Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Így mulatott a magyar

Az átlagosnak megfelelő, viszonylag békés ünnep volt az idei: honfitársaink csendesen ették és itták túl magukat. A sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák viszont nagy forgalmat bonyolítottak. 

A karácsony előtt felhalmozott alkoholkészletek a jelek szerint annak rendje és módja szerint fogytak el, azaz a magyar lakosság többsége ügyelt arra, hogy lehetőség szerint ne kössön ki a detoxikálóban, ne verjen félholtra senkit, és ne okozzon tömegkarambolt. Az ORFK sajtóosztályán kérdésünkre megerősítették: az idei ünnepi időszak fekete krónikája nem volt kiemelkedő a korábbi évekhez képest. Ami pedig az országos lefedettséget illeti, úgy tűnik, a fékevesztett ünneplések a városokban jellemzőbbek. 
Az elmúlt években a karácsonyi ügyeletek csendesebbek lettek, újév táján viszont nagy a forgalom – mondta el érdeklődésünkre Zacher Gábor, a budapesti Erzsébet Kórház toxikológiai osztályának főorvosa. Karácsonykor többnyire a magány idézi elő az önpusztítás különféle formáit a felnőtt társadalom körében, ez mostanság érzékelhetően visszaesett. valószínűleg azért, mert a média évekig foglalkozott az ünnep alatti magány veszélyeivel, és azzal, hogy egy-egy emberi gesztus ilyenkor életet menthet. Szilveszterkor viszont a fiatalok féktelen bulizó kedve ad évről évre mind több kórházi esetet. Az afterpartyknak köszönhetően sokaknál a szilveszter nem is ér véget január elsején: a normál betegszám dupláját vették fel az újévet követően, többségében alkoholmérgezéses tünetekkel. 
Egyre több a drogfogyasztással, elsősorban amfetaminnal összefüggő esetek száma, illetve az alkohol és a drog kombinációi. Az extasy a legkiszámíthatatlanabb hatású szer, ez szedi a legtöbb áldozatot is: egy fiatal fiút öt napig tartottak lélegeztető gépen, mire sikerült talpra állítani. A drogfogyasztók körében egyébként a legnépszerűbb kábítószer a marihuána, ezt az amfetamin-származékok követik, majd a heroin.
Ahogy világszerte, úgy sajnos Magyarországon is egyre nagyobb divat a fiatalok körében az alkohol- és a drogfogyasztás, olyannyira, hogy hétvégéken tömegeknek, több százezreknek ez ad rendszeres programot. Gyors indítóként igen kedvelt az "ír bomba", azaz ír sör, benne ír whisky és némi Bailey's krémlikőr – öt perc múlva se írni, se olvasni nem fog, aki ezt a pancsot megissza. Még tíz-tizenöt évvel ezelőtt az alkoholizáló, dohányzó vagy drogozó diák deviánsnak számított, mára ez tömegjelenség lett. Zacher Gábor mindazonáltal optimista: szerinte egy erősödő divatáramlatról van szó, ami pár év múlva meg fog állni, és elindul majd egy csökkenő tendencia.

A fiatalok persze koruknál fogva is "bevállalósabbak", de az is igaz, hogy a felnőtt magyar társadalom sem a mértéktartásáról híres, különösen ünnepek táján jellemző a mértéktelen vedelés és zabálás – véli a főorvos. Az sem véletlen, hogy nálunk alkohol tekintetében zérótolerancia van érvényben az utakon, nem úgy, mint a kulturáltan borfogyasztó mediterrán népeknél.
A bulikultúra más, nemkívánatos következménye egyes sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák forgalomnövekedésén is mérhető volt.
"Három hónapja nem jött meg, ma érek rá, tudni akarom, miért." "A barátommal voltam, nem védekeztünk, anyukám mondta, hogy jöjjek ide." "Jöttem elvetetésre. Most érek rá." Hogy mi a közös ezekben a mondatokban? Az, hogy kivétel nélkül az év végi ünnepnapok valamelyikén hangoztak el az egyik fővárosi kórházban. Az év vége felé a műsorújságokban és magazinokban elhelyezett hirdetéseknek köszönhetően éjjel-nappal zajlik a jövés-menés az országos hálózatot képező sürgősségi nőgyógyászati ambulanciákon, melyeknek fő tevékenységi köre a nem megfelelő fogamzásgátlásból, illetve annak elmulasztásából eredő nem várt helyzetek elhárítása, vagyis "esemény utáni tabletták" felírása – számolt be lapunknak Tóth Ágnes szülész-nőgyógyász. A pécsi megyei kórház ambulanciáján kérdésünkre szintén megerősítették: a szilvesztert követő második napon nagyon megugrott a tablettaigénylő fiatalok száma.
Az "esemény utáni tabletta" alkalmazására a szexuális együttlétet követő hetvenkét órán belül kerülhet sor. A tabletta a ciklus első felében a peteérést gátolja, a második felében pedig a méhnyálkahártyát teszi alkalmatlanná az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódására, vagyis ez utóbbi esetben inkább tekinthető abortívumnak, mintsem fogamzásgátló szernek. A tablettaigénylők túlnyomó többsége tizenéves. Tóth Ágnes szerint az ambulanciákon megjelenő tiniket elég rámenős magatartás jellemzi, a félénkség legcsekélyebb jele nélkül veszik igénybe az egyébiránt ingyenes "segítségnyújtást". Partnerükkel meghitten összeborulva jelennek meg az ambulancián, de akár rá is telefonálnak a családja körében ünneplő orvosra, ha éppen szexuális felvilágosításra van szükségük.