Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Felállították Lászlót a Fradi kispadjáról

Közel 17 hónapos együttműködés után elváltak a Ferencváros és László Csaba útjai. Menesztésének okaként a klub vezetősége a sorozatos bajnoki gyengélkedést rótta fel. 

Tavaly ilyenkor ősszel a Fradi még olyan csapatokkal játszott az UEFA-kupa szervezésén belül, mint a Feyenoord, a Schalke 04 vagy a Basel. Bár jelentős sikert nem ért el, de az a csapat más volt. Az a csapat hajtott, küzdött, játékával kicsalogatta a nézőket a stadionba. A csapatot László Csaba vezette. Vajon edzői hozzáértése változott meg, és emiatt jutott a Fradi mélypontra? Nehezen feltételezhető. A nyáron tíz, meghatározónak nevezhető játékos köszönt el a Fraditól, kiknek helyét finoman szólva sem nagy nevekkel pótolták: az újak eddig az ifiben játszottak, vagy más csapatoknál is csak stabil tartalékoknak számítottak.
Hogy lehet az, hogy például Robert Vagner, amíg minden rendben volt, ontotta a gólokat, és vezette az NB I. góllövőlistáját, amikor viszont gyülekezni kezdtek a fellegek, javarészt sérültet jelentett? Vagy Adem Kapic, akinek szinte Fradi-szívet ajándékoztak, amikor futott a szekér, és tényleg jól játszott, de aztán ez a zöld-fehér szív hirtelen megállt, és Kapic feljelentette a csapatát szerződésszegés miatt – nem fizették ki a járandóságát. Furulyás elnök úgy nyilatkozott, hogy az UEFA-kupa-szereplés ráfizetéses volt, a Fradinak ezért nem jöttek be az előre eltervezett összegek. De akkor hogyan tudta az Újpest elérni azt – amely el sem jutott a csoportkörig –, hogy mégis 90 milliós nyereséget könyveltek el két selejtező alatt? 
A Fradi nem csak játékosaival szemben adós, tartozik az államnak is. Több százmillióra rúg az FTC be nem fizetett adója, továbbá felvett az egyesület egy 238 millió forintos banki hitelt is adósságai rendezésére. A hitel-visszafizetés határideje november 30-án jár le. Vajon miből fizetik vissza ezt az összeget, ha a klub még mindig tartozik, és azóta sem volt nagyobb bevétele? Furulyás elnök válasza mindig ugyanaz: "lesz szponzor, és a részvényekből befolyó pénzből jut majd mindenre". Várszegi Gábor távozása óta Furulyás tárgyalásban áll állítólagos befektetőkkel, ám az elnök munkáját a szurkolók a meccseken egy "Furulyás takarodj" transzparenssel honorálják. Vajon ha több türelemmel lettek volna Várszegi Gábor munkája iránt, most itt tartana a Fradi? 
Időközben az Üllői úti ingatlanra kikerült a "49 évre szakosztályostul bérbe adó" felirat, mert az állam pályázatot írt ki a vagyonkezelői jogra. Furulyás a Fradi számára szerette volna megnyerni az ingatlant, de a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ebbe az alkuba nem ment bele. Némileg érthető, hogy egy ilyen érték? ingatlant nem adnak egy olyan vezetőség kezébe, amely ki sem látszik a válságmenedzselésből. A befektetőket pedig legjobban az riasztja el az üzlettől, hogy az ingatlannal együtt vinni kell a Ferencvárost is.