Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
A hazugság mutatói

"Érezhetően romlott a hazai közélet morális állapota az elmúlt hat évben" – összegezte tapasztalatait Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője. Szerinte a csütörtökön megjelent Fiúk a szőlőben – A tokaji borcsaták című ÉS-könyv Orbán tokaji ügyleteinek példáján keresztül jól megragadja ezt a korjelenséget.


Kovács Zoltán a bírósági tárgyaláson Fotó: Hetek archív

A nagy botrányt kavart Tokaji borcsaták riportsorozat egy kötetbe szerkesztett, számos dokumentummal, újságcikkel, beadványokkal kiegészített könyvváltozata jelenik meg az ÉS-könyvek sorozatban.
A hetilapnak nem ez az első ilyen jellegű kötete, 2000-ben a Fiúk a bányában riportsorozatot később kibővített, kiegészített formában szintén sajtó alá rendezték. Kovács Zoltán, a hetilap főszerkesztője lapunk kérdésére felelevenítette a két könyv keletkezésének körülményeit, amiből a hazai közélet morális-erkölcsi színvonalának meredek romlását olvasta ki. "Ma sokkal gátlástalanabb hazudozás folyik a közszereplők részéről, mint öt éve" – véli a főszerkesztő, aki hasonlóságokat is felfedezni vélt: "Akkor is, most is bepereltek minket, akkor is és most is lényegtelen részletkérdések miatt." (Bár a mostani perben első fokon a hetilap javára ítélkezett a bíróság, másodfokon a Fidesznek adott igazat.)
Egyetlen, ám annál lényegesebb új elemként a szereplők befeketítésére tett kísérletek sorozatát látja. Először a riportsorozatot író Rajnai Attiláról "derítették ki", hogy egy Bács-Kiskun megyei önkormányzattal kötött szerződést. Majd a per koronatanúja, Mayer Aranka ellen indult támadás a lakáscseréje kapcsán. Az esetet vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság egyik kormánypárti tagjáról kiderült: korrupciós ügyekbe keveredett, egy másik – szintén kormánypárti tag – úgy került a figyelem középpontjába, hogy nem volt hajlandó megfújni a szondát. "A fő probléma ezzel az, hogy a hazugságot – míg ellenkezője be nem bizonyosodik – mindenki igazságként fogadja el, és úgy is kezeli. Hiába a pereskedés, mire jogerős ítélet születik, már mindenki elfelejtette az ügyet, a valótlan állítás igazságként rögzül az emberek fejében" – mondta lapunknak a főszerkesztő.