszélő ember

Mikola István helyzetbe hozása teljesen felesleges volt - véli Illés Zoltán. A fideszes politikus szerint Mikola jelölése csak arra irányult, hogy a KDNP önállósulási törekvéseit akadályozza. Szerinte a Fidesz soha nem tud választásokat nyerni addig, amíg szervezetileg és politikailag meg nem újul. Illés úgy véli: félő, hogy pártja a német kereszténydemokraták sorsára jut, ahol Kohl kancellár tizenhat éven keresztül regnált, és utána rádőlt az egész felépítmény.


Illés Zoltán: Orbán Viktornak megújulásra van szüksége

A Fideszből egyedül Ön az, aki a párt választási taktikáját kritikával meri illetni. A vezetők csendben taktikáznak, vagy félnek Orbán hatalmától?
- Ezt korábban, sőt folyamatosan is megtettem, amiért is büntetésképpen Orbán Viktor nem akarta, hogy környezetvédelmi miniszter legyek az ő kormányában. Ismert, hogy Pepó Pál lett a miniszter, odaadta a tárcát a kisgazdáknak. Már a 2002-es országos listára sem akartak rátenni, pontosan azért, mert nem szoktam véka alá rejteni a véleményemet. Kilenc évig voltam a Fidesz egyik alelnöke, tudtam, mi az, ami szolgálja, és mi az, ami nem, a párt és a jobboldal érdekeit. Számomra nem mindegy, hogy valaki kiáll, és elmondja a véleményét, vagy pedig sumákol, és megpróbál taktikázni csak azért, hogy megélhetési politikusként még kapjon egy kis fizetést vagy egy kis befolyást. Természetesen nem kell megfogadni azokat a kritikai hangokat, amelyeket Stumpf István, Tölgyessy Péter, Kósa Lajos, Áder János vagy Illés Zoltán mond, de talán érdemes lenne az elnök úrnak elgondolkodni ezeken.

Miért tenne így, hiszen a közvélemény előtt ő a Fidesz egyszemélyi vezetője, aki minden felett áll.
- Pontosan ezért, mert sokunknak van közünk ehhez a párthoz. Sokan szeretnénk, hogy ugyanúgy, mint 1998-ban, újra nyerjen a párt. Viszont soha a büdös életben nem fog nyerni abban az esetben, ha szervezetileg, személyzetileg és politikailag nem újul meg! Ha megnézi a német kereszténydemokraták történetét, Kohl kancellár tizenhat éven keresztül regnált: "kinyírta" minden potenciális ellenfelét, és utána rádőlt az egész felépítmény, amit CDU-nak hívnak. Két ciklusnak kellett eltelnie Schröder kancellárral, hogy újból magához tudjon térni. Semmit nem kell - mondom én "cinikusan" - abból megfogadni, amit Tölgyessy Péter, Stumpf István, Illés Zoltán, Kósa Lajos mond, és majd meglátjuk, hogy akkor 2010-ben milyen lesz a választás eredménye.
Úgy tűnik azonban, hogy Orbán Viktor a második vereségét is simán elviszi, nem dől rá a felépítmény...
- Azt kell mondanom Önnek, hogy a politikában - ugyanúgy, mint az élet más területein is - az eredményesség a mérce. Mi sajnos egyszer kormányzati pozícióban veszítettünk, és sajnos mi vagyunk az újkori magyar történelem első olyan pártja, amelyik képtelen volt egy ilyen gyatra, gyalázatos kormányzati tevékenység után leváltani a jelenlegi kormányzatot. Magyarul, zsinórban kétszer veszítettünk. Az elsőre még lehetett azt mondani, hogy véletlen, meg a külső körülmények. De másodszorra nem. Főleg úgy, hogy a választások előtt néhány hónappal még jelentősen vezettünk az MSZP előtt.
Az elmúlt hat-nyolc évben szervezeti átalakítás címén megszűnt a megyei Fidesz-csoportok, illetve a megyei Fidesz-testületek autonómiája, megszűnt a helyi csoportok döntési köre. Alapszabályszerűen változott meg, vagyis saját kongresszusunk szavazta meg, tehát nem véletlenül történt, hanem ez egy hosszú, éveken keresztül zajló folyamat. A másik egyértelmű ok a személyzeti politika. Milyen párt az, ahol csak egy elnököt lehet jelölni? Majd az alelnököket maga a pártelnök jelöli ki? Ez azt eredményezte, hogy merevvé váltak a belső viszonyok, nincs sem a gondolatnak, sem a kritikának szabadsága, melyek előrébb vinnék a pártot. Milyen politika az, amely csak egyes rétegeknek vagy csak egyes vidékeknek vonzó? Azt mondani, hogy ne engedjék meg, hogy Budapest döntse el a választásokat, ez annak a beismerése, hogy Budapesten a Fidesz nem tud vonzó politikát nyújtani. Pedig 1998-ban a harminckét budapesti választókerületből tizennégyben még nyertünk. Ezzel szemben 2002-ben és 2006-ban csupán négy kerületet tudtunk megszerezni. Ez azt jelenti, hogy igenis a Fidesznek volt olyan időszaka, amikor Orbán Viktor volt a vezető, és Budapesten is szimpatikusak voltunk a választóknak. Csakhogy akkor demokratikusabbak voltak a belső viszonyok; olyan volt a politikánk, amelynek révén a Fidesz politizálása népszerű volt, elfogadható volt, szakmai alapokon nyugodott, és ennek eredményeként megnyertük az 1998-as választásokat.
Ehhez képest most Mikola István, Semjén Zsolt, Harrach Péter és különböző külsősök tűntek fel Orbán Viktor mellett mint főszereplők.
A régi pártelit maximum vidéken haknizhatott, miért?
- Mikola István választási kampányba való bejátszása miniszterelnökhelyettes-jelöltként teljesen felesleges volt. Mikola csak zavart keltett, és valójában az ő helyzetbe hozása csak arra irányult, hogy a KDNP önállósulási törekvéseit akadályozza, mondván, hogy a Fidesz jobb keresztény és katolikus, mint a KDNP. Ráadásul mindezzel háttérbe kívánták szorítani Pokorni Zoltánt és Rogán Antalt. Világos, hogy ennek a következménye katasztrófa lett: Mikola úr olyan kijelentéseket tett, amelyek kiverték a magyar társadalom széles rétegeinél a biztosítékot, aminek az lett az eredménye, hogy jó pár százalékot veszítettünk, és ráadásul mobilizálta az SZDSZ-es és MSZP-s választókat, főleg Budapesten. "Szinglihordákról" beszélni a legnagyobb baromságok közé tartozik. Délvidéki magyar vagyok, nekem nem mindegy, hogy mi van a kettős állampolgárság ügyével. Az édesanyám még mindig Szabadkán él, és nem magyar állampolgár. Mikola úr nem tartotta magát ahhoz, amit Orbán Viktor követelt, hogy senki ne beszéljen erről a témáról a kampányban. Méghozzá azért ne, mert Magyarországon ez a téma nem népszerű, ráadásul kétharmados törvényt kell ehhez módosítani, amit a Fidesz akkor sem tudna megcsinálni, ha egyedül nyerte volna meg a választásokat. Nem Semjén Zsolt és Harrach Péter hibázott, hanem mások. Mondjuk Schmitt Pál és Pelczné Gáll Ildikó, akik lehet, hogy sármosak és csinosak, de ez kevés. Abból, hogy valaki csinos és esélyt kapott, még nem következik az, hogy meg is felel azoknak a kihívásoknak, amelyek révén hasznosat tud alkotni Orbán Viktor mellett.
Egy szó, mint száz. Orbán Viktornak mennie kell, hogy a Fidesz megújuljon?
- Egyáltalán nem. Magam leszek az, ha többes jelölés van a pártelnöki pozícióra, aki Orbán Viktort fogom támogatni. Nyíltan és a titkos szavazatommal együtt azért, mert Orbán, ha képes volt 1998-ban nyerni, akkor talán képes még megújulni. De ez a képessége csak akkor tud erősödni, ha szervezeti, személyzeti és politikai változtatásokat alkalmaz a párton belül, és ennek a demokratizálódásnak ő maga áll az élére.