Vissza a tartalomjegyzékhez


Folytassa, Matthäus

Bár a szurkolók már „döntöttek”, a Magyar Labdarúgó Szövetség azonban még nem, így nem tudni, marad-e Lothar Matthäus a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A kérdés megválaszolására október elejéig kell várni, ekkor ül össze az MLSZ elnöksége, hogy szavazzon a német szakvezető jövőjéről.


Hrutka János, Szalay László, Lothar Matthäus. Velük vagy nélkülük? Fotó: Holczer Péter

A kitűzött célt, vagyis a válogatott világbajnokságra való kijutását nem sikerült ugyan elérnie, Lothar Matthäus mégis némi pezsgést hozott a honi labdarúgás állóvizébe. A legjelentősebb változást talán a játékosok mentalitásában sikerült elérnie: jó volt látni, hogy a svédek elleni selejtező mérkőzésen profi hozzáállással küzdöttek Geráék. Nem véletlen, hogy Matthäus úgy fogalmazott, ennyi vetés után az aratásban is szeretne szerepet vállalni - nyilván érzi, hogy ebben a csapatban még több is van. Mint mondta, szívesen folytatná a magyar kispadon, és ennek a játékosok mellett már a korábban - érthető módon - meglehetősen szkeptikus szurkolók is örülnének, legalábbis az internetes felmérések szerint. A döntés azonban a szakma kezében van, az MLSZ - Matthäus kérésével összhangban - várhatóan még a hátralevő két selejtező előtt szavaz a szövetségi kapitány jövőjét illetően. A tizennégy tagú testületen belül eddig öten - köztük dr. Bozóky Imre elnök és dr. Mezei György alelnök - nyilatkoztak úgy, hogy támogatni fogják a német szakembert. Többen nem szólaltak meg a témában, és vannak olyanok is, akik közelebbről szemügyre vennék a kapitány szerződését, mielőtt döntenek. Megint más vélemények szerint a honi szövetség vezetése azért „kapaszkodik” Matthäusba, hogy elterelje a figyelmet a magyar futball komolyabb problémáiról…
Mindenesetre a kapitány szeretné, ha minél korábban „eldőlne a sorsa”. Szerinte amennyiben az MLSZ másik szakvezetőre bízná a válogatott irányítását, akkor a hátralévő két selejtezőn, Bulgária és Horvátország ellen már az új kapitánynak kellene a kispadon ülnie, hogy megkezdhesse a csapat építését a 2008-as Európa-bajnoki selejtezőkre.