Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár Gabriella
Bush zöldül?
Mérsékelné az olajfüggőséget

Amerika olajfüggőségét komoly problémaként jellemezte George W. Bush elnök évértékelő beszédében. Szándéka szerint a kormányzat jelentős támogatást fordít az elkövetkezendő években az olajimportra utaltság mérséklésére. Elemzők szerint Bush továbbra is az olajat tartja elsődleges energiaforrásnak, s nem valamiféle "zöld fordulat" következett be politikájában. Inkább jól megfontolt külpolitikai érdekből törekszik a beszédében "instabilnak" nevezett olajexportőr országoktól való nagyobb függetlenségre.
Az olajárak azonnal esni kezdtek Bush beszédét követően, szakértők a negyven dollár alatti hordónkénti árat is elképzelhetőnek tartják. Ennek elsődleges oka az, hogy csordultig töltötték az amerikai készleteket, s emellett tart a fokozott felhasználással járó téli időszak. Az elnök ígéretet tett arra, hogy 22 százalékkal növelik a tiszta energiaforrások (atomenergia, megújuló energiaforrások) felhasználását elősegítő kutatásokra szánt támogatásokat. Végső célként a közel-keleti olajimport 75 százalékos csökkentését nevezte meg 2025-ig.
Az, hogy végül milyen alternatív energiaforrás fogja majd kielégíteni az USA csillapíthatatlan éhségét, még nyitott kérdés. Bush különböző beszédeiben több lehetőséget is említett: akár hat éven belül a benzinnel versenyképes üzemanyaggá válhat a fűből előállított etanol, ha továbbra is megfelelően haladnak a kutatások. "Tudják, egyszer csak az energiaüzletben találhatjuk magunkat csupán azzal, hogy fű nő a legelőnkön!" - vizionált az elnök Nashville-ben. Bush szerint az ilyen technológiák, ha nem is vetnek véget, mindenesetre csökkenthetik a közel-keleti olajtól való függőséget. 
A kormány összesen 2,5 milliárd dollár támogatást osztana szét a hidrogénnel működő autókat vásárlóknak, az elnök atomerőművek építését is sürgette, valamint olyan új technológiák alkalmazását, mint például a szupravezetők használata a villamoshálózatokban, amely jelentősen csökkentené az áramszükségletet. 
Bush 2001-ben leszavazott energetikai tervében (amely szintén a függetlenséget célozta) még nem szerepeltek "zöld" technológiák, kizárólag az olajiparra épített. Azóta sikerült keresztülvinnie ennek egy elemét, az utolsó érintetlen olajmezők, az alaszkai olajtartalékok feltárását. Elemzők szerint Bush vigyáz, hogy ne kövesse el Jimmy Carter korábbi hibáját: elődje a hetvenes évek olajválságának idején felszólította az amerikaiakat, hogy éljenek energiatakarékosabban, mintegy őket okolva a kialakult nehéz helyzetért. A hibás carteri retorikából okulva Bush egyszer sem utalt arra, hogy kevesebb energiát kellene a lakosságnak felhasználnia, s nem is tűzött ki irreális célokat a "zöld" energiaforrásokra támaszkodva, ahogy Carter tette.