Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Izrael egyedül maradt

Sikeres hetet tudhat maga mögött a Hamasz: Oroszországban egy lépést sem kellett meghátrálnia, miközben túlesett az elso, nemzetközi elismerést jelento találkozón. Hazatéroben megálltak Isztambulban is, ahol az amúgy Izraellel szövetségi kapcsolatban álló török vezetok fogadták a Khaled Masal vezette delegációt. Új meghívások is érkeztek, ezúttal az egyre eroteljesebben Nyugat- és Amerika-ellenes Dél-Afrikából, valamint Venezuelából. Odahaza megtartotta elso ülését az új palesztin parlament, amelyet a békülékeny Abbasz elnök mindenben támogat. Pénz is állt a házhoz: az Európai Unió soron kívül átutalta a segélyek teljes összegét, és a Világbank is szükségesnek látta, hogy potom 43 millió dollárt küldjön a Palesztin Hatóság számlájára. Izrael tehetetlenül kénytelen végignézni, hogy a világ néhány hét alatt beletörodött a Hamasz-kormány létébe, anélkül, hogy a terrorszervezet érdemben bármit is változtatott volna pusztító céljain. 


Khaled Masal Hamasz vezér és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Fotó: Reuters

Az orosz külügyminiszter és a Hamasz vezetojének moszkvai találkozója diplomáciai szempontból sikertelenül zárult. Lavrov nem tudta meggyozni a Hamaszt Izrael elismerésérol. A terrorszervezet nem fogadta el a Kvartett egyetlen feltételét sem, a tárgyaló felek mégis elégedettek lehettek. Moszkva nemzetközileg legitimálta a Hamaszt, az orosz medve pedig cserébe ismét a Közel-Kelet egyik foszereplojévé válhatott. 
A Hamasz január végi választási gyozelmét követoen az EU-ból, az ENSZ-bol, Oroszországból és az Egyesült Államokból álló nemzetközi Kvartett a Palesztin Hatóság további segélyezését és a Hamasz elismerését feltételek teljesítésétol tette függové: a Hamasznak el kell ismernie Izrael létezéséhez való jogát, le kell mondania az eroszakról, és el kell fogadnia a zsidó államnak a PFSZ-szel és a Palesztin Hatósággal (PH) kötött egyezményeit. Ehud Olmert izraeli kormányfo leállította az adók átutalását 50 millió dollár értékben. Az EU és az Egyesült Államok is befagyasztotta a PH-nak szánt több százmillió dolláros segélyeket. A nemzetközi Kvartett az anyagi támogatás megvonásától és a diplomáciai elszigeteléstol várta, hogy a Hamasz változtat eddigi magatartásán. 
Az egységfront falán ma több rés is tátong. Elobb Washington kényszerítette ki, hogy Olmert továbbküldje az adót a PH-nak, majd Putyin orosz elnök Párizsban jelentette be, hogy a Hamasz vezetoit hivatalos látogatásra Moszkvába hívta. Moszkva a négyesbol egyedül nem tekinti terrorszervezetnek a Hamaszt, sot, az orosz elnök tiszteletben tartja a palesztin nép demokratikus döntését. Az EU korábban anyagilag támogatta a szervezetet. Brüsszel 2004-ig várt, hogy amerikai nyomásra tilalmi listára vegye a terrorcsoportot. Ennek ellenére Javier Solana, az Unió külpolitikai irányítója fenntartotta a kapcsolatot a szervezettel. Nem kizárt, hogy a Hamasz moszkvai meghívásának ötlete is Brüsszelben született. 


A ramallahi parlament Fotó: Reuters

Eközben az EU-külügyminiszterek 143 millió eurós gyorssegély folyósítását hagyták jóvá a Palesztin Hatóságnak. A segély nemcsak a gáz- és villanyszámlát fedezi, de ebbol futja a PH állományába vett Fatah- és al-Aksza Mártírjai-tagok havi apanázsára is. (Mahmud Abbász palesztin elnök a választások utáni sokkot kiheverve felsorakozott a Hamasz mögött: jelzi ezt az is, hogy a hírszerzés kivételével a PH teljes biztonsági - rendori, katonai - állományát a Hamasz irányítása alá utalta.) Az európai adófizetok pénzébol fizetik a terroristák ügyvédjeit, orvosi ellátásukat, és börtönbol való szabadulásuk után a PH bérlistáján folytatják terrorista tevékenységüket. Az öngyilkos merénylok hozzátartozóinak is a PH fizet kárpótlást. A francia külügyminiszter ezzel szemben azzal érvelt, hogy az EU elejét akarja venni a "gazdasági káosznak". A Hamasz ezt úgy értékelte, hogy Brüsszel "kezd végre lemászni a magas fáról", és nem szükséges teljesíteni a Kvartett feltételeit.
Izrael tiltakozására Putyin végül részben visszavonulót fújt. A Khaled Masal vezette Hamasz-küldöttséget a Kremlben nem fogadta. A vendéglátó Lavrov külügyminiszter elmondása szerint sürgette a terrorcsoport vezetoit: teljesítsék a Kvartett feltételeit. Ám ezt Masal elutasította. Nem ismerik el a zsidó államot, nem mondanak le az eroszakról, és nem fogadják el Izraelnek a PFSZ-szel és a PH-val kötött megállapodásait.
A tárgyaló felek mégis elégedettek voltak. A Hamaszt Putyin a feltételek teljesítése nélkül is legitimálta, Masal pedig rábólintott az orosz beavatkozásra a Közel-Keleten. Moszkva fegyvert szállít a Palesztin Hatóságnak, és felújítja a palesztin terroristák katonai kiképzését Oroszországban, a Gázai-övezetben pedig katonai tanácsadói tevékenykednek. Cserébe a Hamasz nem támogatja tovább a csecsen lázadókat. Lavrov maga jelezte, hogy Moszkva kapcsolatban marad a Hamasszal.
Masal azt is követelte, hogy Izrael vonuljon ki az 1967-ben elfoglalt területekrol, számolja fel a zsidó településeket, engedje el a bebörtönzötteket, és fogadja be a menekülteket. Ha mindezt teljesíti, a Hamasz lépést tesz a béke felé. Masal addig is tuzszünetet kínál. Lavrov megszelloztette Solana álláspontját a Hamasz politikai párttá maszkírozásáról. A belfasti megoldást emlegette, ahol az IRA fokozatosan megszunve adja át helyét a Sinn Fein politikai pártjának. (Minden hasonlat sántít, de ez egy kicsit még jobban. A Sinn Fein nem szándékozik elpusztítani Angliát, Londont sem akarja fovárosának, és az angolokat - a Hamasztól eltéroen - emberszámba veszi.) A Hamasz terrorcsoportja a biztonsági szolgálat alegységévé alakul át. A Hamasz egyébként beleegyezett, hogy költségvetését független szakértok ellenorizhessék. Az EU ettol kezdve a támogatást át is utalhatja a PH számlájára, a Hamasz terroristáit közalkalmazotti státuszban javadalmazhatja. Amíg ez megvalósul, humanitárius segélyeken keresztül folyik a támogatás. A moszkvai balalajkán Európa is jól játszik.