Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt, Sebestyén István
Médiaoperett

Cenzúratestület – egy lapunknak nyilatkozó médiajogász szerint ez válna az Országos Rádió 
és Televízió Testületből (ORTT), ha a T. Ház elfogadná a médiatörvény módosító tervezetét. Szakértők szerint rendezni kellene a közmédiumok finanszírozási helyzetét, hogy ne az aktuális kormányoldal jó szándékán múljon, csődbe megy-e az adott közmédium, vagy sem. Ki kellene iktatni az intézményesített politikai befolyást is.


A médiatörvény módosító tervezete nem szüntetné meg a politika befolyását Fotó: Reuters

A médiatörvény tervezetét kérésünkre a Sajtószabadság Központ médiajogásza értékelte. Szerinte a tervezet nem szüntetné meg az intézményesített politikai befolyást a közmédiumoknál. Sőt növelné azt. 
Mindeközben újabb fejezetéhez érkezett a Magyar Rádió körüli közéleti szappanopera. Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke múlt hét kedden azonnali hatállyal kirúgta a közrádió öt felső vezetőjét, akiket az intézményen belül a közelmúltban távozott Kondor Katalin embereinek tartottak. Hollós az elbocsátásokról hozott döntését azonban nem sokkal később vissza is vonta.
Az alelnök döntése mind bal-, mind jobboldalon meglepetést okozott. Egyesek szerint – az Orbán Viktorral készített szokásos szerda reggeli miniszterelnöki interjúiról elhíresült – Hollós a kirúgásokkal a baloldal felé kívánt gesztust tenni. Mások szerint azonban Fidesz-utasítást hajtott végre az alelnök. Szadai Károly, a Magyar Rádió kuratóriumának fideszes elnökhelyettese cáfolta, hogy Orbán Viktor beavatkozott volna a közmédium életébe. "Nem tudok arról, hogy foglalkozott volna a kérdéssel a pártelnök. Nekem ebben az ügyben semmit sem szólt vagy üzent" – fogalmazott Szadai.
Cikkeink: