Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Kitapasztaltam a fiúk játékszabályait

Az MDF mintegy nyolcvan olyan ügyrol tud, ahol a Fidesz politikusa "jobb belátásra" próbálta bírni a fórumos jelöltet. Csapody Miklós lapunknak elmondta: tudja kikkel áll szemben, mert vele már eljátszották a jó rendor, rossz rendor drámát, elhúzták az orra elott a mézesmadzagot, majd jött a korbács.


Fotó: Vörös Szilárd

Ön már jó ideje hangoztatja a Fidesz vállalatszeru muködését, amely bedarálja a jobboldali pártokat. Ez eddig csupán feltevés volt, most Kalocsán bebizonyosodott, Önnek volt igaza. Elégedett? 
- Semmiképpen. Az eset engem is meglepett, hiszen ilyen nyílt és konkrét politikai támadással még én sem találkoztam. Általánosan elmondható, hogy a jelöltek igyekeznek egymással jó viszonyt ápolni a választókörzetekben, már ha azonos oldalon állnak. Most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz számára nincs más alternatíva, akár erovel is képes eltüntetni a jobboldalról minden más pártformációt. Hozzáteszem, ne lepodjön meg senki, a kalocsai ügy csak a jéghegy csúcsa. A héten több körzetben folytatjuk a vizsgálatot, ahonnan hasonló hírek érkeztek. Körülbelül hetven-nyolcvan esetrol van szó, amely természetesen nem minden esetben bizonyítható. 


Fotó: Somorjai L.

A Demokrata Fórum készült Bagó Zoltán és társai leleplezésre?
- Fogalmazzunk úgy, tudtunk róla, de Bagó Zoltán esetében nyilvánvaló bizonyítékok is elokerültek. A Fidesz, mint egy gyár, úgy muködik, ahol a részlegvezetok kötelesek eloállítani az extraprofitot, vagy fogalmazzunk úgy: a luxusprofitot. Bagó jelölt úr sarkítottan fogalmazta meg ezt: MDF-es képviselokre márpedig nincs szükség. Ha a Fidelitas egyik csúcsvezetoje mondja ezt, ragozzuk a kérdést? Vajon mit mondhatnak egy pár szinttel feljebb? 
A Fidesz eléggé leharcolta már a Demokrata Fórumot, már csak egy kemény mag áll velük szemben. Megéri küzdeni? Nem lenne egyszerubb belenyugodni abba, hogy "ami összetartozik, elobb-utóbb össze is no?"
- Számunkra az elvi politizálás létkérdés. A Fidesz egy olyan világot akar, amelyben senki másnak nincs helye a jobboldalon, csak nekik, illetve a megalkuvóknak, akik elveiket feladva besimulnak a Fidesz ölébe. Ezzel szemben a Fórumban mi néhányan még mindig úgy gondoljuk, hogy Magyarországon parlamentáris demokrácia van, ahol mindenkinek joga, hogy országgyulési képviselojelöltté váljon. Bagó úr úgy fogalmazta meg ezt: "Szeretnénk, Imre, ha nem válnál jelöltté". Ebben a demokráciában lehet egymásra haragudni a jelölteknek, de a versenytársakkal akkor is számolni kell. Ha más nem, tizenhat év alatt hozzá lehetett volna ehhez szokni. Magam és még néhányan elhatároztuk, nem kívánunk a Fidesz által felvázolt "szép, új világnak" a részeseivé válni. 
Saját körzetében nem szenved ezért hátrányt?
- Hozzászoktam. Most éppen azt a taktikát alkalmazzák velem szemben, hogy a visszalépésemet híresztelik, kopogtatócédula-csalással vádolnak, és megpróbáltak velem egy biankó visszalépési nyilatkozatot aláíratni. A Magyar Nemzetben persze mindezt a fejemre olvassák, mintha én támadtam volna meg oket a fent említett módszerekkel, ahelyett hogy a gonosz baloldalt ütném. A helyzet pedig az, hogy a gonosz baloldal valamilyen oknál fogva nem csal a kopogtatógyujtésben, nem szidalmazott engem, sem a családomat a sajtó nyilvánossága elott. De meglepodni nem tudok, mert tudom, hogy kikkel állok szemben, már kitapasztaltam a fiúk játékszabályait. Velem már eljátszották a jó rendor, rossz rendor drámát, elhúzták az orrom elott a mézesmadzagot, majd jött a korbács, és még sorolhatnám az eszközöket... Nyilván egy kevésbé tapasztalt jelölt hamar feladja, mert úgy gondolja, nem ér ennyit az egész. 
A lejárató kampányban az Ön egykori párttársa, Horváth Balázs volt belügyminiszter is beszállt. Ehhez mit szól, etikus?
- Nyilván egy helyi jelölt megtámogatására mindig küldenek egy jeles személyiséget a pártközpontokból, akitol komolyabb eredmény elérését remélik. Ha Horváth Balázs az adu ásza a Fidesznek, sok sikert kívánok!