Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann, Hetesi Noémi
A kaktusz virága

Egy norvég és egy orosz falu után Várong a föld harmadik legtisztább levegőj? települése. Ám a külső-somogyi dombvidék völgyében megbújó festői falucska más okból is nevezetes: az itt élő Hegyi Attila tizenkétezer darabos kaktuszgyűjteménye világviszonylatban is különleges. 


A botanikus kertben ezerkétszáz fajta kaktusz látható Fotó: Hoffmann Richárd 

"Felmenőim között több híres kertész is volt, így magától értetődően úgy tizenkét éves korom körül kezdtem el gyűjteni a kaktuszféléket. Később kapcsolatba kerültem hasonló hobbit folytató emberekkel, akikkel csereberéltünk, ám néhány különleges példányért nem kevés pénzt is kifizettem" – avat be a kezdetekbe a gyűjtő, aki a sajátos növénycsoportot így, tél közeledtével egy hatalmas fóliasátorban gondozza nagy szakértelemmel. Immár ötven éve. 
Tömör gömbök, kandeláber alakúak, tekintélyes oszlopok vagy húsos agávék; káprázatos szín- és formavilág, pazar sokféleség tárul elénk. Rózsa-kaktusz, levélkaktusz, selyem-, fenyő-, füge-, dinnye-, csillagkaktusz, tarka áloék, mexikói kövirózsa, és még számtalan fajta látható. 
Sokan igénytelen növénynek tartják a kaktuszokat, pedig némelyik meglehetősen akkurátus ápolást igényel. De megéri! A komputer kisugárzását a szoba növényei is ellensúlyozhatják, különösen a kaktuszfélék, és a nagyvárosi lakásokba beáradó szennyeződés 20-30 százalékát is képesek elnyelni. 
Hegyi Attila kollekciójának túlnyomó része hazai kereskedelmi forgalomban nem kapható, nem véletlen tehát, hogy évente több ezren látogatják a különleges kertet – előttünk épp egy olasz egyetemi csoport járja a vidéket. A Várongra látogató a helyi csendes kis panzióban igazi falusi vendéglátásra lelhet, a közeli erdő akár lovas kocsin vagy lóháton is megközelíthető, ahol tiszta viz?, iható forrás és halastó nyújt kirándulási lehetőséget.