Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
El nem évülő parancs

Újabb dokumentum került elő Charles Zentai ügyéről. A második világháborúban elkövetett gyilkossággal gyanúsított, Ausztráliában élő Zentai ellen már 1948-ban elfogatóparancs volt érvényben.


Charles Zentai. Több mint gyanúsított Fotó: MTI

A Holokauszt Dokumentációs Központ birtokába jutott egy 1948-ból származó levél, amelyben az agyonvert zsidó fiatalember, Balázs Péter édesapja Zentai Károly kiadatását kéri az amerikai hatóságoktól. Balázs Péter bátyja, Balázs Ádám szerint ez a levél egyértelműen bizonyítja, hogy 1948-ban hiteles bizonyítékok voltak arra, hogy Zentai részt vett az egyik budapesti laktanyában a zsidó fiatalember agyonverésében. A levelet a Balázs testvérek édesapja írta az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnokához, mivel akkor már tudták, hogy Zentai Károly a nyomozás elől az amerikaiak által megszállt német területre szökött. A főparancsnok nem vette figyelembe a magyar elfogatóparancsot, és ezért nem engedték Magyarországra szállítani a megvádolt Zentait.
Háborús bűnök miatt egyébként a Katonai Ügyészség egy újabb elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, emellett a csaknem hatvanéves parancs sem évült el.
Az Ausztrália nyugati részén található Perthben élő nyolcvanhat éves Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy zsidó fiatalembert, Balázs Pétert, mert az nem viselte a sárga csillagot. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, s ezt követte a hivatalos kiadatási kérelem.
Az idős férfi nyomára a zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult Simon Wiesenthal Központ nácivadászai jutottak.