Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Pihenés a horvát határnál

A Somogy és Zala megye déli határánál található kedvelt kirándulóhelyek télen is felejthetetlen látnivalókat nyújtanak az odalátogatóknak. 

Zákány és Gyékényes a horvát országhatárnál fekvő, egymáshoz közeli települések. Megközelíthetőek közúton, Csurgó vagy Nagykanizsa felől, illetve vasúton, a Budapest–Gyékényes vonalon. Zákányra érkezve érdemes végigcsinálni egy túrát a páratlan panorámát feltáró Látó-hegyre – sokak szerint innen nyílik a legszebb kilátás a Drávára: a folyó közvetlenül a hegy lábánál hömpölyög. 
Gyékényes nevét a búvársportok kedvelői minden bizonnyal a híres Kotró-tó miatt ismerik. A legnagyobb kavics-bányató hatalmas területen helyezkedik el; megtalálható itt nagy sziget és kis sziget, csillogó kristálytiszta öblök és félszigetek egyaránt. A tóban található jellegzetes halfajok: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, feketesügér, compó, vörösszárnyú keszeg és más keszegfélék, balin. A vízparton gyönyörű környezetben fekvő Kastély Fogadó elérhető áron várja az utazó kedvűeket. A régió másik kedvelt turistacélpontja az Ágneslaki Arborétum, melyet Csurgónagymarton felől lehet megközelíteni. A három irányból halastavakkal határolt "félsziget" különlegessége, hogy a cirbolya-, balzsam-, japán selyem- és kaukázusi fenyők mellett ciprusok és cédrusok is megtalálhatók itt. A fáskert értékes fenyőgyűjteményében mintegy száz fajt, illetve fajtaváltozatot tartanak nyilván. A kedvező szubmediterrán adottságok tették lehetővé a külhonos fenyőgyűjtemény helyi telepítését. A lombhullatók közül amerikai ámbrafa, piramistölgy, japán ujjas juhar, tulipán- és liliomfa (magnólia) gazdagítja a környezetet. A festői hangulatú félszigeten lévő vadászház egykor erdészlakként szolgált. A zárt terület látogatásához az Iharosi Erdészettől kell engedélyt kérni, kérésre kísérőt biztosítanak az egyórás sétához. (Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8–16 óráig, információ: 06-(82)-594-930)