Vissza a tartalomjegyzékhez

V. J.
Visszavonult a Csodálatos Kapitány

Bejelentette visszavonulását Mark Messier, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) történetének második legeredményesebb játékosa. A New York Rangers kapitánya már 2004-ben - a március 31-ei utolsó alapszakaszbeli találkozót követően - megszellőztette, hogy gondolkodik a visszavonuláson, a tavalyi szezon elmaradása miatt azonban hivatalosan csak a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását.


Mark Messier Fotó: Reuters

„Nem volt könnyű döntés - nyilatkozta a negyvennégy éves kétszeres MVP-támadó. - Egészséges vagyok, úgy érzem, bírtam volna még az iramot, de már hiányzott a motiváció a folytatáshoz. Itt volt az ideje annak, hogy valami mással kezdjek foglalkozni.” A hatszoros bajnok Messier - öt címet az edmontoniakkal, egyet pedig a Rangers csapatával ért el - huszonöt éves karrierje során 1887 pontot gyűjtött, 970-el kevesebbet, mint az örökranglista éllovasa, Wayne Gretzky. A rekordok azonban sosem érdekelték igazán Messier-t, aki annak ellenére döntött a visszavonulás mellett, hogy mindössze 6 gólra volt az NHL történetében is csak kevesek által elért 700 találattól, illetve 11 alapszakaszbeli mérkőzés esetén beérte volna az 1767 összecsapáson pályára lépő Gordie Howe-t. A tizenhatszoros NHL All-Star Messier-t természetesen maga Gretzky búcsúztatta: „Rendkívüli képességekkel megáldott vezéregyéniség volt. Önzetlen, kemény és elhivatott. Ő igazán szerette a játékot. Tulajdonképpen a legjobb játékos volt, akivel valaha is játszottam” - méltatta egykori csapattársát a „Great One”.
A Rangers 2006. január 12-én - az Edmonton Oilers elleni találkozón - hivatalosan is visszavonultatja a „Csodálatos Kapitány” 11-es mezét.