Vissza a tartalomjegyzékhez

Fabini Piroska
Idősebbek is elkezdhetik

"Lekönyvelted már az ingatlanjaid eladásából származó jövedelmedet?" A mondat nem egy adóügyi ellenőrzés, hanem kedélyes esti társasjátékozás során hangzott el. A család, amelyik együtt játszik, együtt is marad – tartja a mondás. Téli délutánokon szülőknek is kellemes időtöltés a gyerekekkel jól kitalált, szórakoztató és hasznos társasjátékokkal játszani. 

Felnőtteknek is élvezetes

A Catan telepesei nevű társasjáték a német kritikusok díját, Az év játéka címet nyerte el 1995-ben. A játék során településeket és útvonalakat kell kialakítani a különféle tájakat ábrázoló alaplapon. Külön vásárolható hozzá tengeri bővítés, ennek segítségével szigetek és hajóutak színesítik tovább a fordulókat. A játék fejleszti az üzleti érzéket is, hiszen a különböző területeken lévő nyersanyagokat az egymás közötti kereskedelemben és a különböző építkezésekben és ügyletekben is fel lehet használni.
Az év játéka díj logóját egyébként érdemes figyelni a boltban a dobozok oldalán, ezt nyerte el 2001-ben a Carcassonne is. Ebben a pakliból húzott középkori vár-, út- és mezőrészletekkel tarkított területkártyákat kell saját érdekünknek megfelelő helyre rakni. Az így keletkező területet kell benépesíteni földművesekkel, lovagokkal, útonállókkal és egyéb népekkel. Felnőtteknek is élvezetes. 
A Cash Flow-t Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa című könyv szerzője alkotta. A könyv sokak pénzügyi szemléletére hatott, a játék célja pedig az, hogy a leírt elmélet játékos formában beivódjon a játékosokba. Megérhetjük például, hogyan lehet ingatlan- és értékpapírügyletekből tőkét képezni, majd nagyobb érték? üzletekbe beszállva passzív jövedelemre szert tenni. 
A Tick-tack bumm egy "időzített bombával" kiegészített szójáték. A kártyákon, amelyekből egy körben egyet húz valaki a játékosok közül, egy-egy szótag van, amelyből a bomba "robbanásáig" kell a feliratos dobókocka hatására változó szabály szerint szavakat alkotni. Szűkebb családi körben is jó játszani, főleg nyolcévesnél idősebb gyerekekkel, de nagyobb, sőt felnőtt-társaságban is bevált, hiszen mozgalmas, gyors, és végig figyelni kell.
Van, aki a porban kapirgál, mások a létra fokain álldogálnak, a végén pedig egyvalaki a tetejére hághat. A Tyúklétra nevű vidám blöffjátékban a résztvevőknek százas számkörben kell megsaccolniuk, hogy a kezükben lévő számok közül melyik lesz a többiekéhez képest a második legnagyobb lap, mert annak tulajdonosa lesz az úr a baromfiudvarban. 
A Vakond Vállalat többréteg? tábláján kell egyre mélyebbre haladva eljutni a kincshez. A legfölső réteg füves, és már innen is kell némi szerencse is a barna földrétegbe fúródáshoz, de csak az igazán ügyesek és szerencsések fúrhatnak le a két barna és egy fekete rétegen át, és találhatják meg az aranyból készült ásót. Ötletes játék iskolások és szüleik számára.
A Betűtorony is szójáték, kicsit a Scrabble nevű kiváló játékhoz hasonlít. Itt a táblára egymás után kirakott szavak jelentését kell egy-egy bet? kicserélésével megváltoztatni. 
A stratégiai játékok kedvelőinek ajánlhatjuk a Harcmező (Battlefield) néven futó, cseles szabályok szerint kémeket és hadvezéreket is felvonultató játékot. 
Az Activity kevésbé ismert verzióit is érdemes kipróbálni, hiszen elég csak a pótkérdéseket megvenni az eredeti változathoz. Az Activity Juniorban a kisiskolások számára is érthető szavak vannak, az Activity Action pedig több szóból álló cselekvéseket tartalmaz. Csiszolhatjuk vele kisiskolások és játékos kedv? nagyobbak kifejezőkészségét is.

Kisebbeknek

Kicsikkel otthon lévő anyukáknak bátran ajánlható egy-egy monotonnak induló délelőttön, hogy bátran próbáljanak ki totyogókkal, kisovisokkal is különféle társasjátékokat. Érdemes e területen időnként újítani, már csak a szülő lelkesedésének motiválása miatt is, hiszen ha az anyuka élvezi, az "átjön" a kicsi számára is. Lehet, hogy nem egyből a játék tervezője szerinti verzió fog működni, de a közös játék az összes résztvevőre jótékony hatással van. 
A Lotti Karotti egy kisebbeknek való nyuszis játék: kártyákat kell húzni, és lépegetni a nyuszikkal. Néha a kártyán egy répa van, ilyenkor a fűbucka tetején lévő répán kell egyet tekerni, aminek hatására néhányan beesnek a bucka belsejébe. Az győz, aki mégis elsőnek felér a bucka csúcsán lévő répához. 
A Pliccs-placcs pingvin nevű játékot akár már kétéves kortól is ki lehet próbálni. A játéktábla egy folyton imbolygó jéghegy, amelyre a játékosoknak a saját pingvinjeiket kell úgy felhelyezni, hogy közben egy pingvin se csússzon le az ingatag jéghegyről.
A Kisvakond kertje a Ki nevet a végén egy verziója, különlegessége abban áll, hogy a dobókockán nem számok, hanem jelek vannak, ezáltal már hároméves kortól is játszható.
A fából készült, állatos vagy egyéb képekből álló dominó tapasztalataink szerint szintén kiváló a kisebb korosztály számára.
A sakk is bátran ajánlható már egész kis kortól, hiszen a lépéseket akár négyévesen meg tudják tanulni a gyerekek. Ez az a játék, amelyre néha még a nagypapák is kaphatók, és kedves élmény egy ilyen nagypapa-unoka sakkparti – kivált mikor kisiskolás korban az unoka kezd győzni.