Vissza a tartalomjegyzékhez

M. M.-R.
A magyar first lady

Nagy államférfiak mögött többnyire hasonlóan nagy formátumú feleségek állnak - vonható le a tanulság a nemrégiben megjelent, Dobrev Kláráról szóló könyv olvastán. A kiadvány, amely egy sorozat első köteteként jelent meg, egy kifogyhatatlan energiájú nő portréját tárja elénk, aki számtalan civil szervezet motorja, többek között a Nemzeti Rákellenes Program védnöke.

Úgy tűnik, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségéről írt könyv azt a régi tételt erősíti, miszerint a hiteles közéleti karrierhez elengedhetetlen, hogy a feleség férj- és családközpontú nő legyen, aki kellőképpen hisz társában, s annak okos, magabiztos partnere: pontosan tudja, mikor kell párja érdekében előtérben állnia, és mikor kell háttérbe húzódnia. A könyvből az is kiderül: abban, hogy ilyen nővé váljon valaki, nem kis szerepe van egy rendkívül szerető és elfogadó családnak is, mindenekelőtt egy lányáért rajongó - jelen esetben ízig-vérig bolgár - apának.
Szó esik a sokat felhánytorgatott rokonságról is, így Apró Antalról, a Kádár-kormány prominens alakjáról is, akire Dobrev Klára mint kedves nagyapjára tud csak emlékezni. Az Apró-Dobrev szülők minden közkeletű elképzeléssel szemben nem valamiféle ortodox marxizmus elvei szerint, hanem Klára személyiségét messzemenőkig tiszteletben tartva nevelték lányukat. A közgazdasági egyetemet végző Klára huszonkét évesen ismerte meg a nála tíz évvel idősebb Ferencet, akivel két saját gyermekük mellett a férfi előző házasságából származó két fiú nevelését is felvállalták.
Dobrev Klára öt idegen nyelvet beszélő "first lady", aki közvetlen légkört képes teremteni, legyen szó akár világhírű politikusok vendégül látásáról, akár fogyatékosok intézetének meglátogatásáról. Tavaly az ő közreműködésével jött létre az Egészséges Településekért Alapítvány, melynek célja a lakóhelyi egymásra figyelés erősítése. A civil szféra és a kormányzati felekkel való kapcsolatépítés ékes példája, hogy Dobrev Klára az USA előző nagykövetének, Nancy G. Brinkernek a támogatásával elérte, hogy az amerikai kormány magyarországi mellrákellenes programokat finanszíroz. 2005-ben pedig a magyar kormány elindította a Nemzeti Rákellenes Programot. A rendszerváltás óta ez az első kabinet, amely kormányzati szinten felvállalta a rákhalálozásban élen járó magyarok daganatos statisztikáinak javítását. Az elképzelés alappillére az onkológiai ellátórendszer átalakítása európai mintára, így a gyógyítás terén legalább 15-20 százalékos javulás lenne elérhető. Országszerte olyan onkológiai centrumok hálózatát szeretnék kiépíteni, melyekben komplex, valamennyi daganatfélére kiterjedő diagnosztikai és terápiás ellátás folyik, a lehető legkorszerűbb szakmai és tárgyi feltételek mellett.