Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A hadzs veszélyei

Két és fél millió muzulmán hívő látogatott el idén Mekkába a világ minden tájáról, hogy teljesítse az éves zarándoklatot, a hadzsot. 

A monumentális vallási rendezvényt rendszeresen tragikus balesetek árnyékolják be. Idén a hadzs előestéjén az egyik mekkai hotel eddig ismeretlen okokból összeomlott (képünkön), és maga alá temetett közel nyolcvan embert.
A szaúdi hatóságok minden esetben rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a hívek fogadására. A legnagyobb aggodalomra a terrorizmus és a betegségek gyors terjedése ad okot. A megállapított kvótarendszer alapján az egyes muzulmán országok minden egymillió állampolgár után ezer zarándokot küldhetnek Mekkába. Az idei évben a világ 177 országából érkezett külföldi zarándokok száma meghaladta az 1 millió 500 ezret. A szaúdi hatóságok 60 ezer katonát vezényeltek ki a helyszínre a rend fenntartása érdekében. Mivel az utóbbi évek tapasztalatai szerint a pánik a Sátánt jelképező három obeliszk megkövezésekor szokott kitörni a hatalmas tömegben, a hatóságok most ezek helyére egy 26 méteres kőfalat építettek, hogy ezáltal egyszerre többen végezhessék ezt a rituálét, és kisebb legyen a torlódás. Emellett a zarándokösvényeket is jócskán kiszélesítették, a vallási vezetők pedig egy "fatvával" (vallási rendelettel) több órával meghosszabbították a rituálé elvégzéséhez meghatározott időtartamot. 1987 óta több mint kétezer zarándok vesztette életét a hadzs során.
A legtragikusabb év 1990 volt, amikor is 1426 hívet taposott halálra a tömeg.