Vissza a tartalomjegyzékhez

Rimaszombati Andrea
Külföldi kommentárok

A baloldali kormánykoalíció győzelmét minden külföldi fórum történelminek nevezte, és kiemelte, hogy a rendszerváltás óta először fordul elő Magyarországon, hogy egy kormány másodszor is mandátumot szerez.

A Süddeutsche Zeitung szerint tisztán győzött a baloldal, és a jobboldalt egy Fidesz-MDF-koalíció sem tudta volna győzelemhez segíteni.
A Der Spiegel német hetilap részletesen beszámolt már a kampány időszakában is a választási harcról, élesen bírálva annak morális vonatkozásait. Megemlítette azt az esetet a brutálisnak nevezett kampányidőszakból, amikor gázpisztolylyal támadtak egy SZDSZ-es aktivistára, hogy egy Fidesz-szórólapokat terjesztő hölgy súlyos sérüléseket szenvedett, miután lelökték a lépcsőn, vagy hogy a Centrum párt egyik jelöltjét is összeverték. A szlovák bombafenyegetések nyomán újra felidézte a '98-as kampányt, amikor egy robbantássorozat rázta meg Budapestet, és négy halálos áldozata volt az incidenseknek.

A Der Spiegel olvasói tudomást szerezhettek a "díszzsidó", illetve "díszcigány" fogalmak jelentőségéről a magyar politikai életben, valamint arról is, hogy egy feltört szerver mekkora segítséget nyújthat a magyar közélet irányításának elnyerésében.
A külföldi sajtó minden esetben a legfontosabbnak azt ítélte, hogy az új kormánynak azonnal a költségvetési hiány megállításán kellene dolgoznia. Ugyanis az adatok szerint az ország méretéhez képest az egész unióban nálunk a legmagasabb a büdzsé hiánya, ami a GDP 6,1 százalékának megfelelő összeg.

Olyan véleményeket is olvashatunk például a Washington Post hasábjain, hogy a szocialisták a kívánt reformokkal megvárják az októberi önkormányzati választásokat, nehogy elidegenítsék a szavazókat. Az amerikai lap szerint azonban a koalíció elegendő előnnyel rendelkezik ahhoz, hogy ezeket a reformokat keresztül tudják vinni a következő kormányciklusban.
A kínai Xinhua lap szerint az MSZP-SZDSZ-koalíció előnye megnyugtató. A kínai újság szerint Orbán Viktor a jobboldal vereségének felelősségét az eredmények kihirdetését követően azonnal Dávid Ibolyára hárította, az MDF vezetője viszont elutasította a vádakat, és beszédében elmondta, hogy alapvető elvi különbségek vannak a két párt között.
A Xinhua idézi az Európai Szocialista Párt (ESP) vezetőjét, Poul Nyrup Rasmussent is, aki üdvözölte a győzelmet, és bejelentette, hogy a koalíció győzelmével Magyarország a tizenharmadik állam az Unióban, ahol szociáldemokrata kormánykoalíció került hatalomra.
Több média foglalkozott Gyurcsány Ferenc hirtelen meggazdagodásával és pályafutásával. Az új-zélandi televízió honlapjáról megtudhattuk, hogy 2004-ben a jelenlegi miniszterelnök pártlázadással került hatalomra, viszont fellendítette az MSZP-t. Emellett rögtönzött helyzetelemzést is találhatunk, mely szerint Orbán Viktor kendőzetlen mondatai a kampány során legalább annyi embert riasztottak el, mint amennyit motiváltak. Az új-zélandiak szerint az MDF "túlélése" is azon múlt, hogy megnövekedett a csalódott Fidesz-szimpatizánsok tiltakozó szavazatainak száma, amit inkább az MDF-re adtak le.

Az International Herald Tribune ugyancsak említi a kampány kendőzetlen voltát: a lap szerint a két oldal felváltva vádolta a másikat törvénysértéssel. Említi a kampánycsend előtti utolsó nagy port felverő eseményt, melynek során Orbán Viktor a kampánycsend megsértésére buzdított, és nyíltan megpróbálta megszerezni a szélsőjobboldali pártok támogatását. A lap szerint azonban annak ellenére, hogy a Fidesz újra ellenzéki politizálásra készülhet, és zsinórban másodszor veszíti el a választásokat, mégis Orbán Viktor marad a párt elnöke minden valószínűség szerint. Az AFP véleménye szerint Orbán hatalmát vesztett politikussá vált, amikor lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A The Irish Examiner is osztja ezt a véleményt, és hozzáteszi, hogy a világos győzelmen nem változtat az sem, hogy a több mint hatezer külföldön szavazó magyar állampolgár voksait még nem számolták össze.

Az újságok több helyen is Gyurcsány Ferenc személyes győzelmének nevezték a választások eredményét. Viszont abban is egyetértenek, hogy kemény döntések előtt áll a magyar miniszterelnök, ha meg akarja akadályozni a gazdasági válságot. A Sydney Morning Herald szerint Gyurcsány olyan vizsga előtt áll, amelyben meg kell győznie a külföldi befektetőket, hogy dollármilliárdjaikat magyar részvényekben tartsák, valamint az Európai Uniót, hogy a költségvetési hiány száguldó növekedését vissza lehet fogni. Az ausztrál lap szerint "Gyurcsány Ferenc győzelmét karizmatikus fellépésének köszönheti, és sok kelet-európai vezetőtől eltérően nincs rajta a kommunista elnyomó uralomban betöltött vezető szerep >>stigmája<<". A Channel News Asia nem osztja ezt a vélekedést, mondván, hogy Gyurcsány a rendszerváltáskori zűrzavaros politikai helyzetben szerezte meg óriási magánvagyonát. Abban viszont egyetért a többi lappal, hogy a jelenlegi miniszterelnök elindította az MSZP megújulását. Jelzi azonban, hogy a bevezetett 100 lépés program komoly reformok előszobája kell hogy legyen - ha az eurót 2010-ben be akarja vezetni Magyarország, kemény intézkedésekre lesz szükség.
(Összeállította: Rimaszombati Andrea)