Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Koalíció nincs, válság van

Nem várt politikai fordulatként értékelik német elemzők a Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének, Franz Münterfering lemondásának bejelentését. 
A legnagyobb baloldali párt koalíciós tárgyalásait mindenképpen lelassítja, de akár a koalíciós egyeztetések teljes kisiklásához, és jövő tavasszal új választások kiírásához is vezethet a veterán politikus hirtelen távozása.

Müntefering azután jelentette be lemondását a pártelnöki tisztségről, miután nem sikerült elérnie az általa támogatott főtitkárjelölt megválasztását pártján belül. Bár a tárgyalások eddigi menete szerint az SPD több kulcsminisztériumot mondhatott magáénak, a korábban az alkancellári és a munkaügyi miniszteri szék várományosának tekintett Müntefering részvétele egy közös kabinetben valószínűtlennek tűnik. Egyes politológusok szerint nem zárható ki, hogy az SPD belső válságát kihasználva a CDU a kisebb pártok felé fordulhat koalíciós ajánlattétellel. Szintén a nagykoalíció létrejöttét kérdőjelezi meg Edmund Stoiber konzervatív vezető bejelentése, miszerint ő sem kíván részt venni a közös kormányzati munkában.