Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Kézilányok lendületben

Lapzártánkkor a Szlovénia ellen elért döntetlennel továbbra is őrizte veretlenségét női kézilabda-válogatottunk a Szentpéterváron rendezett világbajnokságon. Igaz, a hatcsapatos csoportban eddig jobbára a könnyebbnek tűnő ellenfelekkel találkoztunk – az ausztrálok és a meglepetésre igencsak nehezen legyőzött angolaiak mellett egyedül a szlovénok képviseltek a mieinkhez hasonló játékerőt. Így eddig számunkra feledhetetlen momentum nem sok akadt a vb-n, hacsak nem az, hogy Németh András lányai két világbajnoki csúcsot is felállítottak az ausztrálok elleni mérkőzésen: 57 gólt lőttek, és lefújáskor 48 találatnyi különbséget jelzett az eredményjelző a két csapat között. Az eddigi rekordot Dánia tartotta, amely 1999-ben 37 góllal volt eredményesebb Argentínánál.


Jelenet a szlovén meccsből Fotó: MTI

Hogy mennyire fog hiányozni a Szlovénia ellenében vesztett egy pont, az a következő két mérkőzésen, az Eb-győztes norvégokkal, és az őket megverő, de a szlovénoktól vereséget szenvedő dél-koreai válogatottal szemben derül majd ki. Ellenük az eddigieknél mindenképpen megbízhatóbb teljesítményt kellene nyújtaniuk a lányoknak. A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos elvárása az Eb-bronzérmes, ám megfiatalított és átszervezett csapattal szemben a legjobb hat közé jutás – de a nyilatkozatokból úgy tűnik, az igazi teljesítmény egy érmes helyezés lenne a szakvezetők szemében. "Egyet biztosan mondhatok: nyerni megyünk Szentpétervárra! Azt azonban nem ígérhetem meg, hogy ez az aranyérmet is jelenti. Úgy megyünk majd fel a pályára, hogy a végsőkig küzdünk azért, hogy az éppen aktuális mérkőzésünket megnyerjük. Vereség esetén csak akkor nem leszek csalódott, ha úgy jövünk le a pályáról, hogy mindent megtettünk, de az ellenfél jobb volt" – foglalta össze a csapat hozzáállását Görbicz Anita.
A nemes célkitűzések teljesítéséhez azonban a többi csapatnak is lesz egy-két szava. Az esélyesek között ott van a házigazda Oroszország, az olimpiai bajnok Dánia, az Eb-győztes Norvégia és a címvédő, bár megfiatalított francia együttes is.