Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Oligarchák a Szentföldön

Izrael sportélete komoly változáson megy át az utóbbi évben, aminek legfobb oka a nagy pénzekben és a nagy nevekben rejlik. Leginkább a futball terén történtek Abramovics-léptéku beruházások: a külföldi mágnások egymással versengve vásárolják fel a nagy klubokat. Az izraeli válogatott most ígéretes játékkal ugyan, de csak harmadikként végzett a világbajnoki selejtezocsoportban, ám a kilátások igen biztatóak. 

Legutóbb 1970-ben szerepelt világbajnokságon Izrael válogatottja. A nagyböjt megszakítására idén volt a legnagyobb esélyük, de balszerencséjükre veretlenül sem sikerült a bravúr, a németországi döntore való kijutás. Az izraeli futball jövoje mindazonáltal ígéretes. Elsonek a játékosállomány miatt, hiszen több focista elismertsége már nemzetközi szintu. Joszi Benajun és Janiv Katan a West Ham United profijai, míg Tal Ben Haim a Bolton Wanderers erossége. A válogatott magja tehát összeállt. 
A jövo szempontjából meghatározó a klubokban folyó munka - a legemlékezetesebb szereplések eddig a 2002-es szezonban voltak. A Maccabbi Haifa akkor a Bajnokok Ligája csoportkörében még a Manchester Unitedet is legyozte, bár a továbbjutás nem jött össze. A Hapoel Tel Aviv pedig az UEFA-kupa negyeddöntojéig jutott, a Milan állta útját.
A következo szezonra már minden bizonnyal érezheto lesz a hatása annak a tokeinjekciónak, amit idén kaptak egyes klubok. A legjelentosebb változás a Beitar Jerusalemnél figyelheto meg: az eddig szinte ismeretlen Arkagyij Gaidamak lett az új tulajdonos, aki a Beitar-projekttel egyidejuleg megkaparintotta a Hapoel Jerusalem kosárlabdacsapatát is. Gaidamak orosz származású zsidó lévén a kapcsolatok embere. A közel-keleti média eros politikai hátszelet sejt Gaidamak hirtelen jött sikerei mögött. Eddig háromszor szállt rá a rendorség illegális pénzügyi machinációk miatt, de mindannyiszor felmentették. Más vádak szerint Gaidamak azért vette meg a Beitart, mert az köztudottan a jobboldali fiatalok nem hivatalos gyujtoszervezete, és ezt a hullámot szándékozik meglovagolni azért, hogy bejusson a knesszetbe.
Gaidamak a hatalomátvételkor új korszakot, új edzot és új pénzügyi alapot ígért a klub híveinek. Ennek jegyében leszerzodtette a híres ex-Paris Saint-Germain edzot, Luis Fernandest, majd csillagászati áron sikerült a csapathoz csábítania két neves francia játékost is: Jerome Leroy-t a Lensból, és Fabrice Fernandest a Southamptonból. Így az amúgy is közkedvelt csapat megkapta az "izraeli Chelsea" nevet. A tulajdonos megfogalmazta a klubbal szembeni elvárásait: "Az izraeli Premier Liga egyeduralkodójává, majd Európa meghatározó sztárklubjává kell válni."
Gaidamak szerepvállalása hatalmas lavinát indított el. Zsidó származású külföldi nagytokések sorjáznak a kluboknál, vastag csekkeket lobogtatva. A legnagyobb klubok már el is keltek. Az orosz gyémántmágnás Lev Leviev - közeli barátja és bizalmasa többek közt Vlagyimir Putyinnak is - 75 százalékos részesedést szerzett a Hapoel Tel Avivban. Magánvagyona cirka két és fél milliárd dollárra becsülheto. Aranybányája van Kazahsztánban, két gyémántbányája Angolában, és az o kezében összpontosulnak az Ural-hegység és Namíbia bányászati engedélyei. 
Daniel Jammer német befekteto - a VSMP Titus titánfeldolgozó cég fotulajdonosa - a Maccabbi Netanya csapatával folytat tárgyalásokat. 
A legérdekesebb jelenségnek mindenképpen az izraeli kupagyoztes Bnei Sakhnin tunik. Ebben a csapatban ugyanis arabok játszanak. El lehet képzelni, amint az UEFA-kupában kifutnak majd a gyepre a Dávid-csillagos zászló alatt. Ily módon övék az elso izraeli arab klubcsapat, amelyik európai kupában szerepel. Az egymás közti bajnoki meccsek légköre sem akármilyen. "Megérkeztem a stadionhoz, és a levegoben helikopterek repkedtek - írta Joav Goren, a Haaretz tudósítója az egyik meccsrol - Olyan érzése volt az embernek, mintha egy katonai hadmuvelet folyna körülötte. Rémiszto volt. Nem mellékesen a pályán is mintha háború folyt volna." Bár a csapatban játszanak keresztények, sot zsidók is, az ellentét mégis hatalmas. Eddig a liga legszegényebb csapata volt a Sakhnin, de nemrégiben a katari Gulf cég 6 millió dollárral lepte meg a csapat vezetoségét.