Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Sorsdöntő év

George W. Bush szerint Amerika jövője 2006-ban fog eldőlni. Az elmúlt időben népszerűségének mélypontjára jutott elnök sorrendben ötödik éves országértékelő beszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan sorsdöntő feladatok állnak az ország előtt, mint a külföldi olajfüggőség csökkentése, Irak fejlődésének biztosítása és az egyre növekvő iráni atomfenyegetés kezelése. 

Bush beszédét Martin Luther King özvegyéről való megemlékezéssel kezdte, aki hétfőn hunyt el hetvennyolc éves korában. Az elnök kiemelt szerepet szentelt az energiakérdésnek. Bush kifejezte, hogy új technológiák segítségével kellene megoldást találni a közel-keleti olajfüggőség csökkentésére. Célja az, hogy 2025-re a Közel-Keletről származó amerikai olajimport 75 százalékát valamilyen módon helyettesíteni tudják. (Érdekes módon ez az adat pontosan megegyezik a 2004-es demokrata elnökjelölt, John Kerry egyik programpontjával.)
A külpolitikai feladatokat illetően Bush hangsúlyozta, hogy a szeptember 11-ei események arra tanították az Egyesült Államokat, hogy a más országok problémái és az elnyomás fenyegetheti az amerikai népet is. Az elnök úgy véli, hogy az amerikai vezető szerepvállalás jelenti az egyetlen módot arra, hogy megvédjék népüket, hogy biztosítsák a békét és hogy sorsukat ellenőrzésük alatt tartsák. Hangsúlyozta, hogy országa nem szigetelődhet el, hanem világszerte részt kell vennie a terrorizmus és más bűntények, a korrupció, valamint a szegénység elleni küzdelemben. 
Bush beszédében foglalkozott az iráni atomfenyegetéssel. Elmondta, hogy Iránnak abba kellene hagynia a terroristák támogatását és fel kellene hagynia nukleáris ambícióival. 
Az iraki háborúval kapcsolatosan Bush leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meginognia az előtte álló feladattól. Annak ellenére, hogy a háború már negyedik éve zajlik és több mint 2240 amerikai halt meg, az elnök szerint az ország jó úton halad az önálló kormányzás felé, az iraki biztonsági erők lassan, de biztosan átveszik az ellenőrzést. Bush nem nevezett meg fix menetrendet az Irakból történő csapatkivonásokra, kijelentette azonban, hogy a katonai parancsnokok véleménye alapján fogja eldönteni, hogy mennyi katona állomásozzon Irakban.