Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 44. szám, 2005. november 04

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Zöld elnökök

"Szeretném létrehozni a zöld elnökök hálózatát, olyan államfőkből, akik különleges felelősséget éreznek a környezetért, akik törődnek a jövő nemzedékeivel" – nyilatkozta Sólyom László. 


HETEK-összefoglaló
Katolikus helyezkedés

Közös nyilatkozatban igyekezett elhárítani a belviszály gyanújának árnyékát magáról a hazai politikai tömörülések két deklaráltan vallásos szereplője, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ). A vita hátterében többen Erdő Péter és Orbán Viktor állítólagos választási háttérmegállapodását sejtik.


Hubert József
Nyugtalan jövő

Nem elképzelhetetlen, hogy az első kifizetések esedékessé válásával összeomlik a magánnyugdíjpénztárakba vetett bizalom – állítja több szakértő. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben közzétett jelentésében kiábrándító adatokkal szolgált a nyugdíjrendszer második pillérének nevezett intézmények eredményeiről. A Hetek által megkeresett politikusok viszont nem tartják égető problémának a jelenséget. 


Hetek-összeállítás
El nem évülő parancs

Újabb dokumentum került elő Charles Zentai ügyéről. A második világháborúban elkövetett gyilkossággal gyanúsított, Ausztráliában élő Zentai ellen már 1948-ban elfogatóparancs volt érvényben.


Makki Marie-Rose
Magánbűnök, közerkölcsök

Tizenkét éve még közröhej tárgyává vált a magyar parlamentben az a képviselő(nő), aki a családon belüli erőszak problémájára igyekezett felhívni a törvényhozók figyelmét. Mára nagyot változott a világ: a választási kampányidőszakok megszokott témája lett a családon belüli erőszak, a távoltartás intézményének bevezetése körüli átmeneti felhajtás. A minapi kormányjavaslat e tárgyban akár figyelmeztető jelként is vehető: néhány hónap, és nyakunkon a választás. 


Zsidó kisebbségi önkormányzat

Zsidó kisebbségi önkormányzat létrehozását kezdeményezték zsidó magánemberek. A Magyarországon élő, százezer főre becsült zsidóság kisebbséggé nyilvánítása Szegő András és Simonyi György szerint többek között azért is fontos, mert így erőteljesebben lehetne fellépni az antiszemita megnyilvánulások ellen. 


Feljelentette a miniszterelnököt Deutsch Tamás

A fideszes képviselő még az október 12-i bizottsági ülésen elhangzottak alapján döntött úgy, hogy az ügyészséghez fordul Gyurcsány Ferenc ingatlanügyei miatt. Az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló parlamenti bizottsági meghallgatásán Deutsch azt mondta: a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban "bűncselekmény elkövetésének a gyanúja" vetődik fel.


Nemzetbiztonsági füleseket kap Kövér László

Az Index értesülései szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke közvetlen jelentéseket kap a hivatal munkatársaitól. Tóth András államtitkár azzal vádolta az ellenzéket, hogy törvénytelen úton szerzett titkosszolgálati információkkal gerjeszt politikai botrányokat – például a Mucuska-gate néven elhíresült Szatmári-ügyet. A titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár szerint el kell vágni azokat a csatornákat, amelyek lehetővé teszik a jogellenes hírszerzést. (Hetek)


Eltérő eredmények

Eltérő eredményeket hoznak a közvéleménykutató-intézetek a két nagy parlamenti párt támogatottságáról. A Medián felmérése szerint az összes szavazó között a Fidesz 34 százalékával szemben az MSZP-nek csak 30 százalék jut. Mást mond a Szonda Ipsos, felmérésük alapján a két párt között 3 százalékos különbség van a Fidesz javára. A Tárki-Századvég kutatása viszont az MSZP 3 százalékos előnyét mutatja az ellenzéki párttal szemben.  A közvélemény-kutatási adatok szerint valószínű, hogy jövőre csak két párt jut a parlamentbe. (Hetek)


Stumpf nem kell a Hír TV-nek

A Magyar Nemzet című napilap főszerkesztője, Liszkay Gábor által irányított Hír TV a továbbiakban nem tart igényt a Stumpf István vezette Századvég Alapítvány Politikai Barométer címmel sugárzott műsorára. A televízió és az alapítvány között idén áprilisban határozatlan időre megkötött szerződés felmondása – Liszkay Stumpf Istvánnak címzett és a Századvég honlapján közzétett nyilatkozata szerint – "a Hír Televízió műsorstruktúrájának átalakítása miatt" vált szükségessé. (hirszerzo.hu)


Év végéig nem változik a munkarend

Legalábbis a szolnoki Hetényi kórház baleseti sebészetén. A túlmunkadíj ügyében pert nyert orvosok megkapják a bérkiegészítő juttatásokat, és minden tervezett műtétet elvégeznek az osztályon. Korábban a bíróság úgy döntött: az orvosok által ellátott ügyelet teljes érték? munkaidőnek számít, vagyis ugyanakkora fizetés jár érte, mint a normál munkaidőért. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára lapunknak elmondta: ha minden orvos pert nyer, az akár 20-25 milliárd forinttal is terhelheti a büdzsét. (Hetek)


Életmód

Szlazsánszky Ferenc, Makki Marie-Rose
Hitler, Ceaucescu, Arafat

Erdélyben születtem, 1970-ben emigráltam Izraelbe, huszonegy évesen. Odaérkezésem után pontosan tíz perc kellett ahhoz, hogy érezzem: ez a hazám. Kivándorolni akkoriban nem volt könnyű, a romániai zsidóságot Ceaucescu pénzért adta el az izraeli államnak, családonként. Mindenkinek szabott ára volt. A feleségemmel mentem ki, aztán született meg a két fiam. Kint gazdaságtant tanultam, katona is voltam. 1990 elején felkért az izraeli külügyminisztérium, hogy a Magyarországon keresztül zajló, második exodusnak hívott orosz kivándorlást megszervezzem. 


Érezze az előnyöket

A dohányzás abbahagyása szinte azonnal érezteti jótékony hatását – derül ki a Magyar Dohányzásellenes Koalíció által ismertetett kutatásokból. Nyomja el az utolsó csikket, és ...


iPod Biblia

Ezzel a döntéssel jelentős előrelépés történt, hiszen egy neves kiadó is üzletet lát a digitális Bibliában. Korábban egy kis kaliforniai vállalkozás, a BiblePlayer egy olyan szoftvert bocsátott közre ingyenesen az interneten, amely lehetővé teszi a Biblia szövegének iPod hordozható lejátszókra való letöltését, illetve annak képernyőjén való olvasását. A szoftver "deluxe" verziója az írott szöveg mellett egy CD-ROM-on a szentírás szövegének digitális hangfelvételét is kínálja az iPod-felhasználóknak, 29 dolláros áron. (Hetek)


M. R.
Dinkik: a páros magány?

A 25–35 éves magyar párok sokkal tradicionálisabban gondolkodnak a férfi és női szerepekről, mint európai kortársaik. A gyerekvállalást a fiatalok életre szóló felelősségvállalásnak tekintik, ami együtt jár a teljes önfeladással. Véleményük szerint a férfi a család feje és eltartója, a nő pedig a család lelke. Az anyaszerep mellett a társadalom elnézi a karrierre vonatkozó ambíciókat is – de csak a család után.


Fókusz

Morvay Péter
Téboly Irán urán

A muzulmán böjti hónap, a Ramadán utolsó napján Teheránban az Iszlám Diákegyesületek szervezete konferenciát tartott "Cionizmus Nélküli Világ" címmel. A rendezvényen négyezer egyetemista előtt beszédet mondott Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök is, akinek szavai, miszerint Izraelt "el kell törölni a térképről", olyan megdöbbenést váltottak ki világszerte, hogy történetében először még az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyöntetűen kiállt a zsidó állam védelmében. John Bolton amerikai nagykövet szerint Ahmanidezsád célja egy "második holokauszt". A brit lap szerint Irán augusztus óta közel hét tonna dúsított uránt állított elő, ami elegendő egy atomfegyver létrehozására.


Németh S. Szilárd, Hajdú Sándor
A varsói expressz

"A Fidesz egyedül nehezen tudná győzelemre vezetni a jobboldalt, szüksége lenne az MDF-fel és a MIÉP-pel való laza szövetségre is" – véli Fritz Tamás politológus, aki szerint a három pártnak – kiegészítve a Jobbikkal – meg kellene állapodnia abban, hogy nem dolgozik a másik ellen.  "Ragaszkodni kellene az antikommunizmushoz, ugyanakkor fontos, hogy az emberek egy gazdasági alternatívát is lássanak maguk előtt" – állítja az elemző, aki szerint a Fideszben megerősödött a bizonytalanság. "A magyar jobboldal sokat tanulhatna a lengyeltől" – utalt a varsói fejleményekre Fritz Tamás. Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója szerint azonban a lengyel és a magyar jobboldal eltérő fejlődésen ment keresztül, így a Fidesz nem profitálna sokat egy erőteljes antikommunista kampányból.


Peremiczky Szilvia
Végképp eltörölni?
Tovább a cikkhez >>>

Hajdú Sándor
A vereség az edzőé

Elégedett lennék, ha az országos listán több mint öt százalékkal lenne jobb eredményünk, mint a szocialistáknak – nyilatkozta lapunknak az Országgyűlés fideszes alelnöke. 


Németh S. Szilárd
A varsói expressz

Az utóbbi hetekben radikális antikommunista retorikába kezdett a Fidesz. Hasonló eszközökre építette kampányát a lengyel nacionalista Jog és Igazságosság Pártja is, amely ellenfele korrupciós ügyeit kihasználva hatalmas választási sikert aratott. Kérdés, hogy a magyar ellenzék legerősebb pártja merít-e a lengyel példából?


Gazdaság

Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Mindent egyszerre nem lehet

A Fidesz korábban hosszú ideig azt gondolta, hogy nála van a bölcsek köve. Most különféle fórumokon, konzultációkon kérdezzük meg az embereket, vállalkozókat, gazdákat, és ezekből a gondolatokból állítjuk össze a választási programunkat.


Papp Levente
Greenspan, az élő legenda

Az Egyesült Államok gazdaságának nagypapája, sokak szerint a megmentője: Alan Greenspan a Federal Reserve Board (Fed) elnökeként 1987 óta négy amerikai elnököt szolgált ki. 


Munkatársunktól
Nem áll meg az észt

"Észtország tökéletesen készen áll arra, hogy 2007-ben bevezesse az eurót, s az átállást követő fél év alatt folyamatosan kivonja a jelenlegi fizetőeszközt, a koronát" – jelentette be a napokban Aivar Soerd észt pénzügyminiszter. A Baltikum Hongkongjaként is emlegetett ország – az inflációt kivéve – már 1998-ra teljesítette a maastrichti kritériumokat. Az életszínvonal viszont alacsonyabb a magyarnál.


Drága uniós városok

London a legdrágább, Varsó a legolcsóbb város az EU-ban – derült ki a Dresdner bankcsoport felméréséből. Az elemzők 9 uniós nagyvárosból álló mintában 250 áru és szolgáltatás átlagárát számították ki. A vizsgálat a következő sorrendet mutatta a legdrágábbtól a legolcsóbb felé haladva: London, Párizs, Frankfurt, Brüsszel, Amszterdam, Róma, Madrid, Prága és Varsó. Ezen belül London fogyasztói kosara 5,3 százalékkal drágább az EU-átlagnál, Varsóé viszont 22 százalékkal olcsóbb. A brit fővárosban a világos sör 112 százalékkal jár az uniós átlag felett, a mozijegyért pedig 55 százalékkal kell többet fizetni. Egy doboz cigaretta Londonban négyszer annyiba kerül, mint Varsóban.


Elbocsátások a Malévnál

Közel 10 százalékos létszámleépítésre készül a Malév. Még az idén mintegy 350 fővel csökken az ott dolgozók száma. Az elbocsátás egyaránt érinti a fizikai és a szellemi állományt. Lapinformációk szerint főleg a légiutas-kísérők körében várható nagyarányú leépítés, illetve sokan kényszerülnek korengedményes nyugdíjba vonulásra is. A radikális lépéseket a cég pénzügyi helyzetének javítása indokolja, ugyanis a társaság költségei évről évre meghaladják a bevételeket. A Malév 2003-ban 13,5, tavaly pedig 5 milliárd forint veszteséggel zárta az évet.


Hankook gumi Dunaújvárosban

132 milliárd forint érték? beruházást hajt végre Magyarországon a dél-koreai Hankook társaság – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Az új üzem 2010-ig készül el teljesen, de már 2007-től megkezdi a termelést. Teljes kapacitással évente 10 millió gumiabroncsot gyártanak majd, az új üzem első lépcsőben 1500 új munkahelyet jelenthet. A dél-koreai társaság jelenleg a Volkswagennek, a Fordnak, a Renaultnak és a Hyundainak értékesíti termékeit. A beruházásáért Magyarországon kívül Szlovákia, Csehország és Lengyelország versengett. A jogszabály szerint a kormánynak 60 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza az állami támogatás összegét. 


4 százalék az amerikai alapkamat

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddi ülésén sorozatban tizenkettedszer emelt 25 bázispontot irányadó kamatlábán. Ilyen magasan 2001 nyara óta nem állt a gazdasági világ által árgus szemmel figyelt mutató. A bizottság kommentárja további mérsékelt kamatemelésekre enged következtetni, mivel az inflációs folyamatok alakulása miatt ezt a továbbiakban is szükségesnek tartják. Egyre erősödnek a várakozások azzal kapcsolatosan is, hogy az Európai Központi Bank is emelni lesz kénytelen több mint két éve "bebetonozott", két százalékos irányadó kamatlábán.


Költségvetés 2006

A jövő évi büdzsé nem választási költségvetés, nem irreális célokat, hanem az ország folyamatos, kiegyensúlyozott fejlődését szolgálja – mondta Veres János pénzügyminiszter a 2006. évi költségvetés expozéjában szerdán az Országgyűlésben. Szavai szerint mindenre lesz pénz, amire szükség van, de az adófizetők pénzével a korábbiaknál szigorúbban kell bánni. A fiskális politika arra törekszik, hogy 2008-ig elérje a konvergenciaprogramban kitűzött deficitcélt, és 2010-ben bevezethető legyen az euró.


Vége a kínai baromfipiacnak?

Kínában a csőd szélére került a baromfipiac a madárinfluenza miatt. A China Daily című angol nyelv? pekingi napilap szerint Sanghaj legnagyobb piacán 20 százalékra esett vissza a szárnyaskereskedelem. Egy háztáji csirke kilójáért már kevesebb, mint 10 jüant, azaz alig 1,2 dollárt adnak. Hasonló zuhanás tapasztalható a pekingi piacon is, ahol az árusok a madárinfluenza miatti pánik kitörése óta a korábbi bevételeknek már csak a felével számolhatnak. Kína a napokban jelentette be, hogy újabb madárinfluenza-gócot fedeztek fel Hunan tartományában, és ez már egy héten belül a harmadik fertőzött körzet. Emberi fertőzést mindeddig nem regisztráltak. (Hetek)


PSZÁF-figyelmeztetés

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanácsa szerint ne adósodjunk el az euró bevezetése előtt fix kamatozású, hosszú lejáratú kölcsönökkel, hanem ügyeljünk a gyakori kamatperiódusokra, vagy kössünk ki kedvező előtörlesztést. Az idézett PSZÁF-tanulmány szerint az eurókonvergencia kamatkockázata, két területen járhat számottevő veszéllyel: a hitelintézetek lakossági és nem pénzügyi vállalati hitelezésében, az adósokat esetlegesen érő veszteség miatt, másrészt az életbiztosítási üzletágban. Ez utóbbiban a túl magas hozamgarancia vállalása ugyanis alacsony piaci kamatszint esetén bajba sodorhatja a biztosítót. ()


Elvis még mindig király

A Forbes ismét összeállította a poszthumusz jogdíjak ranglistáját. A világ halott művészei közül idén is Elvis Presley és jogutódja zsebelte be a legtöbb díjat. A közel 30 éve elhunyt tinibálvány lemezeinek forgalmazásából 2005-ben 45 millió dollárnyi bevétel származott. A második legnagyobb poszthumusz bevételre, 35 millió dollárra – a nálunk kevéssé ismert – rajzfilmrajzoló, Charles Schulz örökösei tettek szert. John Lennon 22 millió dolláros "végkielégítése" csak a bronzéremhez volt elegendő. A ranglétra top 10-es szakaszának további hírességei: Andy Warhol, Marlon Brando, Marilyn Monroe, J. R. R. Tolkien és George Harrison. (Hetek)


Emelkedett a gázár

Kedden Kóka János gazdasági miniszter október eleji döntése nyomán megemelték a gáz árát a nagyfogyasztók számára. A közületeknek átlagosan 19 százalékkal többet kell fizetniük a földgázért. Az áremelés a lakosságot nem érinti. Amint azt Batiz András kormányszóvivő már korábban hangsúlyozta: az oktatási, szociális, egészségügyi vagy kulturális feladatokat ellátó állami, önkormányzati vagy egyházi intézményeket nem terheli az áremelés, mivel költségeiket az energiagazdálkodási előirányzat fedezi. (Hetek)


Román terrorpénzek

Lapinformációk szerint 11 román cég csaknem 1,5 milliárd dolláros jutalékot fizetett a Szaddám-rezsimnek iraki üzletkötések fejében. Az Irak elleni embargó idején korrupcióba keveredett cégek listája több, magánkézben lévő román vállalatot is felsorol. Ezek közül a Rompetrol például 96 millió dollár érték? kőolaj-felvásárlásáért potom 750 millió dollár "pótdíjat" fizetett. Az ügynek politikai vonatkozásai is vannak. A szociáldemokraták kormányzása idején Dan Popescu gazdasági miniszter arra akarta rávenni az akkor még állami tulajdonban lévő Petrom kőolajipari társaságot, hogy maga is kapcsolódjék be az üzletbe. A román főügyész a napokban dönt arról, hogy vizsgálatot indítanak-e az ügyben. (Hetek)


Háttér

Szobota Zoltán
Ügynökök osztották meg az 56-os bajtársakat

Egy tavaly készült publikálatlan felmérés szerint hazánk felnőtt lakosságának több mint fele március 15-ét tartja a legnagyobb nemzeti ünnepnek, és csupán 11 százalékuk voksolt október 23-ára. A szabadságharccal szemben az '56-os forradalom eseményeit vagy sehogyan, vagy kifejezetten önkényesen értelmezik hazánk fiai. Ebben talán a történelemoktatásnak is szerepe lehet, hiszen a megkérdezett budapesti, pécsi, debreceni és szegedi történészhallgatók 7 százaléka ellenforradalomnak (!) minősítette az 56-os eseményeket. 


Bagyarik Cecília
Világosság nélkül

Az elmúlt hosszú hétvégén csak a fővárosban több mint kétmillióan keresték fel a budapesti temetőket. A mindenszentek ünnepe öt éve munkaszüneti nap Magyarországon. A halottak napja és az ehhez köthető szokások azonban teljesen idegenek a zsidó–keresztény kultúrkörtől. 


Hit és értékek

Rákóczi István
A boldogtalan város

1755. november 1-jén, mindenszentek napján, Lisszabont hatalmas földrengés rázta meg. Akkor még nem léteztek szeizmológiai kutatások, de a történészek a szép számmal fennmaradt beszámoló (diplomáciai jelentések, a külföldi és portugál magánlevelezés, majd a Gazeta de Lisboa egyre mélyebb értékelése és kárelemzése) alapján össze tudták vetni erejét a korábbi és későbbi földmozgásokkal. 


Interjú





Szobota Zoltán
Ügynökök osztották meg az 56-os bajtársakat

Egy tavaly készült publikálatlan felmérés szerint hazánk felnőtt lakosságának több mint fele március 15-ét tartja a legnagyobb nemzeti ünnepnek, és csupán 11 százalékuk voksolt október 23-ára. A szabadságharccal szemben az '56-os forradalom eseményeit vagy sehogyan, vagy kifejezetten önkényesen értelmezik hazánk fiai. Ebben talán a történelemoktatásnak is szerepe lehet, hiszen a megkérdezett budapesti, pécsi, debreceni és szegedi történészhallgatók 7 százaléka ellenforradalomnak (!) minősítette az 56-os eseményeket. 


Külpolitika

Németh Csillag
Válsággal küzd Bush

Bush elnök népszerűsége és támogatottsága eddig nem látott mélypontra zuhant az elmúlt hónapban, miközben heves politikai csaták jellemzik az amerikai belpolitikát: a republikánusok és demokraták közötti ellentétek a múlt hétvégén éleződtek ki, a CIA kiszivárogtatási ügyének reflektorfénybe kerülésével, illetve a Legfelsőbb Bíróság új bírójelöltjének megnevezésével.


Lukács Ibolya Anna, Párizs
Zavargások Párizsban

Közel egy hete folynak a zavargások Párizs egyik, többnyire afrikai bevándorlók által lakott külvárosában, ahol a múlt héten két fiatal halálos áramütést szenvedett az egyik transzformátorházban. A helyi lakosság folyamatos akciói megkérdőjelezni tűnnek a Nicolas Sarkozy belügyminiszter által az erőszakkal szemben meghirdetett "zéró tolerancia" elv hatékonyságát.


Szikora Márton
Kasmír a földrengés után sem nyugszik

Véres terrorakciók sora rázta meg az indiai fővárost az elmúlt hétvégén. Az összehangolt robbantások legfőbb célpontjai az ünnepi bevásárlásra készülő civilek voltak. Indiai terrorelhárító szervek szerint a nyomok Pakisztánban működő iszlám szélsőséges csoportokhoz vezetnek.


Leszámolásra készülnek

Fenntartással fogadta a lengyel közvélemény az új kisebbségi kormány megalakulását. A még hivatalban lévő államfő, Aleksander Kwasniewski hétfőn iktatta be Kazimierz Marcinkiewicz kabinetjét, amelyet kizárólag a parlamenti választáson győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártja miniszterei alkotnak. 


Szikora Márton
Koalíció nincs, válság van

Nem várt politikai fordulatként értékelik német elemzők a Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének, Franz Münterfering lemondásának bejelentését.  A legnagyobb baloldali párt koalíciós tárgyalásait mindenképpen lelassítja, de akár a koalíciós egyeztetések teljes kisiklásához, és jövő tavasszal új választások kiírásához is vezethet a veterán politikus hirtelen távozása.


Rimaszombati Andrea
Al-Dzsazíra angolul

November elején Cannes-ban, a Mipcom audiovizuális kiállításon új, nemzetközi programtervvel mutatkozott be a katari Al-Dzsazíra televíziós csatorna. Az angol nyelv? adás új jelszava: "Tegyük szalonképesebbé a háborút!" – persze a megszokott radikális tartalommal, ami eddig ahhoz vezetett, hogy az adó riportereit kitiltották Irakból, Iránból és Szaúd-Arábiából, egyiküket pedig terrorszervezetekkel való együttműködés vádjával elítélte egy spanyol bíróság. Az Al-Jazeera International az "anyacsatorna" hírhedettségét olyan profi televíziós személyiségekkel kívánja ellensúlyozni, mint Josh Rushing, aki az amerikai tengerészgyalogság iraki szóvivője volt, vagy David Frost veterán BBC-riporter, a CNN-től Riz Khan műsorvezető, vagy David Foster, a brit Sky News riportere. A műsortervben a híradások mellett dokumentumjelleg? és vitaműsorok is szerepelnek, valamint olyan programok, amelyekbe nézők is bekapcsolódhatnak.


Széchey Noémi
Bush-csomag madárinfluenza ellen

George W. Bush amerikai elnök kedden bejelentette, hogy 7,1 milliárd dollárt kér a Kongresszustól annak a sürgősségi alapnak a részére, melynek feladata lesz, hogy felkészítse az országot egy lehetséges madárinfluenza-járványra. Az alap létrehozásának célja, hogy már korai szakaszában azonosítani tudják a vírus emberre is veszélyes mutációjának kialakulását, és így lehetőség szerint megakadályozzák a járvány kitörését, valamint hogy a vírus elleni hatékony oltóanyag előállításának folyamatát is felgyorsítsák.


Riport

Hajdú Sándor, Somorjai László
Vidám kedd és vidám szerda Székelyföldön

Nagy erővel folyik az árvíz utáni helyreállítás, de a pusztítás nyomai még ma is jelentősek az udvarhelyszéki falvakban. A csángóföldi korábbi áradathoz hasonlóan nemcsak házakat, hanem a megélhetést jelentő termés nagy részét is elvitte a víz. Az ATV Vidám Vasárnap című műsora nevében 20 tonna cukor, liszt, olaj, rizs és burgonya érkezett a csángóföldi Gyimesbükkre, az udvarhelyszéki Bikafalvára, Hodgyára és Farcádra – az emberek közvetlen megsegítésére. 


Lakatos László
Tokkal-vonóval

Eltűntek a cigányzenészek. Míg harminc évvel ezelőtt több száz budapesti étteremben szólt a magyar nóta, addig ma alig tucatnyi zenekar él meg. A gépzene és a techno mindent letarolt. 


Csingár Edit
Világító nyúl, beszélő gabona

2050. A farmer kimegy a földjére, ahol a kis kukoricapalánták gyors növekedése mellett örömmel látja, hogy haszonnövénye a kártevő rovarokat és a gyomokat is nagy hatékonysággal pusztítja. A búza is remek formában van, hatalmas gabonaszemeket érlel még nagy aszályok idején is, sőt, mintha direkt élvezné a szárazságot. 


Sport

Gazsó József
Kiscsapatok nagy napjai

Több meglepetéssel találkozhatunk az európai bajnokságok tabelláit böngészve. Olyan csapatok szárnyalnak, melyeknek egy-két éve még a nevét se nagyon ismerték a szurkolók. 


Szubotics Mariann, Hetesi Noémi
Ütőképes tinédzserek

Tizenéves gimnazistákra épül az NB I-es női röplabda-bajnokság egyik meghatározó csapata. A BITT Kaposvár együttese az elmúlt években úgy érte el sikereit (arany- és ezüstérem), hogy a pályán szinte csak középiskolások ütötték a labdát. Ráadásul itt dolgozik az ország legfiatalabb edzője, Pálfy Marianna is. 


Hsiao Szupin

Hsiao Szupin tajvani tízpróbázó a Kelet-ázsiai Játékokon Fotó: Reuters


Szabadidő

Szubotics Mariann, Hetesi Noémi
A kaktusz virága

Egy norvég és egy orosz falu után Várong a föld harmadik legtisztább levegőj? települése. Ám a külső-somogyi dombvidék völgyében megbújó festői falucska más okból is nevezetes: az itt élő Hegyi Attila tizenkétezer darabos kaktuszgyűjteménye világviszonylatban is különleges. 


M. R.
Adrei Makine: A francia pilóta

Andrei Makine a gorbacsovi időkben, alig harmincévesen emigrált Franciaországba. Orosz származású, francia nyelven író szerző, önéletrajzi trilógiájának harmadik része a tavaly megjelent A francia pilóta. Regényei a klasszikus orosz és francia szépírói hagyományok különleges ötvözetei. Személyes, rendkívül szuggesztív stílus jellemzi, miközben egyéni sorsokat formál háború és árvaház, barátság és szerelem, hatalmi önkény és létformává lett önfeláldozás. 


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Rendőrségi bejelentés

Nyugodjon meg, hölgyem, nem a diszkót hallja, a gazdaság dübörög!


DUMA PLÁZA

Az ismeretlen NT domain: Mittudomain. 


Fantasztikus fogyókúra

Módszerünkkel tíz kilót fogyhat havonta. 


No comment
Tovább a cikkhez >>>

Politikailag korrekt mese

Történt, hogy egy szép nap a javaiban erősen korlátozott vándorlegény összetalálkozott a szépségében hátrányos helyzet?, fiatalságában megcsappant minőségű nénivel. Illendően köszönt neki, és megkérdezte: Néném, merre találom az üveghegyet? A néni válaszolt: Fiam, át kell baktatnod az erdőn, és meg kell keresned a növésüket tekintve negatívan diszkriminált lényeket, akik egy pici házban élnek az üvegvisszaváltón túl.


Szavazz az Őszinte Pártra

Akarod, hogy országunkban végre nyugalom és biztonság legyen? Akarod, hogy az adók 10 százalék alá csökkenjenek, miközben az infláció deflációvá fordul át? Akarod, hogy Erdély újra Magyarország része legyen, miközben egyre barátságosabb lesz a magyar–román viszony? Akarod, hogy a munkaidő lecsökkenjen napi 4 órára és heti 3 napra? 


Házi atomreaktor

Energiaválsággal bajlódó világunkban adunk néhány jó tanácsot, mellyel közüzemi díjainkat csökkentendő, a téli hónapokban önerősen oldjuk meg háztartásunk áramellátását. Ne ijedjünk meg a fogalomtól – a házi atomreaktor akár egész lakótömbünk számára biztosíthatja a jó öreg villamosságot, ha elég szemfülesek vagyunk. Köztudott, hogy a hasadóanyagok közül e célra legalkalmasabb a plutónium és az uránium, de ha kertünkben vagy utcánkban nem találunk, nem kell egyből feladni, ugyanis plutóniumszegény környezetünkben a célnak megfelel egy-két ingatag levegőatom is.


Mi van a képen?

3. Tiszta udvar, rendes ház


Gigagyros

Egy görög étteremtulajdonos vezeti a legnagyobb gyroskészítők világranglistáját. Costas Dasios korán reggel kezdett neki a mintegy 1850 kilogrammnyi hús megsütéséhez egy 1,73 méteres acélnyárson, és egy kathimerini napilap jelentése szerint mindehhez kéttonnás gázpalackot használt. Hozzávetőlegesen 150 kiló fűszer és 100 kiló só ízesítette a művet. Az előző rekordot a ciprusi Sami Edi tartotta a maga 1503,66 kilogrammos gyrosával. (AFP)


Suharto is Legyen milliomos

Suharto, Indonézia egykori diktátora, akit azzal vádolnak, hogy uralma idején dollármilliárdokat halmozott fel, ritkán mulasztja el megnézni a "Legyen Ön is milliomos" című vetélkedőműsor adásait. "Nagypapa gyakran nézi, ez a kedvenc műsora" – tudhattuk meg a Detikcom internetes hírszolgáltató jóvoltából egyik leányunokájától. Az 1998-as hegyi népfelkelést követő leköszönése óta a 84 éves Suharto magányosan él Közép-Dzsakarta elegáns lakónegyedében fekvő, pompás magánbirtokán. A The Transparency International csoport múlt év márciusában a legújabb kori történelem legkorruptabb világvezetőjének ítélte Suhartót, azt állítva, hogy családja összesen 15 milliárd és 35 milliárd dollár közötti összeget halmozott fel. Agykárosodására hivatkozva azonban mindezt büntetlenül megúszta. (AFP)


Ön dönt: iszik vagy úszik

Egy friss ausztrál vizsgálat úgy találta, hogy az 1971 és 2004 között történt 62 végzetes krokodiltámadás 29 százalékában az áldozat alkoholos befolyásoltság alatt állt. "A megtámadott emberek közel egyharmada fogyasztott alkoholt – nyilatkozta Charlie Manolis, a tanulmány társszerzője. Ez nem azt jelenti, hogy részegek lettek volna, mikor a folyóba estek – bár azért csak beleestek. Ha az emberek isznak, sutba dobnak minden óvatosságot." A hetvenes évek elején védetté nyilvánították a sósvízi krokodilokat, ami a populáció drámai növekedését eredményezte. Becslések szerint az Észak-Ausztráliában élő vad sósvíziek száma az 1971-es háromezer környékéről mára több, mint 75 ezerre ugrott. Ám nemcsak a számuk, hanem méretük is növekedett: az emberekre támadó állatok négy-öt méteres, több száz kilós óriások. (AFP)


Lopott laptopok nyomában

Finn tudósok kifejlesztettek egy szerkezetet, amely a jövőben megnehezíti lopott laptopok és mobiltelefonok használatát az "újrafelhasználók" számára. A találmány lényege, hogy a gépbe beépített érzékelő az első használatkor memorizálja tulajdonosának járásképét, lépésritmusát. Amennyiben ez megváltozik, a gép lefagy, és a lezárás csak a tulajdonos által ismert kóddal oldható fel. "Így első lépésben megtörténik a személyazonosság azonosítása." (Reuters)