Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Száz százalék

Tíz százalékkal csökkenti a villanyáram árát a Fidesz – amennyiben a választói akarat ismét kormányra emeli. 1998-ban 7 százalékos gazdasági növekedést, az egészségügyben 400 százalékos béremelést, továbbá 600 kilométer autópályát ígértek. Többek között. 

Révész Máriusz, a Fidesz kampányfőnöke "cserkészbecsület" szavát adta a Heteknek arra vonatkozóan, hogy az elektromos áram ára 10 százalékkal csökkenthető, hiszen a jelenlegi vezetés egyszerűen bedobta a gyeplőt a lovak közé – már ami a fogyasztói árakat illeti. 
"A csökkentéshez szükséges eszközök ma is rendelkezésére állnak a kormánynak, és még az unió vezetése is támogatná ezt a lépést. Csupán arról van szó, hogy a szolgáltatók nyeresége nem nő majd a tízszeresére." 
Batiz András kormányszóvivő szerint az EU statisztikájában az olvasható, hogy míg hazánkban 2005 januárjában 10,64 euróért mérték a 100 kilowattórát, addig Ausztriában ez az ár 14,13 euró volt. Révész Máriusz ezzel kapcsolatban három "apró" momentumra hívta fel a figyelmünket. Először is, nálunk 2005 februárjában jelentős áremeléseket hajtottak végre, tehát a kiragadott adatsor megtévesztő. Másodszor, Ausztriában régiók szerint különbözik az áram fogyasztói ára, a kiragadott példa pedig (nem) véletlenül "Rotschild megyéből" származik. Végül, aki csak a saját szemének hisz, felkeresheti az EU hivatalos honlapját, és kikeresheti az idevágó adatokat, amely szerint – mondta Révész – hazánk az ötödik legdrágább "energiaszolgáltató" az EU-huszonötök között, holtversenyben az írekkel. 
Mellesleg, mondta a kampányfőnök, a Fidesz az árakkal kapcsolatos ígéreteit 1998 után is teljesítette. "Többször beavatkoztunk ezért a piaci folyamatokba, ami miatt sok támadás is ért bennünket." 
Teljes foglalkoztatottság és munkahelygarancia-törvény: Orbán Viktor szerint ez mind vállalható és egyenérték? az "aki munkába akar állni, az kapjon munkát" elv megvalósulásával, hiszen "ma a választópolgárok leginkább munkahelyük elvesztésétől, a kiszolgáltatottságtól félnek". Révész hozzátette: ők 5,6 százalékos munkanélküliséggel adták át az országot a jelenlegi kormánynak, mára ez a mutató a 7,2 százalékot veri. "A Fidesz egész jövedelemfilozófiájában a munka- és családbarát elveket követi" – nyugtázta a kampányfőnök.
Orbán Viktor korábbi miniszterelnök nem feledte el részletesen ecsetelni az eladósodás és a cégek közötti körbetartozás rémképét sem. Révész megerősítette: az elmúlt tíz hónapban 9200 vállalkozói csődöt regisztráltak hazánkban. Gyurcsány Ferenc reakciója: az ellenzék némi késésben van, a kormány ugyanis már a múlt héten megkezdte a tárgyalásokat a körbetartozások ügyében az építőipari cégekkel. Mellesleg, itt sem lógunk egyedül a szeren: "Ausztriában rekordszámú vállalati és magáncsőd várható az idén: az egy évvel korábbihoz képest 13,8 százalékkal több, 13 ezer 602 esetet regisztráltak" – tette közzé a héten egy ismert napilap.