Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Háromszor is Arany Laci

Négy arannyal és egy bronzéremmel tért haza a trieszti rövidpályás Európa-bajnokságról a magyar úszóválogatott. Ehhez hasonlóan sikeres kontinensviadalt még nem tudhatott maga mögött eddig a honi úszósport. 


Cseh László, az úszózseni. A tanulást sem hanyagolja Fotó: Reuters

Cseh László végleg egyértelművé tette, hogy ő Európa legjobb úszója. A még mindig csak húszesztendős úszófenomén már az idei montreali normálpályás vb-n is bebizonyította a szakmának, hogy mekkora tehetség – emlékezhetünk: egy arany-, ezüst-, illetve bronzéremmel gazdagította éremkollekcióját; de csak a mostani teljesítménye hozta meg számára a méltó elismerést. Ennek ellenére Cseh azt mondta lapunknak, hogy a világbajnoki szereplést előbbre helyezi a pályafutásában. Hogy a normál- vagy a rövidpályás viadalok jelentik a nagyobb kihívást számára, arról így nyilatkozott a Heteknek: "Számomra minden verseny ugyanolyan fontos, ezért a mostani felkészülésem sem tért el sokban attól, ahogy a vb-re készültem. Legfeljebb az időtartamát tekintve, hiszen a világbajnokság mégiscsak világbajnokság." A 400 méter vegyes döntője után – Montrealhoz hasonlóan – most is Cseh Laci állhatott fel a dobogó tetejére, azzal az alapvető különbséggel, hogy most káprázatos világcsúcsot is úszott (4:00.37). Ezenfelül hozta a "kötelezőt" 200 méter vegyesen is, itt is világcsúccsal (1:53.46). Ami azonban még magát Cseh Lászlót is meglepte, az a 100 méter háton elért első helye: "A hosszú távokon nemcsak az aranyérmet, hanem a világcsúcsot is beterveztük, a 100 háton viszont csak a bronzra gondolhattunk reálisan" – magyarázta, miért is lepődött meg harmadik aranyérmén. Arra a felvetésre, hogy mire lett volna képes ezzel a teljesítménnyel nagymedencében, így vélekedett: "Véleményem szerint hasonló végeredménnyel végeztem volna, csak lehet, hogy nem ilyen jó időeredményekkel." 
Jövőre a Margitszigeten rendezik meg a normálmedencés Európa-bajnokságot, ahol legközelebb bizonyíthat. Ha betartja lapunknak adott szavát, vélhetően ott is világrekordot úszik. "Szívem szerint előbb új világcsúcsot beállítva nyernék a jövő évi hazai Eb-n, ami azt is jelezné, hogy készen állok a Phelpsszel való küzdelemre" – válaszolta Cseh arra a kérdésre, hogy melyiket tartaná fontosabbnak: legyőzni a nagy rivális amerikai Michael Phelpset, vagy nagymedencében hazai közönség előtt új csúcsot úszva diadalmaskodni. "Lépésről lépésre szeretnék továbbra is haladni" – hangsúlyozta Cseh, aki a medencéből szinte egyenesen az iskolapadba érkezett, ugyanis elsőéves műszaki egyetemi hallgatóként be kell pótolnia a versenyek miatt elmaradt zárthelyi vizsgáit. "Nincs kétség, a medencében jobban érzem magam, mint a padban, de mivel mindenhol megpróbálok maximalista lenni, most is a győzelemre török, azaz sikeres vizsgaeredményre" – mondta, bizonyítva, hogy nem száll el semmilyen sikertől. Mindebben nagy szerepe van edzőjének, Turi Györgynek is. 
Cseh mellett a másik magyar vonatkozású hős egyértelműen Boulsevicz Beatrix, aki már-már tökéletes produkcióval rukkolt elő a 200 méteres női pillangóúszás döntőjében. Ezzel a szerepléssel elérte, hogy az elkövetkezendő úszóeseményeken is favoritként számoljanak vele. Végül, de nem utolsósorban mindenképpen meg kell említeni Jakabos Zsuzsannát is, aki 400 méter vegyesen bronzérmet nyert.