Vissza a tartalomjegyzékhez


Alkoholba tört karrier

A brit liberális demokrata párt vezetője a napokban nyilvánosan beismerte, hogy már hosszabb ideje küzd az alkoholizmussal. A távozását követelő hangok erősödésének hatására a 46 éves Charles Kennedy lemondott posztjáról. 


Charles Kennedy, liberális pártelnök. Betelt a pohár Fotó: Reuters

"Az elmúlt 18 hónap során be kellett ismernem, hogy problémám van az ivással, és meg kellett próbálnom megbirkózni vele. Mindeközben rá kellett jönnöm, hogy az alkoholizmus nagyon komoly probléma" – vallotta be nyilvánosan a pártvezér. A megfelelő elvonókúra azonban állítása szerint sikeresnek bizonyult: "Két hónapja egyetlen pohárral sem ittam, és ezt a jövőben is így szeretném folytatni." Bár Kennedy eleinte kitartott amellett, hogy továbbra is képes pártja kormányzására, miután 25 képviselője kijelentette, hogy nem hajlandó tovább működni a vezetése alatt, feladta a harcot, és bejelentette lemondását. Az elemzők szerint egy ígéretesen indult karrier ért most csúfos véget.
A 46 éves, skót származású Charles Kennedy 23 éves korában került be a parlamentbe, politikai pályafutása azóta töretlen volt. 1999 óta állt a liberális demokrata párt élén, és tevékenységét sokan sikeresnek tartották, hiszen a tavaly tavasszal tartott parlamenti választásokon pártja 55-ről 62-re növelte mandátumainak számát. A liberális demokraták nyolcvan éve nem voltak ennyire sikeresek. Az iraki háború elleni fellépése, valamint nyugodt, nyájas modora miatt a népszerű és köztiszteletnek örvendő politikusok közé tartozott. (Hetek)