Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh S. Szilárd, Hajdú Sándor
A varsói expressz

"A Fidesz egyedül nehezen tudná győzelemre vezetni a jobboldalt, szüksége lenne az MDF-fel és a MIÉP-pel való laza szövetségre is" – véli Fritz Tamás politológus, aki szerint a három pártnak – kiegészítve a Jobbikkal – meg kellene állapodnia abban, hogy nem dolgozik a másik ellen. 
"Ragaszkodni kellene az antikommunizmushoz, ugyanakkor fontos, hogy az emberek egy gazdasági alternatívát is lássanak maguk előtt" – állítja az elemző, aki szerint a Fideszben megerősödött a bizonytalanság. "A magyar jobboldal sokat tanulhatna a lengyeltől" – utalt a varsói fejleményekre Fritz Tamás. Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója szerint azonban a lengyel és a magyar jobboldal eltérő fejlődésen ment keresztül, így a Fidesz nem profitálna sokat egy erőteljes antikommunista kampányból.

A Fidesz népszerűségvesztését igazolják a közvélemény-kutatási adatok. Ezt támasztja alá a Stumpf István által vezetett Századvég–
Tárki is. Az intézet szerint az MSZP előnye 3 százalék a Fidesszel szemben, amely ugyanennyit veszített népszerűségéből. Külön érdekesség, hogy utóbbi felmérés nyilvánosságra kerülése napján a Hír TV hivatalosan is felmondta az együttműködést Stumpf István cégével. Mediánnál más a helyzet: a Fidesz 34 százalékával szemben az MSZP-nek csak 30 százalék a támogatottsága.
"A Fidesz akkor fog nyerni, ha az emberek saját magukat választják, ha saját magukra szavaznak" – nyilatkozta lapunknak Deutsch Tamás. A Fidesz alelnöke hozzátette: "Ha az emberek másoktól várják a saját problémáik megoldását, akkor nem fogunk nyerni."
Deutsch Tamás úgy érzi, hogy a Fidesz tanult 2002-es választási vereségéből, és reméli, hogy ezt a választók is érzékelik. "Az, hogy az ember a saját maga hibáival szembenézzen, elemi feltétele annak, hogy felelős, eredményes politikus lehessen. Szerintem a Fideszben megvolt ez a képesség 1994 után is és 2002-ben is" – véli az alelnök, aki saját bevallása szerint sohasem kívánt a külső elvárásoknak megfelelni, mindig saját énjét igyekezett adni.
"Ugyanakkor nem akarom egy minden létező keretet szétfeszítő, forradalmár hevület? fiatalembernek a szerepébe beállítani magam" – tette hozzá a korábbi sportminiszter.

Bővebben: