Vissza a tartalomjegyzékhez

Slaza
Nyolcmilliárd éves múmia

Szenzációs lelettel gazdagodott a híres Nyugat-Kenyai Múzeum: a Kelet-Burundiban feltárt sírmaradvány végében egy háromszor négy centiméteres csontdarabkára akadtak a régészek. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csont egy huszonhat éves, enyhén kopaszodó, humán érdeklődésű fiatalember mumifikálódott bal combjából származik, aki valamikor nyolc és fél milliárd évvel ezelőtt élt (plusz/mínusz két hét). A tudósok Tüsinek nevezték el a fiatalembert. 

A csontdarabon látható körülbelül fél milliméter hosszúságú vágásból bebizonyították, hogy Tüsi szabadidejében gyakran kosárlabdázott: a vágást ugyanis a feltűrt nadrág okozhatta, ami arra utal, hogy az egyébként jégkorszaki körülmények között élő ifjú időnként ki-kimelegedett sportolás közben - ezért tűrte fel a nadrágot. Bár ebben a kérdésben bizonyos nézeteltérés támadt a szakemberek között - némelyek szerint Tüsi kenuzás közben tűrte fel a nadrágját, mások viszont a jégkorszaki viszonyok miatt ezt lehetetlennek tartják -, abban egyetértenek, hogy a csontdarabon ejtett vágás mellett talált algamaradvány egyértelműen bizonyítja: Tüsi gyakori vendége volt egy bizonyos vegetáriánus étteremnek. Szinte biztos, hogy szerette a mártásokat: a jégkorszaki zöldségek önmagukban ugyanis meglehetősen monoton étkezési kultúrát alakítottak volna ki, amit egy huszonhat év körüli, sportos életvitelű, humán érdeklődésű fiatalember - enyhe kopaszsága ellenére - sem tűrt volna jól hosszú távon. 
A szenzációs lelet azonban nem csupán Tüsi életébe enged bepillantást, hanem kora társadalmáéba is. Miután az algamaradványból egyértelművé vált, hogy a fiatalember gyakran járt étterembe, a tudósok választás elé kerültek: vajon azért-e, mert a nyolc és fél milliárd évvel ezelőtti viszonyok közepette nem volt jellemző, hogy a nők főznek, vagy azért, mert Tüsi rendezetlen családban élt? Nos, a leletek ezúttal is a tudomány segítségére siettek: a csontdarabon - két centire a vágástól - három apró pöttyöt is felfedeztek. A pöttyök kizárólag varrótűtől származhatnak, ami azt jelzi: Tüsi édesanyja több ízben megvarrta fia elvásott nadrágját, ám egyszer mellészaladt a tű, enyhe sebet ejtve a fiatalember bal combján. (Ez egybevág a jégkorszaki időjárással: Tüsi varrás közben sem vette le a nadrágot.) Ha viszont Tüsi édesanyja gyakran varrt, az ékesen bizonyítja, hogy főzött is, Tüsi tehát pusztán kedvtelésből látogatta a vegetáriánus éttermet. Ám ez a tény egyben a tudomány szerencséje is: ott ette le magát algával, aminek most megtalált maradványaiból bontakozik ki a nyolc és fél milliárd évvel ezelőtti társadalmak pontos képe.