Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Mit hoz az euró a forint- hitel-adósoknak?

A kormány 2010-re tervezi, az ellenzék jóval későbbre, míg egy, az internetezők körében végzett kutatás 2012-re jósolja az euró hazai debütálását. Vajon mi lesz azokkal a hosszú lejáratú forinthitelekkel, amelyeket most veszünk fel, de a nagy részét már euróban fogjuk visszafizetni? A PSZÁF egy 2004. szeptemberi tanulmányában így fogalmazott: "Két dolgot ma még senki sem tud. Milyen lesz az a csatlakozási árfolyam, amelyen a forinthiteleket euróra váltják át, illetve hogyan alakul majd az euróövezet kamatszintje." 

A Hetek által megkérdezett banki elemzők 255 Ft/euró körüli árfolyamot várnak az euróövezeti csatlakozás idejére. Radikális forintgyengülés nem, hullámszer?, néhány hónapos gyengülések elképzelhetőek. Ettől sem kell azonban megijedni – állítják –, hiszen amíg a magyar lakosság ilyen óriási ütemben veszi fel az euró alapú hiteleket, mint manapság, addig a forint sem gyengülhet számottevően.
Az pedig továbbra is kétségtelen, hogy az euró bevezetése a hosszú lejáratú devizahitelek kockázatát jelentősen mérsékli, az euróhitelek kockázatát pedig azonnal megszünteti. Az árfolyamrögzítés pillanatától ugyanis az euró/Ft árfolyam nem változhat. Megszűnnek az átváltással járó költségek, hiszen attól kezdve euróban kell fizetni a hiteleket. Más devizák kockázata azonban továbbra is fennáll.