Vissza a tartalomjegyzékhez


Kérek két zacskó olajat

Kína elszegényedett középső részén a falusiak kísértésbe estek a szárnyaló nyersolajáraktól, és az állami vezetékekből műanyag zsákokba lopják az olajat - jelentette a China Daily. A lap azt nem közölte, hogyan fúrják meg a vezetéket, hogy hozzájussanak az olajhoz, de az biztos, hogy a poros San-hszi tartomány lakosai mindennap elég olajat szipkáznak le ahhoz, hogy megtöltsenek öt olyan zsákot, melynek súlya teli állapotban eléri az 50 kilogrammot. Az újság szerint ezeket aztán kis magánfinomítóknak adják el, így havonta mintegy 200 ezer forintra tesznek szert. Ez elég komoly összeg, ha összevetjük a mezőgazdaságból származó jövedelemmel, ami éves szinten is csak 40 ezer forintnak megfelelő jüan körül mozog. 

A lopások Jan-an körül koncentrálódnak, mely a volt kommunista vezér, Mao Ce-tung forradalmi bázisának számított annak idején. Kína más részén is kaptak már vezetékcsapoláson parasztokat, sőt a leleményesebbek már földgázt is lopnak, óriási ballonokat használva a nem mindennapi művelethez. A hivatalos szervek már megpróbálták letörni a fekete olajbizniszt, amikor 2003-ban a Legfelsőbb Népbíróság a nyersolajlopás, illetve a vele való kereskedés büntetésének mértékét hét év börtönről halálos ítéletre változtatta. A falusiak azonban nem osztják a bíróság véleményét. „A termőterület csökkenése miatt nincs elég terményünk, ezért esélyünk sincs pénzt szerezni a földből” - idézi a lap Li Su-vang helyi földművest. 
A parasztok mindenhol kimaradtak a helyi olajboomból, mivel Jan-an bevételeinek 80 százaléka szintén az olajból származik. 
De van még kevésbé sikeres példa is. Egy évtizeddel ezelőtt egy rövid kísérlet keretében egy közeli város, Julin olcsón kiárusította az olajkutatás jogát, de a város polgármestere idén már elhibázottnak nevezte a privatizációt. A helyi kormányzat kínai módra vissza is szerezte a jogokat, hivatkozva a biztonságra és a hatékonyságra, de bevetette a rendőrséget is, őrizetbe vetetve egy ügyvédet, aki a háborgó magánbefektetők egy csoportját képviselte. (Reuters)