Vissza a tartalomjegyzékhez

Topál Gitta
Az idő - avagy János bácsi - vasfoga

– Tessék mondani, ez valami ékszer?
– Nem, János bácsi, ez fogszabályzó.

Napjainkra divatossá vált a fogszabályzó viselet, és nem csak a kamaszok körében. Harmincasok, fiatal anyák és apák is rászánják magukat a "fogpiercing" hordására. A lehetőségek tárháza óriási. Az előreálló fogsor (alias pókharapás, kapafog) vagy a bulldogharapás, a torlódott fogak (kócos fogsor) vagy éppen a fogak közti hézag (buszmegálló, nyári szünet) megoldása ma már szinte gyerekjáték. Gyakori, hogy az egyik tejfog nem hullik ki, a maradó fog fenn marad az ágyban, de egy kis szájsebészeti beavatkozás után fogszabályozóval azt is le lehet csalogatni a helyére. Előfordul, hogy a pontatlan illeszkedés miatt az állkapocsízületben jelentkeznek problémák.
Meglehet, hogy helynyerés céljából egy vagy több fogat ki kell húzni, nagyfokú pókharapás esetén akár négyet is. (Ezek általában a kisőrlők, középről a negyedikek.)
Aki fogszabályozásra adja a fejét, minimum másfél-két évben gondolkodjon. Közben nem egyszer fog rátörni az az életérzés, hogy azonnal berohan a rendelőbe, és követeli, hogy sürgősen szedjék le ezt az izét, és hogy hogy' lehetett akkora marha, hogy fél kiló vasat rakatott a szájába. És különben is, képtelenség társaságban rizst, spenótot, répát enni, különösen, ha az embernek vidám a természete. De ezek az életérzések átmenetiek, és az eredmény megéri. Nemcsak az esztétika miatt, hanem azért is, mert a pontosabb illeszkedés és a könnyebb tisztíthatóság következtében kevésbé kezdi ki a fogsort az idő vasfoga.
Ma már egyébként fehér porcelán készülékek is léteznek, melyek tényleg csak közelről látszanak, a fémet hordók pedig vidám szín? rögzítőgumik közül válogathatnak. Ami az árat illeti, teljes a káosz, egy biztos: tizennyolc év felett nincs rá támogatás. A tizennyolc év alattiak szülei harmincezer forint körüli összeget fizetnek, plusz, ha magánorvoshoz járnak, a – körülbelül háromhetenkénti – vizitek árát. Felnőtteknek 100-300 ezer forintba kerül az "ékszer". Célszer? azonban pontosan megérdeklődni, hogy ez az ár mit tartalmaz, benne foglaltatik-e a röntgenfelvétel, a lenyomatkészítés, az elvesző alkatrészek pótlása, a vizitek és a kezelés befejezése után hordandó kivehető (éjszakai) készülék.
Pusztán divatozni eléggé drága, kényelmetlen, és mint minden kezeléskor, bizonyos százalékban előfordulhat nemkívánatos következmény, például elszíneződés vagy zománcsérülés. A kockázat és haszon arányba állítása és az ezekről való lelkiismeretes tájékoztatás a fogszakorvos feladata.