Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Kövér és a detektívek

Eddig sem volt titok, hogy a polgári titkosszolgálatok nem egységesek, többfele húznak. A nyáron kirobbant "Mucuska-gate" kapcsán azonban kiderült, hogy a Szatmári házaspár igen jó kapcsolatot tartott fenn a politikai élet mindkét oldalával. A sajtóhírek szerint a feleséget a kormányoldalhoz, míg a férjet az ellenzékhez kötötték baráti szálak, klasszikusan, akárcsak a kémregényekben. A Szatmári ügynek azonban van immár egy nem várt hozadéka is, mégpedig ha homályosan is, de körvonalazódik Kövér László egykori titokminiszter "alternatív" kapcsolatrendszere is. 

A Tóth András által felügyelt szolgálatoknál mintegy száz nemzetbiztonsági munkatársat hallgatnak ki hazugságvizsgáló segítségével, így üldözik a "vakondokat" (a titkosszolgálati zsargon vakondnak nevezi a szolgálatokba beépített ellenséges hírszerzőket – a szerk.), jelesül Kövérhez és a korábbi kormányhoz h? munkatársakat. Bár a nyomozást elrendelők a Mucuska-ügy kiszivárogtatóit keresik, de többek feltételezése szerint itt többről van szó, mégpedig: a titkosszolgálaton belül leszámolni a belső ellenzékkel. 
Egyes információk szerint, akiknél jelzett a hazugságvizsgáló szerkezet, azok esetében további alapos vizsgálat következik, hogy kiderüljön, tényleg ők-e azok, akik információkat szivárogtattak ki az ügyben. Tóth András államtitkár szerint szinte biztos, hogy lesz gyanúsítottja az ügynek. 
"A szervezetnél külső politikai segítséggel néhány ember arra vetemedett, hogy nemzetbiztonsági információt adjon ki illetékteleneknek, ezt szigorúan ki kell vizsgálni" – mondta Tóth. Azokat az illegális információs csatornákat, amelyeket fideszes politikusok alkalmaznak, meg kell szüntetni – állította az államtitkár egy televíziós műsorban. 
A kémügy augusztus végén robbant ki, amikor a Magyar Nemzet – román lapértesülések alapján – beszámolt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly kiszorított az országból egy házaspárt, mivel – a titkosszolgálat gyanúja szerint – a román hírszerzésnek dolgozott. Később kiderült: a házaspár ma is Magyarországon él. A vádak szerint a pár nőtagja, Szatmári Ildikó korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozott, és ott "intim kapcsolatba került" a hivatal vezetőjével, Bálint Pataki Istvánnal. Később aztán a jelenlegi kormány egy volt és egy jelenlegi miniszterével, Hiller Istvánnal és Magyar Bálinttal. Az ügy kezdett kínossá válni, ami után nem csoda, hogy maga a miniszterelnök kért jelentést az ügyről.
A titkosszolgálati államtitkár által írt jelentés szerint Szatmári Tibor a tavaly decemberi kettős népszavazás után szoros kapcsolatba került több Fideszes politikussal, akiknek munkája során bizonyos adatokat juttatott. 
A Mucuska-gate lényegében egy Fidesz által szervezett akció volt, melynek célja a kormány lejáratása – állapítja meg Tóth András. 
A konkrétan megnevezett három ellenzéki képviselő, Németh Zsolt, Révész Máriusz, valamint Rogán Antal rágalmazásért és becsületsértésért feljelentette és polgári pert indított a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár ellen. Szerintük ugyanis a kémügyről készített összefoglaló jelentésében Tóth András hazudott, amikor azt állította: a három képviselő "közvetlen, rendszeres és bizalmi jellegű kapcsolatban" állt a kémügy egyik főszereplőjével, Szatmári Tiborral. Talán az a legszebb az ügyben, hogy a román nemzetbiztonsági szervek, miután "komoly" vizsgálatot tartottak, az egész feltevést hamisnak titulálták, és azt hirdetik: nincs Szatmári-ügy, nincs Mucuska-gate. 
Itthon természetesen mindkét tábor másként vélekedik a titkosszolgálatok munkájáról. Egy kormányzati forrásunk szerint csaknem egy éve megfigyelhető, hogy "adminisztráció" készül a választásokra, vagyis a szolgálatoknál bizonyos lobbicsoportok keresik a kapcsolatot a jelenlegi ellenzékkel. A Fidesz egyébként az egész ciklus alatt igyekezett egy árnyékkormányt működtetni minden minisztériumban, ami többé-kevésbé sikerült is – állítja a lapunknak nyilatkozó szakértő, aki szerint a fideszes politikusok a legszorgalmasabban éppen a titkosszolgálatok körül tevékenykedtek az elmúlt időszakban. 
Egy ellenzéki oldalhoz köthető szakértő viszont azt állítja: évek óta folyik a "vakondok keresése", és a szolgálatok politikai megosztottsága mára már szinte kézzel tapintható. Nem az jelent problémát, ha egy volt miniszter vagy államtitkár, miután letette hivatalát, továbbra is foglalkozik a szakterületével, hanem az, ha e mögött titkos és alternatív kapcsolatot vizionálnak a sajtóban egyes képviselők és államtitkárok – állítja a szakértő.