Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Kovács Pisti, köszöni, jól van

"Úgy látom, most először van valódi esély arra, hogy egy kormánykoalíció folytassa a munkáját" - nyilatkozta a Heteknek Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke a Fidesz kampányával kapcsolatosan úgy véli: hazug és félrevezető.


Fotó: Vörös Szilárd

Nyugodtabban alszik, mióta látta a Századvég legújabb közvélemény-kutatását?
- Nálam az alvás nincs összefüggésben a közvélemény-kutatók tevékenységével. Amikor rosszabb eredményeket mutatnak, nem esem kétségbe, amikor pedig jobb eredményeket mutatnak, nem dőlök hátra elégedetten. 
Ön mit gondol, miért rejtőzködnek ilyen hosszan az SZDSZ szavazói?
- Ilyen a természetük: szkeptikusok, tépelődők, kételkedők. Azt mondják, valószínűleg az SZDSZ-re szavazok, de nem biztos, hogy elmegyek szavazni. Aztán a végén a kampány, a hangulat, a körülmények hatására úgy dönt, hogy mégis elmegy szavazni. Ez nem baj, ezért szeretjük őket, mert újabb és újabb munkára sarkallnak bennünket. 
Kovács Pisti jól van?
- Köszönöm szépen, jól van. Nem fizet tb-járulékot, nem fizet adót, nem munkanélküli, nem jár be messziről dolgozni, és nem is nyugdíjas, ezért aztán semmilyen megalapozatlan ígérettel őt nem lehet félrevezetni. Viszont ő a jövő, és leginkább arra figyel, aki arról beszél, milyen lesz az ő jövője.
A pedofilügy nem túl jókor jött.
- Ez a pedofilügy vagy ügy, vagy nem ügy, azt majd a bíróság fogja eldönteni. Magát a pedofíliát egyébként én a legaljasabb, legundorítóbb bűncselekmények egyikének tartom. De ne mondjunk ítéletet valaki fölött, aki azt mondja, hogy ő mindezt nem követte el. Felfüggesztettük, mert ez a helyes, de maga a siófoki jelöltünk lépett vissza a jelöléstől. 
Azt pletykálják, hogy közös listán indultak volna az MSZP-vel, ha nem "jön fel" az SZDSZ. Igaz? 
- Lehet, hogy ezt pletykálják, de semmilyen valóságalapja nincsen. A Szabad Demokraták Szövetsége egy önálló párt, jól definiálható liberális szavazótáborral. Nem szocialisták, nem konzervatívok, liberális programra akarnak szavazni, és azt akarják, hogy nekik önállóan képviseletük legyen az országgyűlésben. Ezért az SZDSZ-ben soha komoly szinten nem merülhetett fel a közös lista állítása. 
Mégis, mintha egyféleképpen gondolkodna a két párt. Ki hat kire, vagy ki veszi el kitől az ötleteket?
- Elolvastam az MSZP 24 oldalas választási programját, és összevetettem az SZDSZ 200 oldalas és 160 oldalas programjával egyaránt. Úgy látom, hogy a különböző irányok kijelölése az jó, de azt is tapasztalom, hogy az SZDSZ számos ponton lényegesen részletesebb elképzeléseket tett le az asztalra. 
Hiller István szerint a szocialisták, ha nagyon győznek, nem kívánnak senkivel koalícióra lépni. Ez fenyegetés?
- Nem fenyegetés, ezt én is mondhatom, hogy ha az SZDSZ száz százalékkal nyeri a választásokat, akkor mások nem lesznek a parlamentben. Legyen türelme az embernek kivárni a választások végét, ezért aztán újabban erre a felvetésre nem reagálok. 
Optimista, alapból, vagy most ez a kötelező?
- Nem, én realista vagyok, ezért mondom, hogy biztosan bejutunk a parlamentbe. Amikor optimista vagyok, azt mondom, hogy nyolc százalékot fogunk elérni, és amikor nagyon szeretnék örülni, még ennél is nagyobb számban gondolkodom. Úgy látom, most először van valódi esély arra, hogy egy kormánykoalíció folytassa a munkáját. Osztozom a miniszterelnök optimizmusában, mert a Fidesz kampánya hazug és félrevezető. Ha viszont valaki úgy érzi, hogy ahhoz, hogy ő boldog legyen, Orbán Viktort kell a miniszterelnöki székben látnia, akkor tényleg mondhatja, hogy négy évig rettentően érezte magát. De ha az életszínvonal-mutatókat, a gazdasági teljesítménymutatókat nézzük, ez nem igaz. Természetesen azt sem gondolom, hogy mindenki fantasztikusan előre- lépett az elmúlt négy évben, de jelentősen nőttek a jövedelmek az országban. Ugyanakkor sokan vannak, akik elveszítették a munkájukat, és ők most nyilván rosszabbul élnek, a nyugdíjasok nyugdíja hiába emelkedett, ha egyszer nagyon alacsony szintről indult. Vannak helyek, ahol jó fejlesztéseket sikerült végrehajtani, ott már megindult a munkahelyek növekedése, míg másutt ez a folyamat még csak most indul el. A kép vegyes, de összességében az ország ebben a négy évben biztos, hogy előrelépett. Az a beállítás, hogy itt minden rettenetes, és itt az ember már ne is várja meg a választások napját, hanem mindjárt ugorjon ki az ablakon, ez teljesen hamis, nem is ajánlom senkinek, hogy kövesse.