Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Flúgos futam
Beszélgetés Magda Sándorral, az Agrárbizottság elnökével

Elismeri a kormány mulasztásait Magda Sándor, ám úgy véli, számos pozitív intézkedésnek és az Orbán-kormány hibái ledolgozásának köszönhetően néhány éven belül az Európai Unió éllovasai közé jöhetünk fel. "Végre kibújt a szög a zsákból" - kommentálta Jakab István Fidesz-jelöltségét.


Magda Sándor szocialista politikus

Hogyan értékeli a kormány négy évét? Milyen eredményeket és milyen mulasztásokat "produkáltak"?
- Nagyon sok jó dolog történt az elmúlt ciklusban: több mint 200 ezer termelő megkapja az uniós támogatásokat, ma már egy hektárra közel 40 ezer forint támogatás jut, szemben a 2002. évi 8,5 ezerrel. Eddig 2,5 millió tonna raktárkapacitást építettünk, biztosítva ezzel az intervenciót. A kormány kiegészíti az uniós 25 százalékos támogatást 30 százalékkal, szemben a cseh vagy a szlovák kormánnyal. Mi minden olyan célt támogatunk, amely elősegíti a versenyt, 300 milliárd forintot fizettünk ki különböző támogatások címén. Az aszálykárok enyhítésére 10 milliárdot adtunk a kisgazdaságoknak, 50 milliárdos kamattámogatásos hitelt pedig a nagyobbaknak. Létrehoztunk több mint 100 termelési értékesítési szövetkezetet, számukra 7 milliárdot biztosítottunk. A kisebb vállalkozásokat megkülönböztetetten támogattuk, felemeltük a kedvezményes adózás plafonját. Adómentessé tettük az öt évnél hosszabb bérletet. 2006-ra valósággá vált Torgyán József álma, amit a Fidesz sem valósított meg: 400 milliárd forint az agrárium éves büdzséje. 
Mi volt a gyenge pont, amit nem teljesítettek?
- Be kell vallani, hogy nem tudtunk kellően felkészülni azokra a kihívásokra, amelyek az Európai Unióhoz való csatlakozásunkból adódtak. Nem sikerült megértetnünk a gazdákkal azt, hogy csak azt termeljék, amit el is tudnak adni. Ebben az előző kormánnyal közös a felelősségünk. 
Talán ennek tudható be, amit az európai statisztika is megerősít, hogy tavaly közel 10 százalékkal csökkent a hazai mezőgazdaság teljesítménye, miközben 3 százalékkal nőtt a szlovákoké.
- A növénytermesztésben Magyarország a komoly európai versenytársak közé sorolható, a gond inkább az állattenyésztés háza táján keresendő. A természeti adottságainkat tekintve sokkal több lehetőségünk lenne a zöldség- és gyümölcstermesztés területén, de amíg nincsen mögötte komoly feldolgozó-, csomagolókapacitás, a romlandóság miatt külföldre nem tudunk nagy tételben árut szállítani. Pedig ez lenne számunkra az egyik kitörési pont a biomassza előállítása mellett. 
Ha ez ilyen világosan látható, miért nem készült fel kellőképpen a kormány a csatlakozásra és az ezzel járó, erősödő versenyre? Ez a kérdés főként Németh Imre miniszterségére vonatkozik.
- Meg kell védenem Németh Imrét. Amikor 2002-ben felállt az új kormány, szembesült azzal, hogy négyévnyi demagóg semmittevés után nem voltak készen az uniós támogatásokhoz elengedhetetlen intézményrendszerek. Orbán Viktor vagy nem akart csatlakozni az Európai Unióhoz, vagy nem tudta, hogy milyen követelményeket támaszt az EU. Németh Imre és csapata versenyt futva a határidővel igyekeztek bepótolni a lemaradásokat, hogy ne essenek el a gazdák az uniós pénzektől. Gráf József minisztersége alatt folyamatosan dolgoztuk le a hátrányainkat. Mára kész az intézményrendszer, működik az intervenció, a gazdák megkapják a támogatásokat. 
Tehát az előző kormány mulasztásai miatt nem kapták meg időben a gazdák a támogatásokat, ezért kellett utcára vonulniuk, és ezért veszített piacot itthon az agrárium?
- Úgy képzelje ezt el, mintha mezítláb kellett volna a startvonalhoz állnunk, sőt a mi lábaink le is voltak ragasztva. Így kellett versenyeznünk. 2002-től flúgos futamban vettünk részt, 2005 végére sikerült ledolgozni a hátrányainkat. 
Azt elismeri, hogy jogosan vonultak fel a fővárosba a traktoros gazdák?
- Teljesen jogos volt a követelésük. De, mint említettem, az előző kormány mulasztásából eredt az óriási lemaradás. És az is igaz, ha nem tüntettek volna, hanem segítenek, 2-3 hónappal hamarabb lettünk volna készen. A MAGOSZ nem segítette Németh Imre munkáját, ellenkezőleg, azon voltak, hogyan tudnák megbuktatni. Olyan ellenzéke volt akkor a kormánynak, amely politikamentesnek állította be magát, ám valójában politikusok voltak, és nem érdekvédők. 
A MAGOSZ most újabb demonstrációt helyezett kilátásba, ha a kormány nem hagy fel a földek bújtatott kiárusításával.
- Ez szándékos zavarkeltés. A ma létező földtörvény biztos garanciát ad a legális tulajdonszerzésről. Valljuk, hogy azé legyen a föld, aki műveli, aki használja. Nem tudom, miről beszélnek Jakabék. Ha a jövőben nem az övékhez hasonló, populista alapon irányítják a magyar mezőgazdaságot, 5-6 éven belül az EU 25 között az első 5 egyike lesz a teljesítménye alapján.
Ez elég ambiciózus kijelentés. Mire alapozza? 
- Arra, hogy a növénytermesztés tekintetében már most az első ötben vagyunk. Amennyiben a kertészetnél sikerül elérni, hogy a feldolgozói háttér előálljon, akkor a Kárpát-medence adottságai és a magyar gazdák szorgalma alapján Európában is versenyképes termékeket fogunk előállítani.