Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 

Borjúpaprikás túrógombóccal

Hozzávalók a paprikáshoz:
50 dkg borjúhús
5 dkg olaj vagy zsír
5 dkg vöröshagyma
1 db zöldpaprika
só, fűszerpaprika
1 dl tejföl, liszt

Hozzávalók a túrógombóchoz:
50 dkg túró
6 dkg búzadara 
6 dkg liszt
2 db tojás
só, kapor
2 dl tejföl

Az áttört túróhoz hozzátesszük a kaprot, sót, a felvert tojást, a tejfölt, a búzadarát és a lisztet. Elkeverjük, egyneműsítjük, majd állni hagyjuk. Forró vízbe olajat, sót teszünk, s a gombócokat kifőzzük.
Kevés, finomra vágott hagymát és zöldpaprikát zsiradékon üvegesre hevítünk. A megszokottnál kevesebb pirospaprikát teszünk rá. Oldjuk a színét, majd felengedjük kevés vízzel. Hagyjuk forrni, hogy a hagyma és a paprika szétessen. Rátesszük a kockára vágott borjúhúst. Lassú tűzön készre főzzük, tejfölös habarással bekötjük. A pörköltet és a gombócokat együtt tálaljuk.

Pozsonyi szilvás- mákos

Hozzávalók:
35 dkg fodros kockatészta
4 db tojás
10 dkg vaj
10 dkg Koronás porcukor
5 dkg lekvár
5 dkg mazsola
10 dkg mák 
1 ek. tejföl
dió, só

Egy hőálló tálat kivajazunk, darált dióval meghintünk. A tojássárgáját és -fehérjét különválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vajjal keverjük ki, majd hozzávegyítjük a tejfölt is. A tésztát kifőzzük, leöblítjük és hozzákeverjük a tojássárgás masszához. Enyhén megsózzuk, majd hozzáadjuk a felvert habot, a mazsolát. Egyneműsítjük, és a felét beletesszük a sütőedénybe. Gazdagon megszórjuk darált mákkal. Rátesszük a tészta másik felét. A tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, majd félbevágott szilvával megrakjuk. Durvára vágott dióval megszórjuk. 160-180 °C-os sütőben 30 percig sütjük. Pudingporral készült öntettel köríthetjük.