Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Zöld elnökök

"Szeretném létrehozni a zöld elnökök hálózatát, olyan államfőkből, akik különleges felelősséget éreznek a környezetért, akik törődnek a jövő nemzedékeivel" – nyilatkozta Sólyom László. 


Sólyom László köztársasági elnök. Szokatlan stílus Fotó: Reuters

A magyar államfő a CNN-nek nyilatkozva beszélt tervéről, amely "mostanáig titkos volt". A műsort vezető riporter emlékeztetett: az elnök beiktatása után nem sokkal részt vett egy Magyarországon felépítendő radarállomás ellen tiltakozó kiránduláson.
Sólyom szerint az 1956-os forradalom jövőre esedékes 50. évfordulója Magyarországra fogja irányítani a világ figyelmét. Az államfő minden tőle telhetőt meg kíván tenni, hogy az ünneplés az alkalomhoz méltó módon történjen, hazánk szabad országként mutassa magát a világnak.
Az államfő környezetében többen úgy vélik: a zöld elnökök hálózata és a környezetvédelmi világszervezet ötletével Sólyom valójában a globalizációs trendeket kívánja ellensúlyozni. Mivel az elképzelés pontos részleteit nem ismertette, egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen szerepe lenne a zöld elnökök majdani hálózatának. Sólyom mindenesetre három hete arról beszélt, hogy nem valamilyen szervezetet szeretnének létrehozni, hanem egyfajta együttgondolkodás és kapcsolattartás lenne a cél. 
A riporter szerint Sólyom László számára a legfontosabb az emberi jogok érvényesülése. Felidézte az államfő azon kijelentését, miszerint a terrorizmus elleni hadjárat érdekében sem szabad szükségtelenül korlátozni az alapvető szabadságjogokat és az emberi jogokat. A riporter megállapította, hogy semlegességét tekintve kissé különbözik a korábbi magyar államfőktől, és újfajta viszonyt alakított ki az elnöki és a kormányzati hatalom között, valamint új, érdekes stílust képvisel a magyar és talán a nemzetközi politikában is.