Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Életveszélyes karrier

Az iraki választópolgárok januárban az ideiglenes nemzetgyűlés megválasztásával kezdték az évet, októberben pedig az alkotmány elfogadásáról szavaztak. Lapzártánk után, december 15-én – idén immár harmadszor – újra a szavazóurnák elé járulhatnak a demokrácia támogatói: ezúttal azonban négy évre választanak majd maguknak képviselőket.


Választási hangulat Bagdadban. Szavazni akarnak Reuters

Az előzetes felmérések szerint közel 10 millió iraki szavazó megjelenését várják az urnáknál a – lapzártánk után sorra kerülő – december 15-ei szavazáson. Az iraki polgárok ezúttal 275 mandátum sorsáról döntenek, amelyek nagy részét az elemzők szerint továbbra is a síita és kurd dominancia jellemzi majd. A januári választásokhoz képest azonban a szunnita arabok nagyobb arányú aktivitását várják, mivel szinte bizonyosra vehető, hogy nyernek majd mandátumot azokban a tartományokban, ahol a lakosság nagy részét ők teszik ki. Nagy valószínűség szerint Anbar tartományban kilenc, Szalaheddinben pedig nyolc mandátumot szerezhetnek, de jelöltjeik az etnikailag vegyes területeken is sikerrel járhatnak. 
A nyugati biztonsági szakértők szerint a szavazás kérdése erős megosztást hozott Abu Muszab az-Zarkavi és a többi szunnita lázadó csoport közé. Zarkavi egyik közelmúltbeli nyilatkozatában a választást olyan "sátáni" projektnek titulálta, amelyet a "keresztesek és a hitetlenek" támogatnak. Ugyanakkor ezúttal nem fenyegetőzött azzal, hogy támadásokat indít a szavazóállomások ellen. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a szunniták, attól félve, hogy kiszorulnak a kormányzásból, egyre inkább részt akarnak venni a demokratikus folyamatokban. Az elmúlt napokban közel ezer szunnita vallási vezető kiadott egy olyan fatvát, amely az irakiakat a szavazásra buzdítja. Néhány szunnita felkelő pedig egyenesen megtorlással fenyegette Zarkavit, amennyiben megzavarja a választásokat. Mindazonáltal az utóbbi hetekben számos szunnita jelölt esett merénylet áldozatául.
A szavazók most tizenkilenc, különféle politikai pártokból álló koalíció és több mint háromszáz párt, illetve jelölt közül választhatnak. A nyugati elemzők szerint legnagyobb eséllyel az Egyesült Iraki Szövetség és a Kurd Szövetség, valamint a korábbi ideiglenes miniszterelnök, a síita Ijad Allawi által alapított koalíció és a Szunnita Arab Iraki Egységfront számíthat erős támogatásra. Az új parlament megválasztja majd a kabinetet és az elnöki tanácsot, illetve módosítja az alkotmány szövegét is, amelyben leginkább a szunniták szeretnének változást látni. A szavazás végleges eredményének kihirdetése december végére várható.